Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük: "Kapitalizm Ülkeleri Hangi Bölgede Hangi Cevheri Elde Edebilecekse Öyle Görür" - Son Dakika
Yerel

Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük: "Kapitalizm Ülkeleri Hangi Bölgede Hangi Cevheri Elde Edebilecekse Öyle Görür"

Malatya Çevre Platformu, ‘Doğa ve Yaşam Talanı’ konulu panel düzenledi. Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, "Kapitalizmde bir harita vardır. O haritada bir ülke pamuk, bir ülke petrol, bir ülke altın, bir ülke elmas görünür. Kapitalizm, Afrika’yı bu şekilde görür. Kapitalizm, Türkiye’yi özelde de Malatya’yı hangi bölgede hangi cevheri elde edebilecekse öyle görür. Kapitalizm açısından ‘sürdürülebilirlik’ dedikleri bir palavra vardır. Sadece sermayenin kendisini sürdürülebilmesi bu da biriktirme ve karlılık üzerine kurulmuş bir sistemdir" dedi.

15.12.2022 17:25  Güncelleme: 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Çevre Platformu, 'Doğa ve Yaşam Talanı' konulu panel düzenledi. Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, "Kapitalizmde bir harita vardır. O haritada bir ülke pamuk, bir ülke petrol, bir ülke altın, bir ülke elmas görünür. Kapitalizm, Afrika'yı bu şekilde görür. Kapitalizm, Türkiye'yi özelde de Malatya'yı hangi bölgede hangi cevheri elde edebilecekse öyle görür. Kapitalizm açısından 'sürdürülebilirlik' dedikleri bir palavra vardır. Sadece sermayenin kendisini sürdürülebilmesi bu da biriktirme ve karlılık üzerine kurulmuş bir sistemdir" dedi.

Malatya Çevre Platformu tarafından 'Doğa ve Yaşam Talanı' konulu panel düzenlendi. Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Hasan Murat Kapıkıran, Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük ve Avukat Gül Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.

"GERÇEK MÜCADELE YERELDEDİR"

'Kapitalist akıl kıskacında doğa katliamına, vahşi maden sömürgeciliğine, ekolojik kırıma hayır' sloganıyla düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Avukat Gül Erdoğan, çevrenin ulusal ve uluslararası alanda korunmasının zorunluluk olduğunu ifade etti. Erdoğan, ekolojik mücadelenin uluslararası ve siyaset üstü bir mücadele olduğunu ifade ederek, "Gerçek mücadele yereldedir. Bu anlamda doğadaki talanı üretene, çiftçiye, çobana, köylüye, yöre halkına sormak gerekir. Kapitalist akılla bu ülkeyi ve doğayı talan etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmeyeceğiz" dedi.

Malatya Çevre Platformu'nun yaptığı çalışmalarını içeren sinevizyon gösteriminin ardından panele geçildi.

"KAPİTALİZMDE 'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' DİYE BİR PALAVRA VAR"

Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, panelde yaptığı konuşmada, "Dünyayı emtia olarak gören bir ekip tarafından karar alınıyor. Biz bu kararlardan ne zaman haberdar oluyoruz, ne zaman kapımıza bir kepçe dayanırsa haberdar oluyoruz. Bu faaliyetlerin çoğu aslında tek merkezli yapılardan çıkmaktadır" ifadelerini kullandı. "Kapitalizm açısından bir harita vardır" diyen Küçük, şunları söyledi:

"O haritada bir ülke pamuk, bir ülke petrol, bir ülke altın, bir ülke elmas görünür. Kapitalizm, Afrika'yı bu şekilde görür. Kapitalizm, Türkiye'yi özelde Malatya'yı hangi bölgede hangi cevheri elde edebilecekse öyle görür. Herhangi bir yeri değerlendirirken, hangi cevher varsa ve o günkü ekonomik koşullar onu ne kadar değerli kılıyorsa orası maden alanıdır. Kapitalizm açısından 'sürdürülebilirlik' dedikleri bir palavra vardır. Sadece sermayenin kendisini sürdürülebilmesi bu da biriktirme ve karlılık üzerine kurulmuş bir sistemdir çünkü gelip şunu dayatacaklar, 'Maden çıkarılmasın mı?' diyecekler."

"BİRİLERİ İÇİN İKTİSADİ OLABİLİR AMA BİZİM İÇİN DEĞİL"

Madencilik faaliyetinde canlı organizmaların yukarıdan sıyrıldığını ve felaketin bu noktadan başladığını ifade eden Küçük, "Alan ne kadar, kilometreler. Toprak ve üzerindeki bitkiler ile toprağın içindeki canlılar var. Toprak bir yerde saklanacak sonra serilecek ama o toprak ölür. Bir toprağı öyle kaldırıp atarsanız döversiniz. İçindeki canlıları da öldürürsünüz. Yeniden geri dönüşümü çok kolay değil. Bu birileri için iktisadi olabilir ama bizim için asla iktisadi değildir. Onlar için sürdürülebilir olabilir ama biz o sürdürülebilirliği kullanmıyoruz, biz 'kendi kendini besleyendir' diyoruz" dedi.

"YARGI KARARLARI UYGULANMADI"

Küçük, Türkiye'de siyanürle altın işletmeciliğinin olmaması gerektiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1997 yılında Danıştay, 'Türkiye'de siyanürle altın işletmeciliği yapamazsınız' dedi. Çünkü altın işletmeciliği şirketin inisiyatifine bırakılabilecek bir düzeyde bir işlem değildir. Yasakladı ama bu memlekette ne oldu; hükümetler devreye girdi 1999 depremini yaşamış olan bu ülkeden bilim adamı adı altında birilerini 'Türkiye'de altın madeni nasıl işlettirilir' diye Amerika'ya gönderdiler. Verilen yargı kararlarının hiçbirisi uygulanmadı. Kazanmış olduğumuz davalarda sürekli yasalar ve yönetmelikle değiştirildi."

"KENT İNSANI ARTIK DOĞAYI TANIMIYOR"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Hasan Murat Kapıkıran ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayı eleştirerek, "İmamoğlu davasında görüldüğü gibi sabahtan akşama kadar televizyon kanallarında hakaret edenlere sadece sözü iade ettiği için 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası veriliyor. Her alanda bu maalesef böyle. İşte kapitalist akıl kıskacı insanların aklını, insanların doğal haliyle insani ve ekosistemin bir parçası olmak bilincinden koparıp, mekansal bir yaşamsal ortama sokuyor" dedi.

Kapıkıran, yaşanılan alanlarda kıskacın içerisine girildiğini ifade ederek, "Bugün büyük kentlerin büyük rezidanslarında toplu bir yaşam alanı var. Bakkalı ya da zincir market şubesi, yüzme havuzu, hamamı, koşu parkuru da olmak üzere kapalı mekanlarda yaşayan milyonlar var. İşte kapitalist akıl kıskacının net bir şekilde sınırlarını çizdiği alanlarda yaşıyorlar. Burada doğan bir çocuğun doğayla, kapitalizmin doğa talanıyla herhangi bir ilgisi ya da mücadelesi olabilir mi? Doğayla bir ilişkisi yok. Yani kent insanı artık doğayı tanımıyor, bilmiyor. Yaşadığı için depremi biliyor, hissettiği için ekolojik felaketleri biliyor ama o ekolojik yıkımın nedenlerini bilmiyor" diye konuştu.

Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük: "Kapitalizm Ülkeleri Hangi Bölgede Hangi Cevheri Elde Edebilecekse Öyle Görür"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük: 'Kapitalizm Ülkeleri Hangi Bölgede Hangi Cevheri Elde Edebilecekse Öyle Görür' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement