Mersin'de Cumhuriyet Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Mersin'de Cumhuriyet Coşkusu

Mersin\'de Cumhuriyet Coşkusu

Mersin'de Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.

29.10.2013 12:27  Güncelleme: 12:31

Mersin'de Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Halkın yoğun katılım gösterdiği törende, Roman vatandaşlar bayramı davul zurna çalıp halay çekerek kutladı.

Mersin'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saat 09.00'da Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda tebrikleri kabulü ile başladı. Kutlamalara saat 09.30'dan itibaren de Cumhuriyet Meydanı'nda devam edildi. Törene, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ile CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer, İsa Gök ve Ali Rıza Öztürk, gaziler, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği törende, ellerinde bayraklarla alanı dolduran çocuklar dikkat çekerken, gökyüzüne ay-yıldızlı kırmızı balonlar uçuruldu.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Vali Güzeloğlu'nun, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile birlikte öğrencilerin, askerlerin, protokol üyelerinin ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Güzeloğlu, "Bugün en büyük bayramımızı, Cumhuriyet Bayramımızı 90. yıldönümünde büyük bir coşku, gurur, onur ve kıvançla kutluyoruz. En büyük millet bayramımız kutlu olsun" dedi.

90 yıl önce 29 Ekim 1923'te, 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün milletiyle beraber Samsun'da başlattığı bir büyük mücadelenin cumhuriyetle taçlandığını ve bugün 90. yılına ulaştığını belirten Güzeloğlu, "Cumhuriyet, Türk milletinin bağımsızlık ülküsü etrafında kenetlenmesinin, her kesimi, her kişisi, yaşlısından gencine bir millet olarak en büyük fedakarlık can olmak üzere her türlü bedeli ödeyerek kazanılmış bir büyük mücadelenin sonucu ve taçlanmasıdır. Tarihi boyunca bağımsız yaşamış, bağımsızlığı ülkü edinmiş, bağımsızlık uğruna canını seve seve feda etmiş bu büyük millet, 20. asrın tüm dünyaya örnek alınan bir büyük mücadelesini, bir büyük kahramanlık destanını cumhuriyetle taçlandırmıştır. Cumhuriyet aynı zamanda Türk milletinin sonsuza kadar bağımsız yaşama ülküsünün, iradesinin ve kararlılığının da adıdır. Cumhuriyet, millet egemenliğine dayanan, kaynağını milletin iradesinden alan ve doğrudan milletin kendi iradesiyle belirlediği bir yönetim biçimi ve rejimin adıdır. İşte bu yüzden de cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyetin sahibi de bu ülkenin her köşesinde yaşayan bütün vatandaşlarıdır. Cumhuriyet, böylesi bir bütünleşmenin, kucaklaşmanın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisiyle buluşmasının, insanca yaşamanın adıdır" diye konuştu.

90 yıl önce büyük önder Atatürk'ün önderliğinde verilen bir büyük mücadele sonunda kurulan cumhuriyetin, bugün örnek alınacak ve gıpta edilecek düzey olduğunun altını çizen Güzeloğlu, şunları söyledi: "Cumhuriyet, aynı zamanda bölgesinde ve küresel ölçekte yetişmiş insan gücü, demokratik, sosyal ve laik bir hukuk devleti kimliği, bütünleşmiş güçlü ekonomisiyle her düzeyde çok kısa bir süre içerisinde örnek alınacak bir büyük başarının da adıdır. Bizler bugün 90. yıl dönümünde bu kararlılık ve inançla cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmanın ve her yıldönümünde güçlenmiş, gelişmiş, insanca yaşama ülküsüne ve çağdaş uygarlık yaşamına erişmiş bir büyük idealin inanmış kişileri ve bu cumhuriyetin bireyleriyiz."

Vali Güzeloğlu'nun konuşmasının ardından öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterileri ile devam eden tören, resmi geçitle sona erdi.

Öte yandan, törenin bitiminde, kutlamalara katılan Roman vatandaşlar, alanda davul zurna eşliğinde halay çekerek Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Romanların coşkulu kutlamasına, törene katılan diğer vatandaşlar da eşlik etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin'de Cumhuriyet Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement