Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetiner Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetiner Açıklaması

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner, "Türkiye'de GDO'lu gıda üretimi için izin verilmemiştir.

27.04.2015 12:32

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner, " Türkiye'de GDO'lu gıda üretimi için izin verilmemiştir. Siz GDO'lu bir ürün ithal edip bunu gıda üretiminde kullanamazsınız. Türkiye'de marketten aldığınız hiçbir üründe GDO yoktur" dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen 3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Çetiner, gazetecilere, Türkiye'de genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretiminin yasaklandığını, bundan dolayı bu tür ürün yetiştirmenin mümkün olmadığını söyledi.

Zaman zaman kamuoyunda Türkiye'de GDO'lu ürün yetiştirildiği yönünde açıklamalar görüldüğünü anlatan Çetiner, bunun doğru olamayacağını kaydetti.

GDO'lu ürünlerden soya, mısır ve türevlerinin sadece hayvan yemi olarak ithal edildiğini bildiren Çetiner, GDO'lu soyanın pek çok ülkede, hatta GDO'ya tamamen karşıt Avrupa Birliği ülkelerinde de hayvan yemi şeklinde kullanıldığını ifade etti.

Türkiye'nin farklı yerlerinden 51 hayvan yemi numunesi aldıklarını ifade eden Çetiner, 50'sinde GDO'lu soya tespit ettiklerini söyledi. Çetiner, her yıl birkaç ton soya yemi ithal edildiği düşünüldüğünde bu durumun normal olduğunu belirtti.

"Türkiye'de GDO'lu gıda üretimi yok"

Prof. Dr. Çetiner, Türkiye'de marketlerden alınan herhangi bir gıdanın GDO'lu olamayacağını dile getirdi. GDO'lu gıda konusunda şüphe edilmemesini isteyen Çetiner, "Türkiye'de GDO'lu gıda üretimi için izin verilmemiştir. Siz GDO'lu bir ürün ithal edip bunu gıda üretiminde kullanamazsınız. Türkiye'de marketten aldığınız hiçbir üründe GDO yoktur" diye konuştu.

TÜBİTAK destekli yürüttüğü bir proje kapsamında ülke genelinde marketlerden GDO'lu olabilecek ürünlerden numuneler alarak test yaptıklarına işaret eden Çetiner, bugüne kadar hiçbir üründe GDO'ya rastlamadıklarını vurguladı.

"Dünyada GDO'lu pirinç üretimi yok"

Bir dönem "GDO'lu pirinç" haberleri de yayıldığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Çetiner, şöyle devam etti:

"Söz konusu pirinçten numune alarak test yaptık. Hiçbir şekilde GDO unsuruna rastlamadık. Bu iddialar yanlış algıdan kaynaklandı. Dünyada GDO'lu pirinç (çeltik) üretimi yapılmıyor. GDO'lu olarak dünyada ticarete konu olan soya fasulyesi, pamuk, mısır ve kanola (yağlı bitki), bir de ABD'de yetişen şeker pancarı var. Bunun dışındaki hiçbir üründe GDO unsuru yok. Yani pirinçte GDO unsuruna rastlamak mümkün değil."

Türkiye'de GDO'yu tespit edecek 41 laboratuvar bulunduğunu ancak birkaçının gerçek anlamda test yapmaya yetkili olduğuna dikkati çeken Çetiner, yetkili olmayan laboratuvarlarda yapılan testlerde zaman zaman ürünlerde GDO tespit edildiğini, aynı numune yurtdışına gönderildiğinde ise GDO unsurunun bulunmadığını kaydetti.

Yetkili olmayan laboratuvarlarda test yapılmasının sakıncalı olduğunu vurgulayan Çetiner, bununla ilgili 170 dava dosyası bulunduğunu belirtti.

Dünyada GDO'lu ürün üretim ve tüketimi

Çetiner, bazı ülkelerin hem gıda hem yem için GDO'lu ürün ithal ettiklerini bildirerek, şöyle konuştu:

"ABD, 1996 yılından itibaren üretiyor ve tüketiyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70'i, GDO üretip tüketen ülkelerde yaşıyor. Şimdiye kadar GDO tüketiminden hasta olduğu rapor edilen kimse olmamış. Bu ürünler piyasaya sürülmeden önce insan sağlığı ve çevre açısından olası olumsuz etkileri yönünden bilimsel risk analizlerine tabi tutuluyor. Zararlı olmadığı bilimsel olarak kanıtlandıktan sonra üretim ve tüketimine izin veriliyor."

"Bilim camiasının görüşü, bilimsel risk analizlerinden geçerek onay almış GDO'lu ürünler, en az klasik eş değerleri kadar güvenlidir" diyen Çetiner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yani sizin organik mısırınız ne kadar güvenliyse GDO mısırı da o kadar güvenlidir. Çünkü organik ya da klasik ürünlerin geçmediği risk analizlerinden bunlar geçiyor, olumsuz etkisi bulunmadığı bilimsel olarak belirlendikten sonra üretimine izin veriliyor. GDO'lu ürünlerden korkulacak bir durum yok ama bazı gruplar birtakım yerlerden nemalanan gruplar insanların korkularından faydalanarak bilimsel olmayan açıklamalarda bulunuyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetiner Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement