Muğla ve Aydın'da Barajlar, Afeti Önledi - Son Dakika
Yerel

Muğla ve Aydın'da Barajlar, Afeti Önledi

Muğla'da meydana gelen aşırı yağışlar sonrasında, Akköprü Barajı'nın taşkını önleyerek, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz'de can ve mal kaybına neden olacak daha büyük bir afetin önüne geçtiği bildirildi.

10.01.2012 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'da meydana gelen aşırı yağışlar sonrasında, Akköprü Barajı'nın taşkını önleyerek, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz'de can ve mal kaybına neden olacak daha büyük bir afetin önüne geçtiği bildirildi.

Muğla Valisi Fatih Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köyceğiz'de yaşanan sel sonrasında barajların öneminin ortaya çıktığını belirtti. Muğla'da 5 baraj olduğunu anlatan Şahin, son olarak hizmete giren Dalaman Akköprü Barajı'nın önemine işaret etti. Akköprü Barajı'nın Ege Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin altıncı büyük barajı olduğunu kaydeden Şahin, bu barajın elektrik üretme özelliğinin yanı sıra sulama ve taşkından koruma özelliği de bulunduğuna değindi.

Vali Şahin, son bir kaç günde Muğla ve ilçelerinin aşırı yağış aldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Köyceğiz ilçemizde bir sel yaşandı. 15-20 saat içinde metrekareye 200 kilogram yağış düştü. Kargıcak Çayı'nın taşması ile Köyceğiz'de bazı evler su altında kaldı. Yaşanan seli, başarılı bir çalışmayla can kaybı olmadan atlattık. Köyceğiz'de yaşanan sel, barajların önemini ortaya çıkardı. Akköprü Barajı olmasaydı Dalaman, Ortaca, Köyceğiz ilçeleri ile Dalaman'daki havalimanı sular altında kalabilirdi. Dalaman'daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazileri su altında kalabilirdi."

Akköprü Barajı'nın taşkın önleme özelliği sayesinde ciddi bir ekonomik kaybın önüne geçildiğini anlatan Şahin, barajların hizmete girmesinin bölgeyi daha büyük bir felaketten koruduğunu söyledi. Şahin, barajların sulamayla ilgili projelerinin devam ettiğine de dikkati çekti.

-Barajlar, Muğla ve Aydın'da afeti önledi-

DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz ise Dalaman Akköprü, Çine Adnan Menderes ve Kemer barajlarının taşkınları önlemesi sayesinde, bölgede can ve mal kaybı yaşanmadığını kaydetti. "Akköprü Baraj Gölü olmasaydı, Dalaman Havalimanı ile Ortaca, Köyceğiz ilçeleri sular altında kalırdı" diyen Diniz, Aydın'daki Çine Adnan Menderes ve Kemer barajlarının, özellikle Büyük Menderes havzasında daha büyük bir afetin yaşanmasını önlediğini bildirdi.

Yağışların etkisini artırdığı cumartesi gününden itibaren iki gün içinde Dalaman Akköprü Baraj Gölü'ne 69 milyon metreküp su toplandığına işaret eden Diniz, şunları söyledi:

"Bu su miktarının 49 milyon metreküpünü baraj gölünde tuttuk. 20 milyon metreküpünü dipsavaktan yatağa kontrollü olarak bıraktık. Saniyede ortalama 499 metreküp olan akımın pik debisi saniyede 945 metreküpe ulaşmıştı. Dalaman Akköprü Barajı inşa edilmemiş olsaydı, saniyede 945 metreküp akımla yörede bulunan turistik tesisler, Dalaman ve Ortaca ilçeleri ile bu ilçelerin köyleri, Dalaman Üretme Çiftliği ve Dalaman Havaalanı taşkına maruz kalarak büyük zarar görecek, can ve mal kayıpları meydana gelebilecekti. Dalaman Çayı yatağı ancak saniyede 600 metreküp debiyi taşıyabilirdi."

-Aydın'daki barajlar-

Çine Adnan Menderes Barajı'nda cumartesi günü saniyede ortalama 212 metreküp akım ile baraj gölüne ulaşan 18,5 milyon metreküp suyun tamamını kontrol altına aldıklarını anlatan Diniz, şu bilgileri verdi:

"Çine, Koçarlı Bağarası ve Söke ovalarında 100 bin dekar alanda can ve mal kaybı meydana getirebilecek taşkınları Çine Adnan Menderes Barajı önledi. Cumartesi günü, Büyük Menderes Nehri'nin ana kollarından olan Akçay Deresi'nde saniyede bin 619 metreküp pik debiye ulaşan akımların günlük ortalaması saniyede 995 metreküp olup, baraj gölüne yağışlar neticesinde 100 milyon metreküp su geldi. Bu akımların Kemer Barajı'nda tutulması sayesinde Bozdoğan, Yenipazar, Sultanhisar, Köşk, Aydın-Merkez, İncirliova, Koçarlı, Germencik ve Söke ilçelerinde can ve mal kaybına sebep olabilecek taşkınlar önlendi."

Bölgede yaşanan şidetli yağışların ardından Muğla ve Aydın'daki barajlarda su seviyesinin yükseldiğini anlatan Diniz, "Yağışlardan önce Akköprü Barajı'nda, doluluk oranı yüzde 54 seviyesindeydi. Yağışlar sonrasında yüzde 67 doluluk oranına ulaştı. Aydın Çine yüzde 30'du, yüzde 37 seviyesine ulaştı. Kemer Barajı'nda ise yüzde 50'den yüzde 80'e çıktı. Aydın, Muğla ve Denizli'de 15 barajımızdaki doluluk oranı, yüzde 50'den 60'a yükseldi. Bu yağışların, kısa vadede, tarıma olumlu katkısı olacağını düşünüyorum" dedi.

-Hayat kurtaran barajlar-

Muğla ve Aydın'da yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında taşkınları önleyerek gündeme gelen Dalaman Akköprü Barajı, Ege Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin altıncı büyük barajı olma özelliğine sahip. Dalaman Akköprü Barajı, 27 Mayıs 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından açıldı. 1,4 milyar liraya mal olan barajın hidroelektrik santral kısmında test çalışmaları devam ediyor.

Çine Adnan Menderes Barajı ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Ekim 2010 tarihinde açıldı. Su tutulan baraja 1,6 milyar lira harcama yapıldı. Hidroelektrik santrali kısmında montaj çalışmaları sürüyor. Kemer Barajı ise 1958 yılında açıldı.

- MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muğla ve Aydın'da Barajlar, Afeti Önledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement