- Tokat'ın Kemalpaşa beldesinde iklim koşulları nedeniyle geçen yıl umduğunu bulamayan kiraz üreticileri, bu sene rekoltenin yüksek olmasının mutluluğunu yaşıyor
Yaklaşık 5 bin ton kiraz üretilen yörede, üretimin yüzde 20'lik kısmı ihraç ediliyor
Kemalpaşa Belediye Başkanı Kiran: "Kirazın bölgemize yıllık 25 milyon lira civarında ekonomik katkısı var"
Kemalpaşa Belediye Başkanı Erdal Kiran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede yaşayanların tamamının geçimini meyvecilikten sağladığını söyledi. Beldede en fazla kiraz ve şeftali üretimi yapıldığını belirten Kiran, kiraz hasadının 15 gün önce başladığını ifade etti.
Son yıllarda ihracatlık çeşitlere ağırlık verdiklerini kaydeden Kiran, "Başta 0900 olmak üzere Lambert, Vink ve Stella gibi çeşitleri üretiyoruz. Gerek dış piyasada gerekse iç piyasada alıcı bulan çeşitlerin hasadını yapmaktayız" diye konuştu.
Kirazda rekoltenin geçen seneye göre daha iyi olduğunu vurgulayan Kiran, beldede geçen yıl 3 bin ton, bu sene ise yaklaşık 5 bin ton kiraz üretildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu sene rekolte geçen seneki olumsuz hava şartlarına bakarak daha iyi. 0900 cinsi kiraz ağaçlarında daha çok meyve var, geçen yıl neredeyse hiç yoktu. 5 gün önce de yurt dışına ihracatımız başladı. Yurt dışına giden kirazlarımızın fiyatı 5 ile 7 lira arasında değişiyor. İç piyasaya giden kirazların fiyatları ise 1,5 ile 4 lira arasında. Kirazın bölgemize yıllık 25 milyon lira civarında ekonomik katkısı var."
Kiran, beldede üretilen kirazın yüzde 20'lik kısmının Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Almanya, Hollanda ve İtalya'ya ihraç edildiğini söyledi.
Kemalpaşa'nın kirazla özdeşleşmiş bir belde olduğunu belirten Kiran, yörede kirazın yanı sıra elma, erik ve şeftali de yetiştirildiğini ifade etti. Meyveciliğin yörede önemli bir gelir kapısı olduğunu vurgulayan Kiran, "Kemalpaşa'yı saklı bahçeden olmaktan çıkardık, beldemiz artık Anadolu'nun meyve diyarı. Batıda İstanbul'a, doğuda Kars ve Ardahan'a, güneyde Antalya, Mersin ve Gaziantep'e, kuzeyde ise Karadeniz'in bütün illerine meyve gönderiyoruz" dedi.
Kiran, nüfusu bin 400 civarında olan beldeye hasat döneminde başka bölgelerden yaklaşık 600 kişinin çalışmak üzere geldiğini aktardı. Kemalpaşa'da arazi fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Kiran, şunları kaydetti:
"Kemalpaşa'da arazi kısıtlı ve çok pahalı olduğu için üreticilerimizin hepsi Tokat merkezde gayrimenkul yatırımı yapmakta. Kemalpaşa sınırları içerisinde bulduğumuz bir metrekare araziyi bile meyve fidanı dikerek kullanmaya çalışıyoruz. Onun için gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen üreticilerimiz Tokat merkeze yöneliyor." - Tokat
Son Dakika › Yerel › Kemalpaşalı Kiraz Üreticilerinin Yüzü Gülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?