Japon Bilim İnsanı Mıyamoto, Safranbolu'yu Ziyaret Etti - Son Dakika
Yerel

Japon Bilim İnsanı Mıyamoto, Safranbolu'yu Ziyaret Etti

Kyushu Üniversitesi’nden Japon bilim insanı Prof. Kazuo Mıyamoto, eşi ressam Hiroko Onogi ile birlikte Safranbolu'yu ziyaret etti. Daha önce Çin, Rusya ve Moğolistan'da arkeolojik çalışmalara destek veren Prof. Mıyamoto, Anadolu'da başlayan demir çağı ile ilgili araştırma yapmak ve yapılan araştırmalara destek vermek için kenti ziyaret ettiğini belirtti.

05.01.2023 13:37  Güncelleme: 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUNAKAN YILDIRIM

Kyushu Üniversitesi'nden Japon bilim insanı Prof. Kazuo Mıyamoto, eşi ressam Hiroko Onogi ile birlikte Safranbolu'yu ziyaret etti. Daha önce Çin, Rusya ve Moğolistan'da arkeolojik çalışmalara destek veren Prof. Mıyamoto, Anadolu'da başlayan demir çağı ile ilgili araştırma yapmak ve yapılan araştırmalara destek vermek için kenti ziyaret ettiğini belirtti.

Japonya Kyushu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Kazuo Mıyamoto, eşi ressam Onogi ile birlikte, yaşamını 20 yılı aşkın bir süredir Japonya'da sürdüren ve Türk-Japon dostluğunun gelişmesi için çaba harcayan Murat Enşici'nin organizasyonuyla Safranbolu'yu ziyaret etti. Tarihi çarşıda bir süre gezen çift, ardından Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ile buluştu. Buluşmaya, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcıları Serkan Adabaş ve Onur Varlı da katıldı.

"ARAŞTIRMA YAPMAK İÇİN BURADAYIM"

Safranbolu'yu gezerken evler arasındaki taş yapıların uyumunun kendilerini çok etkilediğini söyleyen Mıyamoto, arkeolojik çalışmalara destek vermek amacıyla söz konusu geziyi yaptığını belirterek, "İnsanlık tarihinin, Türkiye'den Çin'e kadar uzanan süreçte başlangıç noktası olduğunu bildiğim için burayı birebir görmek için geldim. Araştırma yapmak için buradayım" dedi.

Onogi de kentin mimari dokusuna ve tarihi demirciler çarşına hayran kaldığını paylaşarak, "Japonya'da da Safranbolu gibi tarihi dokusunu korumaya çalışan birçok şehir var. Tarihi çarşıda gördüğümüz el sanatları da bizleri çok etkiledi" diye konuştu.

Ziyarete dair konuşan Başkan Elif Köse, şunları söyledi:

"JAPON DOSTLARIMIZI BURADA GÖRMEK İSTİYORUZ"

"Akademik unvanları olan ve bilimsel bir çalışma için burada bulunan Japon dostlarımızı ağırlamak bizim için büyük bir gurur. Japonlar Safranbolu'ya önceden çok ilgi gösteriyorlardı. Uzun bir zamandır şu anda ise Uzak Doğu deyince sadece Çin akla geliyor. Japon dostlarımızı biz göremez olmuştuk Safranbolu'da. Bizim Japon-Türk dostluk bahçemiz de var ama Japonlar yoktu, bu vesile ile tekrar Japon dostlarımızı Safranbolu'da görmek istiyoruz. Bilimsel bir çalışma için buradalar. Türkiye'de başlayan demir çağı ile ilgili özellikle araştırma yapmak için buradaki kazı alanlarını geziyorlar. Verim alabileceklerini düşündükleri kazı alanlarında öğrencileri ile birlikte ciddi çalışmalar yapıp katkı sağlayacaklar. Hadrianapolis kazı başkanımızla da iletişime geçtik. Orayı görmelerini ben çok istiyorum. Çünkü bu bölgenin en önemli değerlerinden bir tanesi. Döndüklerinde raporlarının buradaki çalışmalar için olumlu olacağını ümit ediyoruz. Hem ekonomik hem de bilgi anlamında destekleri olacak."

20 yıldır Japonya'da yaşamını sürdüren iş insanı Murat Enşici ise ziyarete ilişkin, şöyle konuştu.

"Japon dostlarımız Türk-Japon dostluğunun gelişmesi adına yaklaşık 20 yıldır bize destekler veriyor. Küçük çay partilerinden tutun da afet bölgelerine yardım götürmeye kadar, herhangi bir sıfatımız olmamasına rağmen, Japon dostlarımıza karşı bir Türk vatandaşı olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye gayret gösteriyoruz. Safranbolu, Japonlar tarafından çok beğenilen bir şehrimiz ve bundan sonra Japon turistlerin buraya daha fazla gelmesini sağlayabiliriz. Ayrıca bilimsel bir çalışma zemininin hazırlanması için de Profesör Kazuo olumlu bir görüş bildirirse ortak bir projede Safranbolu'da bir çalışma ortamı oluşur diye ümit ediyorum."

HADRİANAPOLİS ANTİK KENTİ'Nİ İNCELEYECEK

Leyla Dizdar Kültür Merkezi'ndeki görüşmenin ardından Başkan Köse; Mıyamoto, eşi Hiroko Onogi ve Enşici'ye hediye takdim etti. Geçen günlerde, Düzce Konuralp Antik Kenti'nde incelemelerde bulunan ve Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ile görüşen Prof. Mıyamoto, eşi Onogi ve Enşici gün içerisinde Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde bulunan Tieion Antik Kenti'ni de incelemek için şehirden ayrıldı. Mıyamoto'nun yarın ise Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti'nde inceleme yapması bekleniyor.

Japon Bilim İnsanı Mıyamoto, Safranbolu\'yu Ziyaret Etti
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Japon Bilim İnsanı Mıyamoto, Safranbolu'yu Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement