Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Kırtık Mahallesinde Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kent Konseyi ve Ziraat Odası Başkanlığının öncülüğünde, 6 yıl önce başlatılan organik tarım çalışmalarından olumlu sonuç alınması, yöre çiftçilerini heyecanlandırdı. İlçeye 17 kilometre uzaklıkta ki Kırtık Mahallesindeki çiftçileri ziyaret eden Kaymakam Hüseyin Öner, ilçede organik tarım yapmak isteyen her çiftçiye yardımcı olduklarını anlattı.
Kırtık mahallesinde, Muhtar Muhterem Yarar ve Kırtık Köyü Turizm ve Organik Tarımı Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara ile köylüler tarafından karşılanan Kaymakam Öner, köyde oluşturulan organik ürünler mağazasını da ziyaret etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Aldağ ile birlikte Kırtık'a giden Kaymakam Öner, organik tarımda gösterdikleri başarı nedeniyle Dernek Başkanı Fikret Kara ve mahalleli çiftçileri tebrik etti. Organik tarım yapmak isteyen herkese yardımcı olduklarını anlatan Kaymakam Hüseyin Öner, bu konuda Belediye, Ziraat Odası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını anlattı. Kaymakam Hüseyin Öner, organik tarım için yapılan çalışmaları şöyle anlattı; "Organik Tarım Projesi 2010 yılında Burhaniye Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Kent konseyi ve Ziraat Odası Başkanlığı ortaklaşa çalışmaları ile İlçemiz Kırtık Mahallesi Sinekli Yaylasında 34 çiftçiyle hayata geçirilmiş olup, 2014 yılından itibaren çalışmalar İlçe Müdürlüğümüzün katkıları ile hızlandırılmış, üretimin artırılması ve tanıtım faaliyetlerine önderlik edilmiştir. Bu amaçla 2015 yılı Mart ayında İşkur ortaklığı ile 18 çiftçinin katıldığı 11 gün süreli eğitim çalışması yapılmış, katılımcılara sertifikaları verilmiştir.
2015 yılı sertifikasyon kuruluşu ile anlaşma yapılarak kontrol ve sertifikasyon işlemleri sonuçlandırılarak her üreticiye organik ürün sertifikası verilmiştir.
İlçe Müdürlüğümüzce, Kırtık Mahallesi girişine görünürlüğü sağlamak amacıyla tanıtım levhası yaptırılmıştır. 2015 yılı çilek üretiminin değerlendirilmesi amacıyla organik çilek reçeli ve organik çilek marmelatı üretilerek 400 gramlık kavanozlarda pazara hazır hale getirilmiştir.
Ürün paketleme tesisinin kurulması amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansına proje teklifi yapılmış, hibe kapsamına yedek listesinden girdiğinden uygulamaya geçilememiştir. Kırtık Köyü organik üretimine yönelik tüm çalışmalar İlçe Müdürlüğümüz destekleri ile Kırtık Köyü Organik Ürün Derneği ile müştereken yürütülmekte olup, sertifikasyon bedelleri ise Burhaniye Belediyesince finanse edilmiştir. Burhaniye'de 56 kişi, 3 firma olmak üzere 59 üretici organik tarım yapmaktadır.
2014 yılında Kırtık Mahallesi'nde Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği kurulmuştur. Organik Tarım faaliyeti bu dernek tarafından yürütülmektedir.
Kırtık Mahallesi'nde 41 çiftçi organik tarım yapmakta olup; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce Kırtık Köyü üreticilerine katma değerli ürün üretimine yönlendirilmesi amacıyla (reçel yapımı, marmelat, kuru bakliyat paketleme, ambalaj dizaynı, etiketleme konularında uygulamalı eğitim ve destek verilmiştir.
Bu süreç içerisinde üretilen ürünlerin daha karlı, aracı kurum kullanmadan pazara intikali için İstanbul merkezli pazarlama firmaları ile iletişim kurularak Kırtık Mahallesi ürünlerinin daha yüksek fiyatla satışının yapılması sağlanmış olup, çiftçilerimiz ürettikleri ürünü, kurulan bu yapı sayesinde haftanın belirli günleri Kırtık Köyü Organik Derneği önderliğinde, ürünlerini rahatlıkla pazarlayabilmektedirler. Kırtık Mahallesi dışında Burhaniye İlçemizde; Taylıeli Mahallesi'nde 3 çiftçi,1 anonim şirket; Hacıbozlar Mahallesi'nde 2 çiftçi de çam fıstığı organik tarımı yapmaktadır. Hacıbozlar'dan 10 çiftçi, Kırtık'tan 4 çiftçi, Şarköy'den 2 çiftçi, Pelitköy'den 1 çiftçide organik üretime geçmiştir. Burhaniye'de toplam 59 üretici ile 6 bin 347 dekar alanda organik tarım yapılmaktadır. Burhaniye Kaymakamlığı ve ilgili kurumlarımız aracılığıyla organik tarım yapma gayretinde olan tüm şirketleri, çiftçileri ve köylülerimizi desteklemeye ve üretimden tüketime onların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Kırtık'da çiftçilerle kahvehanede çay içen Kaymakam Hüseyin Öner, her zaman destek olacaklarını söyledi. Kaymakam Hüseyin Öner'e teşekkür eden Kırtık Köyü Organik Tarım ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Fikret Kara, İstanbul ve Ankara'ya kadar organik ürün gönderdiklerini anlattı, Dernek Başkanı Kara, organik tarımda ekim alanlarını genişletmek istediklerini söyledi. - BALIKESİR
Son Dakika › Yerel › Organik Tarım İçin Seferberlik Başlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?