Kaçaklara "Umut" Oluyorlar - Son Dakika
Yerel

Kaçaklara "Umut" Oluyorlar

Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi TCSG Umut, düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynayan modern sistem ve cihazlardan oluşan donanımıyla, görev yaptığı Ege Denizi'nde olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışan kaçakların sağ kurtulmasına katkıda bulunuyor.

21.05.2015 11:42

EMRE UMURBİLİR - Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi TCSG Umut, düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynayan modern sistem ve cihazlardan oluşan donanımıyla, görev yaptığı Ege Denizi'nde olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışan kaçakların sağ kurtulmasına katkıda bulunuyor.

Yaşadığı ülke topraklarını kendi iradesiyle terk edip, hukuk kuralları ve prosedürlerine uymadan, gerekli izinleri almadan başka ülkeye giden kaçaklar, genelde lastik bot aracılığıyla Yunanistan kıyılarına ulaştırılmaya çalışılıyor.

Fiber ve ahşap tekneyle sürat teknesinin yanı sıra jetski ve şambrel de kullanılan "deniz araçları" arasında yer alıyor.

Deniz yoluyla Türkiye'den çıkış olaylarıyla ilgilenen Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, gerek havadan gerek denizden arama kurtarma faaliyetleriyle "umut yolculuğu"na çıkan yüzlerce kişinin hayatını kurtarıyor. Milli tersanelerde Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edilen TCSG Umut da arama kurtarma faaliyetlerinin özellikle açık denizlerde ve ağır denizle hava şartlarında etkinlikle icra edilebilmesi imkanı sunuyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterinde 5 Nisan 2013'ten bu yana görev alan, Aksaz Limanı'nda konuşlu TCSG Umut, kesintisiz 8 gün süreyle denizde kalabiliyor.

AB-412 helikopter için iniş/kalkış, konuş ve hangarlama imkanına sahip platform ile teleskopik hangar mevcut bulunan TCSG Umut'ta, deniz kirliliğiyle mücadele etmek üzere mevcut yüzer bariyer ve "oil skimmer", gemi yangınlarına müdahale etmek üzere 150 metre mesafeye su atabilen 2 su topu, ayrıca arama kurtarma, tıbbi tahliye, düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynayan modern sistem ile cihazlar bulunuyor.

"İkna edilemeyen kaçaklara kontrollü takip"

TCSG Umut'un arama kurtarma faaliyetlerine, AA ekibi de tanıklık etti.

Gece yarısı radar ve gece görüşlü kameralarla tespit edilen yaklaşık 40 kişinin bulunduğu lastik bota, durması için siren çalınıp ışık tutularak yaklaşıldı.

Kaçakları taşıyan bot durmayınca bir ekip, gemiden indirilen botla kaçakların yanına gitti.

Ekiptekilerin, çalışmalar sırasında kapasitesinin üzerinde kaçağın bindiği lastik botların alabora olmaması amacıyla azami gayret gösterdiği, aralarına çocukları alan kaçaklardan bazılarının ise motoru durduğu sırada suya eğilip kulaç atarak botlarıyla uzaklaşmaya çalıştıkları gözlendi.

Geminin komutanı Yarbay Cüneyt Kara, AA muhabirine, dirençte bulunmaları durumunda kaçakları taşıyan botların gemi ve lastik bot manevralarıyla emniyetli şekilde zarar verilmeden durdurulmak istendiğini belirterek, "Bazı şartlarda durmayıp seyirlerine devam ederek direnç gösteriyorlar. Bu kapsamda birinci önceliğimiz, düzensiz göçmenlerin can emniyetidir. Çünkü hiçbir deniz tecrübesi olmayan, taşıma kapasitesinin çok üzerinde botlara bindirilen düzensiz göçmenler, panikle, botun alabora olmasına ve can kaybına yol açabilir. Bu nedenle bu hususlarda çok hassas davranıyoruz" diye konuştu.

10 kaçaktan 9'u, Ege Denizi'nde kurtarılıyor

İstatistiklere göre, kaçakların yüzde 90'ından fazlası, Ege Denizi'nde kurtarılıyor.

Yunan adalarından Midilli'nin 5, Sakız'ın 4,2, Sisam'ın 1, Sömbeki'nin 3,8, İstanköy'ün 3 ve Rodos'un 10 mil gibi kısa mesafelerde bulunması, Ege Denizi'nin tercih edilmesinin başlıca nedeni gösteriliyor.

Yakalanan kaçakların çoğu, göçmen kaçakçıları aracılığıyla yola çıkıp, deniz geçişi esnasında kendi kaderlerine terk edilenlerden oluşuyor.

Özellikle yaz aylarında hava ve denizin sakin olduğu durumlarda yoğunlaşan kaçak geçiş teşebbüslerinde, kurtarılanların çoğunluğunun Suriye, Myanmar ve Afganistan uyruklu olması dikkati çekiyor.

Mobil radar timleri ile karadan, helikopter ve uçaklarla havadan, botlar ve gemilerle denizden kaçak geçişlerin önlenmesine yönelik 7 gün 24 saat esasına göre görev icra eden Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 1 Ocak 2013-20 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirdiği bin 30 arama kurtarma operasyonunda 27 bin 76 göçmeni kurtardı, 164 göçmen kaçakçısını yakalayarak ilgili birimlere teslim etti.

Ege Denizi'nde geçen yıl 528 olayda 12 bin 884 kaçağı kurtararak göçmen kaçakçılığı iddiasıyla ise 72 kişiyi yakalayan Sahil Güvenlik ekipleri, "Ege'de Umut Harekatı" kapsamında yılbaşından 20 Mayıs'a kadar ise 7 bin 255 kaçağı kurtardı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 21 kişiyi yakaladı.

"Sahil Güvenlik Açık Deniz Arama Kurtarma Gemi Projesi" kapsamında inşa edilen dört gemiden üçüncüsü olan TCSG Umut'un yanı sıra, TCSG Dost Samsun'da, TCSG Güven İstanbul'da, TCSG Yaşam Mersin'de konuşlu bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kaçaklara 'Umut' Oluyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement