Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa'daki Yatırımları - Son Dakika
Yerel

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa'daki Yatırımları

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak son 12 yılda Bursa'ya 1 milyar 822 milyon liralık muhteşem yatırımlar yaptıklarını, Bursa'nın orman, su ve meteoroloji alanlarında yatırımlarla kalkınmaya devam edeceğini bildirdi.

06.03.2015 11:37

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak son 12 yılda Bursa'ya 1 milyar 822 milyon liralık muhteşem yatırımlar yaptıklarını, Bursa'nın orman, su ve meteoroloji alanlarında yatırımlarla kalkınmaya devam edeceğini bildirdi.

Eroğlu, yazılı açıklamasında, son 12 yılda Bursa'da pek çok baraj, gölet ve sulama tesisini tamamladıklarını belirtti.

İnşa ettikleri sulama projeleriyle 307 bin 280 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, yine hizmete aldıkları ve yaklaşık 21 milyon liraya mal olan Yenişehir Ovası YAS Sulaması ile 50 bin 200 dekar araziyi suya kavuşturduklarını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bursalı çiftçilerimizin topraklarına can katarak yılda 342 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. İnşa süreci devam eden Babasultan Barajı Sulaması ile 41 bin dekar zirai arazi sulanacak, Boğazköy Barajı Sulamasıyla da 116 bin 450 dekar arazi suya kavuşacak. Son 12 yılda sulanan alanın yarısıı, sadece bu tesisle sulanacak. İktidarımız döneminde Bursa'ya Çınarcık, Nilüfer, Babasultan ve Boğazköy barajları gibi dev barajlar kazandırdık. Bu barajlardan sulamada, içme suyu temininde, enerji üretiminden taşkın koruma faydasına kadar pek çok alanda vatandaşlarımız istifade ediyor. Bursamızın topraklarına inşa ettiğimiz dev tesislerle can kattık, bereket kattık. Bursa'nın içme suyu ihtiyacını güvence altına almak maksadıyla gece gündüz çalışıyoruz. Nilüfer Barajı'ndan, Bursa şehir merkezine yılda 60 milyon metreküp içme suyu sağlıyoruz. Nilüfer ve Çınarcık barajlarından yılda 205 milyon metreküp içme suyunu hazırladık. Böylece Bursamızın 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını çözdük. Ayrıca isale hattı uzunluğu 43,8 kilometre ve depolama kapasitesi 15,25 milyon metreküp olan Gemlik Büyükkumla Barajı ile de Gemlik Körfezi'ndeki yerleşim birimlerine yılda 19 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin edeceğiz. Bakanlık olarak son 12 yılda Bursa'ya 1 milyar 822 milyon liralık muhteşem bir yatırım yaptık. Bursa orman, su ve meteoroloji alanlarında yaptığımız yatırımlarla kalkınmaya devam edecek."

Ormancılıkla ilgili çalışmalar

Açıklamada yer verilen bilgilere göre, 1000 Günde 1000 Gölet ve Sulama (GÖL-SU) Projesinden Bursa da nasibini alıyor. Proje kapsamında Bursa'da 49 adet gölet ve sulaması inşa ediliyor. 15'i tamamlanan tesislerin tamamının hizmete alınması ile suya hasret 166 bin 600 dekar zirai arazi suya kavuşacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003-2014 yılları arasında takriben 746 bin 980 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapılarak 50 milyon fidan toprakla buluşturuldu. 2014'te ise 1,5 milyon fidan üretildi.

2013 yılının "Kestane Yılı" olarak ilan edildiği Bursa'da 100 bin kestane fidanı toprakla buluşturuldu.

Türkiye'yi bal üretiminde dünya lideri yapmak için ülke çapında bal ormanları kurduklarını vurgulayan Eroğlu "Bu hamlemiz sayesinde ülkemiz bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldi. Arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretiminde Bursa'nın dünyada söz sahibi olabilmesi için 7 adet bal ormanını kazandırdık" ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının 40 yılı aşkın bir süredir, alternatif işletme modelleri ve projeler geliştirerek, köylünün ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak için çalıştığını ifade eden Eroğlu, "Orman köylerinde yaşayan 4 bin 677 aileye yaklaşık 15 milyon lira kredi verdik. Ayrıca orman kooperatiflerine 4 milyon 970 bin lira kredi sağladık. Ayrıca 2015 yılında da orman köylerinde yaşayan 275 aileye 3,5 milyon lira kredi ve 3 kooperatife de 900 bin lira ORKÖY kredisi vereceğiz ve bunun 920 bin lirasını hibe edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

- Uludağ Milli Parkı yenileniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uludağ Milli Parkı'na yeni bir silüet kazandırmak için harekete geçti. Özellikle kış turizmi bakımından bir cazibe merkezi olan Uludağ'ın dünyaya tanıtılması maksadıyla milli park altyapı, yollar ile diğer sosyal donatılar açısından yeniden ele alınacak.

Uludağ Milli Parkı'nda koruma maksatlı imar planı 2011 yılında onaylandı ve bu plana göre otel ve tesisler yeniden inşa edilecek. Yürütülen çalışmalar kapsamında, Uludağ Milli Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi tamamlandı. Çobankaya Kamp Alanı'nda 23, Sarıalan Kamp Alanı'nda 52 olmak üzere 75 kır evi tesis edildi. Günübirlik ziyaretçilerinin ihtiyacı olan üniteler yenilenerek bin 100 piknik masası, 36 yağmur barınağı ve 5 çocuk oyun grubu inşa edildi.

Ayrıca hizmete alınan 65 mesire yeri ve iki adet şehir ormanıyla vatandaşlara rahat nefes alacakları alanlar sağlandı.

Tabii hayata destek

Ülke genelinde tabii hayata gereken önemi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bursa'da da yaban hayatını korumaya devam ediyor. İki yaban hayatı geliştirme ve kurtarma sahasının bulunduğu Bursa'da tabii hayatı desteklemek için son 12 yılda doğaya 43 bin 500 kanatlı hayvan ve kış mevsiminde 34 bin 300 kilogram yem tabiata bırakıldı.

Eroğlu, meteoroloji alanında 2003 yılından bu yana Bursa'nın tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiklerine işaret ederek, "Son 12 yılda 15 OMGİ'yi Bursa'da kurduk. Ayrıca Bursa'da Meteoroloji Radarı ve Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduk. Böylece, veri ağını üst düzeye ve hava tahminleri tutarlılığını en yüksek değerlerine ulaştırdık" ifadesine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa'daki Yatırımları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement