Kocaeli'de Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Kocaeli'de Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı Yapıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nın 3’üncüsü Kocaeli Ticaret Odasında gerçekleşti.

08.11.2016 14:54

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nın 3'üncüsü Kocaeli Ticaret Odasında gerçekleşti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nın 3'üncü Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı, KOTO meclis salonunda yapıldı. Türkiye ve Kocaeli genelindeki deprem tehlikesine karşı farkındalık yaratılmak istenen çalıştayda uzman kişiler tarafından yeni teknolojik gelişmeler ve dünyada yapılan çalışmalar anlatıldı. Amerika, Japonya, Almanya, Filipinler ve Dünya'nın çeşitli ülkelerinden gelen uzmanların anlatımı ile gerçekleşen programa; Kocaeli Valisi Hasan Basri, Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, KOÜ Rektörü, Sadettin Hülağü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaş ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti.

Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, "Gündemimizde deprem konusu yoktu, 17 Ağustos 1999 depremi olana kadar. Bu afet bizim için bir milat oldu. 45 saniyede binlerce can göçüp gitti. 100 binlerce konut ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Türkiye'de o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, ilk günden itibaren deprem en önemli gündemimizden biri oldu. Hem yerel yönetimlerde hem de kamuda büyük bir dikkat oluşturdu. Bütün çalışmalarımızı bilimsel temeller üzerine inşa ettik. Depreme yönelik bazı çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalarda birisi olan TÜBİTAK- Van projesi ile sınırlarımız içerisindeki deprem bölgeleri ve tehlikeli alanların analizini yaptık. Bu kapsamlı çalışmaları da sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.

Depremde alınması gereken hususlara dikkat çeken KOÜ Rektörü Sadettin Hülağü, "Depremle alınması gereken iki önemli unsur vardır. Birincisi depremden korunmak, ikincisi ise deprem sonrası yapılan kurtarma operasyonları. Bu iki unsur içinde Türkiye'de gelişmelerin olduğunu görmek bizi gerçekten sevindiriyor. Bu çalışmalarda özellikle depreme elverişli olmayan binaların kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden yapılması ve küçük gelir grubunda yer alan insanların faydalanması içinde gerçekten çok önemli" diye konuştu.

Afetlere Karşı Afet Planının Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Kocaeli'mizdeki bu çalıştayla, beklenilen ve olması muhtemel deprem ve depremlere karşı farkındalığı arttırması, hazırlık çalışmalarının hızlandırılmasını diliyorum. Değerli bilim insanlarının ortaya koyacağı yeni ve güncel gelişmeler çerçevesindeki yeni önerileri ve sunulacak olan çalışmaların bizler için yol gösterici olacağının altını çiziyorum. Kocaeli'mizde bir bütün olarak bütün kentin afet kavramına hazırlığını içeren kamu, yerel, sivil, askeri tüm kesimlerin afet karşısında müdahaleyi ve nasıl olması gerektiğini tanımlayan Afetlere Karşı Müdahale Planımız geçtiğimiz dönemde yürürlüğe girdi. Kocaeli genelinde bir afet karşısında müdahale, müdahalenin kurumsallaşması, sağlık ve lojistiklere dayanan tüm alt yapı destek birimlerini organizasyonel şema itibarıyla çalışması, kayıpların önlenmesi yönelik öngörü ve ön çalışmaların ayrıntılarıyla hesaplanması gerçekleşti" diye konuştu. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kocaeli'de Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement