Mersin'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yılı - Son Dakika
Yerel

Mersin'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yılı

AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten, CHP Akdeniz İlçe Başkanı Ünal Uyar ve MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91.yılını kutladı.

03.01.2013 11:25

AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten, CHP Akdeniz İlçe Başkanı Ünal Uyar ve MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yılını kutladı.

Ökten, Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle yayımladığı mesajda, 3 Ocak'ın başta Türk milleti olmak üzere, Mersin halkı için bağımsızlığı ifade eden oldukça önemli ve özel bir gün olduğunu belirterek, "3 Ocak, Mersin'in, Fransız işgalinden kurtuluşu, bir başka deyişle Mersin'in yeniden doğuşudur" ifadelerini kullandı.

Mersin halkının, gerek etnik, gerek dini farklılık gözetmeksizin yaşlısı genci, kadını erkeğiyle, yetersiz mühimmata rağmen, insanüstü bir gayretle tek yürek olup, Fransızlara karşı yapılan bu direnişi zafere dönüştürdüklerini belirten Ökten, şunları kaydetti:

"Yürekleriyle, bedenleriyle, göğüslerindeki iman aşkıyla topyekun bir direnişi gerçekleştiren Mersin halkının bu mücadelesi, 20 Ekim 1921 tarihinde Fransızlarla Ankara Anlaşması'nın imzalanması ve akabinde 3 Ocak 1922'de tamamen Mersin'den kovulmalarıyla son bulmuştur. Şanlı tarihimiz, geleceğimizin şekillenmesinde, çocuklarımıza bırakacağımız mirasımızın belirlenmesinde bizlere ışık olmuş, yol göstermiştir. Bu zaferi, Mersinlilerin bağımsızlığına verdiği önemin bir kanıtı olarak kabul ediyor, bugünü bize armağan eden aziz şehitlerimize ve hayatta olmayan gazilerimize Allah'tan rahmet, 2013 yılının dünyamız ve ülkemiz için huzur, sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum."

CHP Akdeniz İlçe Başkanı Ünal Uyar da, yaptığı açıklamada, 3 Ocak Kurtuluş Günü'nün, aynı zamanda da Mersin'in yeniden var oluş günü olduğunu belirterek, bu şanlı tarihin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Mersin'de yaşayan, Mersin'de kazanan, 'Mersinliyim' diyen herkesin, Mersin'e sahip çıkması gerektiğini belirten Uyar, mesajını şöyle sürdürdü:

"91 yıl önce canlarını hiçe sayarak işgalcilere karşı mücadele eden şehit düşen, gazi olan ve bu güzel Mersin'i düşmandan kurtaran kahraman Kuvva-i Milliyecilerimizi saygıyla anmak ve kurtuluş önemini coşkusunu gelecek nesillere aktarmak her Mersinlinin görevi olmalı. Mersin'de yaşayan herkesin, farklılıklarımızı bir ayrışma zemini değil, toplumsal bir zenginlik olduğunun farkına vararak birlik ve beraberliğimizin ve toplumsal barışın değerini çok iyi anlamamız gerekiyor. Barış ve dostluk kenti Mersin'i daha çağdaş, daha güzel yapmak inancı ile tüm Mersinlilerin '3 Ocak Kurtuluş Günü'nü kutluyor, şehit ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz."

Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt ise, mesajında, 3 Ocak'ın kentin tüm bileşenleriyle, geleceğinin kurgulandığı, yeni projelerin sunulduğu, bir şenlik olarak kutlanması gerektiğini bildirdi.

91 yıl önce düşman işgali altında küçük bir kasaba görünümünde olan Mersin'in, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının canları pahasına sergilediği kurtuluş mücadelesi sayesinde bugün Akdeniz'in incisi, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı konumuna geldiğini kaydeden Akkurt, "Ülke ekonomisinin lokomotifi, dünyaya emsal teşkil eden hoşgörüsü ve sürekli gelişen ve yenilenen görüntüsü ile Mersin, 91 yıl önce tam bağımsızlık ve özgürlük için verilen mücadelenin karşılığını verircesine bir duruş sergiliyor" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar

Yayıncı: Ali Güreli - MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement