Mezitli Belediye Başkanı Tarhan: "Belediye Olarak 8000 Metrekare Alanın 'Orman Alanı' Fonksiyonunun Devamlılığından Yana Mücadelemizi Sürdüreceğiz" - Son Dakika
Yerel

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan: "Belediye Olarak 8000 Metrekare Alanın 'Orman Alanı' Fonksiyonunun Devamlılığından Yana Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan: "Belediye Olarak 8000 Metrekare Alanın \'Orman Alanı\' Fonksiyonunun Devamlılığından Yana Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

Sekiz yıl önce “Mezitli'ye değer katacağız” sloganı ile göreve geldiğini hatırlatan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan; “Çok sık orman ağaç dokusunun bulunduğu alanların, imar planı değişikliklerine konu edilerek ya da tahsis edilerek yapılaşmasının önünün açılması ve rant yaratılmasına karşıyız. Belediye olarak 8000 metrekare alanın ‘Orman Alanı’ fonksiyonunun devamlılığından yana mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

02.06.2022 14:29  Güncelleme: 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sekiz yıl önce " Mezitli'ye değer katacağız" sloganı ile göreve geldiğini hatırlatan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan; "Çok sık orman ağaç dokusunun bulunduğu alanların, imar planı değişikliklerine konu edilerek ya da tahsis edilerek yapılaşmasının önünün açılması ve rant yaratılmasına karşıyız. Belediye olarak 8000 metrekare alanın 'Orman Alanı' fonksiyonunun devamlılığından yana mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Mezitli'de çevresine ve doğasına duyarlı vatandaşların yaşadığına vurgu yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan "Geçtiğimiz yıllarda da gerek orman alanlarının kesilerek tarıma açılma gayretlerine, gerekse hazine arazilerinin kişisel ranta açılmak istenmesine karşı Mezitli ve Mersin halkının gösterdiği direnç ve mücadele, çoğu zaman başarılı olmasına rağmen, maalesef zaman zaman başarısızlıkla sonuçlandığı da bir gerçektir" dedi. Mezitli Halkının Belediye Başkanı gibi, çevreye, doğaya saygılı, duyarlı olduğunun altını çizen Başkan Tarhan, bu kez iki alana karşı yapılmak istenen müdahaleye karşı da demokratik kitle örgütlerini ve vatandaşları doğaya sahip çıkmaya çağırdı.

KUYULUK BÖLGESİNDE 8 DÖNÜM ORMAN ALANI YAPILAŞMA TEHDİDİ ALTINDA

Mezitli'de yaşanan çevre sorunlarına yenilerinin eklenmek istediğini belirten Başkan Tarhan; "Kuyuluk bölgesinde; yerleşim alanları içinde yaklaşık 8 dönüm tescil harici 'tamamı orman niteliğine sahip yoğun ağaç varlığının bulunduğu alan' hazine eliyle bir kuruma tahsis edilerek yapılaşmaya açılmak istenmektedir. Mevcut imar planlarımızda yerleşime uygun olan alanlar belirlenmiş olmasına karşın, uygulama ve nazım imar planlarında "ORMAN ALANI" olarak işaretlenmiş olan alanların tahsis yolu ile yapılaşmasının önünün açılması kabul edilemez. Fındıkpınarı Caddesi'nde Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası bitişiğinde ve sitelerin içerisindeki bu orman alanının imara uygun hale getirilmesi ve yapılaşmaya neden olacak şekilde bir kuruma tahsis edilmesi yürürlükte bulunan imar planı kararlarını etkisizleştirdiği gibi bütünlüğünü ve dengesini de bozucu niteliktedir. Bu planlar hazırlanırken ilgili kurum ve kuruluşların görüşü dikkate alınmıştır. Umarım bu kez ilgili kurum ve kuruluşlar görüşlerini değiştirmez. Çok sık orman ağaç dokusunun bulunduğu alanların, imar planı değişikliklerine konu edilerek ya da tahsis edilerek yapılaşmasının önünün açılması ve rant yaratılmasına karşıyız. Belediye olarak 8000 metrekare alanın 'Orman Alanı' fonksiyonunun devamlılığından yana mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

