MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, mevcut iklim sürecinin devamı halinde 2016 yazında kuraklık riski bulunduğunu, buna karşı şimdiden tedbir alınması gerektiğini savundu.
Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'in son çeyreğinde yaşanan süreç ve meteorolojik veriler ışığında, "2016 yılı mevsim şartlarının düşündürücü olduğunu" söyledi.
Dünyanın her geçen yıl daha fazla küresel iklim değişikliği riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Demir, "Özellikle son yüzyılı incelediğimizde, gelecek yüzyılla ilgili daha fazla veri elde edebiliyoruz. Bu endişelerimizi daha da artırıyor" ifadelerini kullandı.
Son 10 yılda Avrupa kıtasında beklenmeyen iklim olaylarının ortaya çıktığını dile getiren Demir, mevsimlerin kaymaya başladığını, yağış rejiminin değiştiğini, uzun yıllık verilerden ciddi sapmalar olduğunu, bunun sonucunda da ani yağış, sel, kuraklık gibi doğal afetlerin yaşandığını anlattı.
"Önümüzdeki 4-5 aylık süreç önemli"
Demir, küresel iklim değişimi ve etkisini, kısa, orta ve uzun vadeli periyotlarda ayrı ayrı değerlendirerek, buna göre tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
" Türkiye'de son birkaç yıldır yaşanan kuraklık, beklenmedik ani yağışlar ve sellerde iklim değişikliğinin etkisi bariz görülüyor" diyen Demir, şunları kaydetti:
"Ülkemizin önümüzdeki sürecine baktığımızda ve son birkaç aylık iklim verileri incelendiğinde, sonbahar yağışlarında ciddi azalma görüyoruz. Yıllık toplamda çok ciddi değişimler yaşanmayabilir ancak mevsimsel kaymalar doğal dengeyi etkilemekte ve beklenmedik sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Mevcut iklim sürecinin böyle devam etmesi halinde, 2016 yazında ciddi kuraklık riski olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki 4-5 aylık süreç bu sonuçta önemli olacaktır ancak bugünkü veriler bizi, ilgili ve sorumluları bugünden uyarma mecburiyetinde bırakmaktadır."
Türkiye'nin su kaynaklarının kısıtlı olduğuna işaret eden Demir, "Özellikle yerel yönetimler, sanayiciler ve ilgili bakanlıkların acil eylem planı hazırlamaları önemlidir. Bugünden tasarruf ve bilgilendirme tedbirleri alınmalıdır. Barajlarla ilgili tedbir alınmalı, göletlerden su salınımı kontrollü sağlanmalıdır. Problem yaşanmaya başladıktan sonra alınacak tedbirler yetersiz kalacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Demir, küresel ısınmaya karşı uzun vadeli tedbirlerin bütün dünyayı ilgilendirdiğini, bu konuda 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda 200'ün üzerinde ülkenin birlikte hareket etme kararı aldığını da söyledi.
Son Dakika › Yerel › Kuraklığa Karşı Şimdiden Tedbir Alınmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?