Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, FATİH Projesi'nde şu ana kadar 800 milyon lira, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) için de 2 milyon lira harcandığını bildirdi.
Bakan Avcı, EBA'nın tanıtım toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine, son zamanlarda belli medya organlarında FATİH Projesi'ne ilişkin çok yanıltıcı ve dezenformasyon niteliğinde haberler ve yorumlar yayımlandığını belirten Bakan Avcı, "Bunun nedenleri arasında yardımcı ders kitapları soygununa, FATİH Projesi üzerinden son vermiş olmamız" dedi.
EBA'da ortaokul ve liselere ilişkin bütün kazanımları destekleyecek nitelikte yardımcı eğitim materyallerinin etkileşimli olarak bulunduğuna işaret eden Avcı, hiçbir öğretmenin öğrencilere "yardımcı ders kitabı alın" yönünde dayatmada bulunmaması, bunun için para toplatılmaması yönünde genelge gönderdiklerini bildirdi.
Yardımcı ders kitaplarının büyük kısmının, bandrolsüz olarak vergiden de kaçırılan korsan yayınlar olduğuna işaret eden Avcı, bunlarla ilgili yasal takiplerin de yapıldığını ancak öğretmenlerin bu işe alet edilmesine engel olmak için tebliğ hazırladıklarını söyledi.
EBA'da bütün öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz şekilde 24 saat hizmet verecek nitelikte yardımcı ders materyallerinin bulunduğunun altını çizen Avcı, "Yardımcı ders kitaba ihtiyaç olduğu efsanesi çökmüştür" ifadesini kullandı.
"EBA'nın sunduğu bu hizmetler, dershaneye olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor, dershaneye ihtiyaç kalmamıştır" diye konuşan Avcı, hiçbir dershanenin öğrenciye günün herhangi bir saatinde, bir ders verme özelliğinin bulunmadığını vurguladı.
Bakan Avcı, "Ancak EBA'da videolarla, testlerle ve sunumlarla 24 saat bedava eğitim hizmeti veriliyor. Onun için dershaneye ihtiyaç kalmıyor. Ayrıca, para vererek alınan yardımcı ders kitabına da ihtiyaç kalmamıştır. Hiçbir dershanenin veremeyeceği genişlikte, zenginlikte eğitime takviye imkanı veriyor. Bir de okullarda açtığımız yüz yüze verilen ücretsiz takviye kurslarımız var. Kurslarımızda da etkileşimli tahta, dolayısıyla EBA da kullanılabilir hale geldi " diye konuştu.
Takviye kurslarına kayıt 3,5 milyona ulaştı
"EBA'nın tekerlerine çomak soktuğu çıkar çevreleri, FATİH Projesi'ne yüklenmeye çalışıyor" ifadesini kullanan Bakan Avcı, kendilerinin de bu vesileyle FATİH Projesi'nin, EBA'nın nereden nereye geldiğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Küçük yaşlarda internetle tanışan ve televizyon izleyen çocukların dikkat sürelerinin 3 dakikaya kadar düştüğüne işaret eden Avcı, bu nedenle okuma alışkanlığı kazandırmak için pek çok program yürüttüklerini, dijital ortamda da 3-5 dakikada konuyu anlayabilecekleri eğitim materyalleri geliştirdiklerini ifade etti.
Bakan Avcı, FATİH Projesi'nin altyapısının takviye kurslarında da kullanıldığını belirterek, bu kurslara devam eden öğrenci sayısının da 3,5 milyon dolayında olduğunu bildirdi.
FATİH Projesi'nin maliyetini açıkladı
EBA'nın maliyetinin sorulması üzerine Bakan Avcı, FATİH Projesi ile ilgili "8 milyar lira çöpe gitti" yönünde dezenformasyon kampanyalarının yapıldığını belirterek, "Bizim 4 yıllık vadeye yayılmış 10 milyon 600 bin bilgisayar üretimini hedefleyen bir planlamamız var. Bunun ihale süreci devam ediyor. Şu ana kadar FATİH Projesi'nde harcanan toplam para 800 milyon lira. EBA için harcanan para da 2 milyon lira. 13 ilde açacağımız stüdyolarla beraber 3 milyon lirayı buluruz" bilgisini paylaştı.
Bakan Avcı, esprili şekilde, protokol yapma talebinde bulunanlara bu rakamları söylemediklerini belirterek, "2 milyon lirayla yapılan EBA'nın kaç yüz milyon liralık bandrolsüz yardımcı ders kitabı vurgununa mani olduğunu çıkarılan gürültülerden de ölçebilirsiniz" değerlendirmesini yaptı.
"Öğrenci ancak eğitim içerikli alanlarda dolaşabiliyor"
Bakan Avcı, bir gazetecinin "45 dakikalık ders ortamını düşünelim. Etkileşimli tahta ve tablet var. Öğretmen ne kadar öğrenciyi takip edebilecek? Ders esnasında ne yapıyor, neyle ilgileniyor. Öğrencilerin tabletle ne yaptığı takip edilebilecek mi? Uygunsuz sitelere giriş engellenebilecek mi?" sorusunu yanıtlarken, sınıfta bütün öğrencilerin tabletlerinin kumandasının da ayrıca öğretmenin elinde olacağını söyledi.
Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"İsterse tabletleri kilitleyebiliyor. Ayrıca her öğrencinin sadece sınıfta değil, evinde de başka zamanda nerelerde gezindiğini, hangi konulara baktığını, hangi konularda vakit harcadığını takip etme şansımız da var. Tabletlerdeki hafızalar da öğretmenin ulaşabileceği durumda. Bunun eğitsel olarak sadece öğrencinin vakitlerini boşa harcamasını önlemek anlamında değil, aynı zamanda öğrencinin kazanım hızını, öğrenme hızını görmek, ölçmek ve değerlendirmek açısından da çok önemli. Öğrencinin bir matematik problemini çözmesi kadar ona harcadığı emek de bizim için önemli. Öğrencinin gayretini çabasını boşa harcamıyoruz. Problemi çözer çözmez, doğru cevabı bulur, bulamaz o ayrı ama onun dışında bir gayret gösterdiyse biz onu puanlayacağız."
Avcı, internetteki güvenliğe de değinerek, "Öğrenci bizim portalımız üzerinden giriyorsa zaten sakıncalı sitelerin engellendiği bir programdan giriyor. Eğitim içerikli alanlarda dolaşabiliyorsunuz. Bizim platformumuzdan yola çıkan her öğrenci ancak eğitim içerikli alanlarda dolaşabiliyor. Sistemimiz diğer alanlara girişe izin vermiyor. Biz eğitim hizmeti veriyoruz. Bizim verdiğimiz tablet bilgisayarla okul dışı ortamlardan da bağlansanız, yine sakıncalı yerlere giremezsiniz. Verdiğimiz tablet bilgisayar eğitimle ilgili alanlara götüren güvenli web ağlarıdır" ifadelerini kullandı.
Dün Genelkurmay Başkanlığı ile imzalanan protokol gereği FATİH Projesi kapsamında askeri liselere tablet bilgisayar dağıtılacağını anımsatan Avcı, "Onlar da EBA içerikleri kullanacaklar. Askeri okullarımız Osmanlı'dan beri en yenilikçi uygulamalara açık kurumlarımız olmuştur. Genç subay ve astsubay adaylarımıza da bu hizmeti sunmuş olacağız" dedi.
- "O tezekler senaryo icabı tutuşturuldu"
Avcı, bugünkü programın ardından bazı yayın organlarında dezenformatik haberlerin yer alacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 1 hafta içinde mevsim hiç uygun olmamasına rağmen ellerinde tezeklerle okula giden çocuk fotoğrafları göreceksiniz. Daha önce Ağrı'da bir okulda bu yapıyla bağlantılı birilerinin mizanseni çerçevesinde, ilkokul çocuklarının ellerine tezekler tutuşturdular. Biz ne zaman eğitimde iyi bir haber versek, bu paralel yapı medya organlarında 'Eğitim çöküyor', 'FATİH Projesi çöktü', 'Okullar dayanıksız', 'Okullar çöküyor' haberlerinin yanında örnek 'Tezekli eğitimi bitiremeyen Milli Eğitim FATİH Projesi'nden söz ediyor' türünden haberler göreceksiniz. O tezekler senaryo icabı tutuşturuldu. O okulda daha sonra yaptığımız araştırmada 15 ton kömür, 1,5 ton da tutuşturmak için tahta bulunduğunu gördük. Buna rağmen gelişmelerden rahatsız olanlar sırf bunları küçümsemek ve gözden kaçırmak için bu tür dezenformatik haberler yapıyorlar. Çünkü FATİH Projesi her iki anlamda da hem okul dışı eğitim kurumlarından sağladıkları rantları hem de 'yardımcı ders kitabı' adı altında pazarladıkları korsan yayınları bitirdiği için projeye özel bir düşmanlıkları var."
Bakan Avcı, bir basın mensubunun "Yeni EBA sistemi, ücretsiz ders kitabı projesini nasıl etkileyecek?" sorusunu, "Zaman içinde tüm okullarımızda bu imkanı sağladığımızda artık çocuklarımıza basılı olarak birçok kitabı dağıtmamıza gerek kalmayacak ama onun için daha süreye ihtiyacımız var. Tabii o da büyük bir tasarruf olacak" şeklinde yanıtladı.
"Şubat 2016'da atanacak öğretmen sayısı 10 binin üzerinde"
Avcı, 2 gün sonra, okullarda başlayan takviye kursları için 5. sınıftan 12. sınıfa kadar hazırlık testlerini yayınlamaya başlayacaklarını dile getirerek. "Her kurs modülünde bu bağlamda 2 bin 500 test yayınlayacağız. Takviye kurslarımızdaki öğretmen ve öğrencilerimiz bu testlerden yararlanabilecek" diye konuştu.
Bakan Avcı, toplantının ardından katıldığı bir televizyon programında da Şubat 2016'da atanacak öğretmen sayısının 10 binin üzerinde olacağını bildirdi.
Son Dakika › Yerel › Milli Eğitim Bakanı Avcı, Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?