BOZÖN BÖLGESİ'NDE 25 DÖNÜM ORMAN ALANININ İMARA AÇILMA GİRİŞİMLERİ

Tarhan Bozön Mahallesi'nde de daha büyük bir alanın yapılaşmaya açılması tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Bozön bölgesinde de 07.01.2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Orman dışına çıkartılan 54 dönüm büyüklüğündeki alanı da içeren, Maliye hazinesi, TOKİ ve özel şahıs mülkiyetinde bulunan 15 farklı taşınmazı ve tescil harici ORMAN alanlarını kapsayan yaklaşık 250 dönüm alan kapsamında; TOKİ tarafından imar planı çalışmalarına yönelik hazırlık yapıldığı öğrenilmiştir.

Bu bölge Akdeniz iklimine özgü bitki örtüsü ve ağaçlarla kaplıdır. Çevrede narenciye bahçeleri mevcuttur. İmara açılmak istenen alanın büyük bölümü orman statüsünde ve korunması gereken alanlar kapsamındadır. Orman nitelikli bu dokunun Mersin ve Mezitli Belediyeleri yok sayılarak özel ranta açılmasına karşıyız. Kaldı ki Bozön'de bu büyüklükteki bir alanın imara açılmasını gerektirecek hiçbir haklı gerekçe ya da talep de bulunmamaktadır. Cumurbaşkanlığı kararnamesi ile daha önce orman alanı dışına çıkarılan 54 dönümlük alanın GES (Güneş Enerji Sistemi) kurulmak amacı ile Belediyemize tahsis edilmesi halinde Bozön'de üreticiler ve oturanlara ucuz enerji verilebileceği yönünde öneride bulunmuştuk. Bununla birlikte kamu yararı sağlayacak nitelikte sağlık veya eğitim tesislerine yönelik yatırımların uygun olacağı, ancak özel ve kişisel rantlara yönelik yapılacak olan planlama çalışmalarına karşı gerekli direnç ve mücadelenin gösterileceğini bildirmiştik" diyerek orman alanlarının talanına yönelik tavrını net olarak ortaya koydu.

"YILLARDIR BENİMSENMİŞ OLAN HATALI KENTLEŞME POLİTİKALARININ BİR SONUCU OLARAK, GİDEREK ARTAN VE GÖRÜNÜR HALE GELEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ ALTINDADIR"

Başkan Tarhan sözlerine şöyle devam etti:

"Doğal yapının ve orman varlıklarımızın imar baskısı, yangın vb. nedenlerle yok olmasına neden olan ekonomi politikaları, dünyanın her bir noktasında iklim krizlerini kaçınılmaz hale getirmiştir. Ülkemizde de yıllardır benimsenmiş olan hatalı kentleşme politikalarının bir sonucu olarak, giderek artan ve görünür hale gelen iklim değişikliğinin etkisi altındadır. Her yıl, doğal varlığımız olan on binlerce hektar orman alanı insan ve doğa kaynaklı çıkan yangınlarda ve imara ya da tarıma açılarak yok edilmekte, bu nedenle ekolojik denge bozulmakta, yaban hayatı, biyolojik çeşitlilik ve tüm ekosistem hasar görmektedir. Bu bozulma, sel ve heyelan gibi doğal afetlerin sayısını da artırmaktadır. Orman varlığımızın korunması ve geliştirilmesi, ormanların yağmalanmasına yönelik tüm tehditlere karşı dirençli mücadelenin sürdürülmesi her bir bireyin gelecek nesillere olan borcu ve sorumluluğudur."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Mezitli Belediye Başkanı Tarhan: 'Belediye Olarak 8000 Metrekare Alanın 'Orman Alanı' Fonksiyonunun Devamlılığından Yana Mücadelemizi Sürdüreceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement