Kanadı Kırılan Leylek İçin Seferberlik - Son Dakika
Yerel

Kanadı Kırılan Leylek İçin Seferberlik

Kanadı Kırılan Leylek İçin Seferberlik

Elektrik Çarpması Sonucu Kanadı Kırılan Bir Leyleğin Tedavisi İçin Köylüler ve Çevreciler Seferber Oldu.

22.05.2008 16:46

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Çalı Köyü'nde elektrik çarpması sonucu kanadı kırılan bir leyleğin tedavisi için köylüler ve çevreciler seferber oldu. Çevreciler tarafından korumaya alınan kanadı kırık leylek, veterinerlik fakültesinde tedavi altına alındı.

Leylek operasyonu, bu konudaki çalışmalarıyla tanınan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)'ne yapılan bir ihbarla başladı. EKODOSD'u telefonla arayan Söke'nin Çalı Köyü Muhtarı, köylerindeki bir leyleğin elektrik çarpması sonucu yaralandığını ve uçamadığını belirterek, dernek yetkililerinden yardım istedi. Yardım talebi üzerine EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve dernek üyelerinden Nuray Çelik ve Mustafa Kurt'tan oluşan doğal yaşam acil yardım ekibi Kuşadası'ndan yola çıkarak hemen Söke'nin Çalı Köyü'ne ulaştı. İlk incelemede elektrik çarpan leyleğin kanadındaki kemiği tamamen kırılmış ve bazı bölgeleri de yanmış durumdaydı. Hemen koruma altına alınan leylek, EKODOSD üyesi veteriner Didem Eren'in kliniğine götürüldü. Leyleğin kanadının bir hafta önce kırıldığı ve yarada kurtlanmaların başladığını belirten Veteriner Didem Eren, leyleğin yarasında bulunan kurtları ve hasarlı dokuları temizledi. Antiseptik ve merhemleri sürerek, ilk yardım bakımını yaptı. Yapılan ilk müdahalenin ardından leylek, EKODOSD yönetimi tarafından Kuşadası Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliğine teslim edildi. Buradan bir araçla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Veterinerlik Fakültesi'ne gönderildi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Leyleğin Aydın'da yapılacak tedavisinin ardından, yaz-kış bakılabileceği leylekleriyle ünlü Avşar Köyü'ne götürmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi, leyleklerin yaşamlarını tehdit eden en önemli nedenlerden birisinin elektrik direkleri olduğunu belirterek," Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) olarak WWF-Türkiye (Doğal hayatı Koruma Vakfı) ve Avşar Leylekleri Koruma Çalışmaları için işbirliğine girdik. Avşar Köyü Muhtarlığı da bu çalışmalara destek veriyor. Ayrıca Avşar Köyü İlköğretim Okulu Müdürlüğüyle yapmış olduğumuz işbirliği sonucunda, okul öğrencilerinden oluşan gönüllü grubu leyleklerin hareketlerini sürekli izlemekte ve kayıt altına almaktayız. Bu çalışmalar kapsamında elektrik direklerinde tehlike altında olan leyleklerin daha iyi korunması ve üremeleri için, Avşar Köyü'nde yapay leylek platformları dikmeye başladık " dedi.

LEYLEK Boyu yaklaşık 100 santimetre, kanat uçma tüyleri siyah, öbür tüyleri beyaz, gagası uzun ve bacakları kırmızıdır. Boyunlarını öne uzatarak oldukça yavaş uçar ve havada geniş daireler çizerek süzülür.Leylekler çatılara özellikle de bacaların tepesine yuva yaparlar. Leylek çiftleri çalı çırpı ve topraktan yaptıkları tepsi biçimindeki yuvalarını otla döşerler. Yuva her yıl yeni eklemeler yapıldığından çok büyür. Dişiler yuvaya genellikle beyaz dört yumurta bırakır. Erkek ve dişi yavrularını büyük ölçüde, yiyip kısmen sindirdikleri besinleri kusarak beslerler. Yavrular anne ve babalarını gördüklerinde gagalarını takırdatmaya başlarlar. Leylekler uzak yerlere göç eden kuşların en iyi bilinenidir. Avrupa'da ve Türkiye'de üreyen leylekler kışı Afrika'da geçirirler. Göç sırasında sıcak hava akımlarından yararlanır.

Leyleklerin beslenebilecekleri çayırlık ve sulak alanların kurutularak tarıma açılması ve tarım ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanılması, geniş leylek sürülerinin yok olmasına neden olmaktadır.

(ZH-MB-İK) 22.05.2008 16:13 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kanadı Kırılan Leylek İçin Seferberlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement