Malatya haber | Pankobirlik Malatya Şubesi Başkanı Şerefhanlı: Rekoltede Çok Büyük Kaybımız Var - Son Dakika
Yerel

Malatya haber | Pankobirlik Malatya Şubesi Başkanı Şerefhanlı: Rekoltede Çok Büyük Kaybımız Var

Malatya haberler... Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, bu yıl pancarda beklenen rekoltenin elde edilemediğini belirterek, "Bu sene havaların çok sıcak olması nedeniyle pancarda rekoltenin çok düşük olduğu ifade ediliyor. Beklediğimiz rekolteyi bir türlü elde edemedik. Rekoltede çok büyük bir kaybımız var" dedi.

13.10.2022 16:49  Güncelleme: 17:08

Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, bu yıl pancarda beklenen rekoltenin elde edilemediğini belirterek, "Bu sene havaların çok sıcak olması nedeniyle pancarda rekoltenin çok düşük olduğu ifade ediliyor. Beklediğimiz rekolteyi bir türlü elde edemedik. Rekoltede çok büyük bir kaybımız var" dedi.

Şeker alım kampanyasını 3 Eylül'de başlatan ve bu sezon Türkiye'deki ilk şekeri üreten Malatya Şeker Fabrikası'nda üretim devam ediyor. Özellikle bu sene hava sıcaklığının yüksek olmasından dolayı pancarda beklenen rekolte yakalanamazken akıllara şekerde sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı sorusu geliyor.

PANKOBİRLİK Malatya Şube Başkanı Celal Şerefhanlı, "Bu sene havaların çok sıcak olması nedeniyle pancarda rekoltenin çok düşük olduğu ifade ediliyor. Beklediğimiz rekolteyi bir türlü elde edemedik. Rekoltede çok büyük bir kaybımız var" dedi.

"70-80 BİN TON PANCAR AÇIĞIMIZ VAR"

Şerefhanlı, pancarda rekoltenin düşük olmamasına ilişkin, "Üretim aşamasında da 70-80 bin ton kadar bir pancar açığımız vardı. 500 bin tona yakın rekoltemiz varken 400 bin tonla yetinmek zorunda kaldık. Rekoltede de bayağı bir düşüş var. Fabrikaya da ürün kısıtlı geliyor. Pancar soğuk havayı sever, havaların sıcak seyretmesinden dolayı üreticilerimiz pancarı söküp fabrikaya göndermekte tereddüt yaşıyorlar" diye konuştu.

"AÇIKLANAN FİYAT BİZLERİ MEMNUN ETTİ"

Şerefhanlı, şeker pancarı alım fiyatının bin 400 TL olarak belirlenmesiyle ilgili, "Üreticiler olarak, bu sene yapılan zammı çok yerinde ve makul buluyoruz. Açıklanan fiyat oldukça iyi, artı buna bir de polar farkı verilir. Bu noktada da bin 500-bin 600 gibi bir fiyat oluşur. Bu, fevkalade bizi memnun etmiş durumda. Şu anki açıklanan fiyatı yeterli buluyoruz" dedi.

"UYGULANAN POLİTİKADAN DOLAYI SIKINTI YAŞANDI"

Şerefhanlı, "Geçen sene şeker sıkıntısı yaşanmıştı, bu sene de aynı sorun yaşanır mı" sorusuna ise "Geçen sene şekerimiz vardı. TÜRKŞEKER'de eski genel müdürün politikaları nedeniyle bu sıkıntı yaşandı. Özel fabrikalar da zararına mal satmamaları için bütün depolarını kapattılar. TÜRKŞEKER'de hükümetin talimatıyla sürekli piyasaya düşük fiyatta şeker sattı. Stokçular da TÜRKŞEKER'in depolarına yüklendi. Kriz bu şekilde oluştu. Yoksa pancar ve şekerde Türkiye fazlasıyla kendi kendine yetebilen bir ülke, çünkü planlı, programlı ve kotaya dayalı üretim yapılıyor" cevabını verdi.

"ÜRETİCİ SAHADAN KOPARSA BİR DAHA KİMSE SAHAYA SÜREMEZ"

Hükümetin tarım politikasının ilk başlarda yanlış olduğunu kaydeden Şerefhanlı, "Son iki senedir, özellikle pandemi dönemiyle beraber hükümetimiz de buna önem vermeye başladı. Şu anda iyi bir politika izliyorlar. Ama bizlerin desteklenmesi lazım. Üreticiler olarak sahadan koparsak emin olun ki bir daha kimse bizi sahaya süremez. Hayvanı besledikten sonra götürüp zararına satarsam olmaz. Kimse zararına bir iş yapmaz. Kar marjının beni tatmin etmesi lazım ki bu işten kopmayayım. Devletin, tarımı Hazine tarafından süspanse etmesi lazım. Vatandaşa ucuz et yedirelim ama bunu üretici üzerinden yapmayalım" diye konuştu.

Malatya haber | Pankobirlik Malatya Şubesi Başkanı Şerefhanlı: Rekoltede Çok Büyük Kaybımız Var
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Malatya haber | Pankobirlik Malatya Şubesi Başkanı Şerefhanlı: Rekoltede Çok Büyük Kaybımız Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement