"Sakin Kent", Unesco'ya Bir Adım Daha Yaklaştı - Son Dakika
Yerel

"Sakin Kent", Unesco'ya Bir Adım Daha Yaklaştı

(Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, beldedeki biyolojik çeşitliliğinin, tarihi ve kültürel yapının korunup gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlaması amacıyla UNESCO'da yer...

05.05.2013 11:41

Durmuş Genç - Uluslararası Yavaş Kentler Birliği

(Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, beldedeki biyolojik çeşitliliğinin, tarihi ve kültürel yapının korunup gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlaması amacıyla UNESCO'da yer almaya hazırlanıyor.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında "Sakin Kent" unvanını alan Akyaka'nın doğal kaynakların sürdürülebilir olarak geleceğe taşınması yönünde politikalar oluşturulduğunu söyledi.

Beldenin "Sakin Kent" ilan edilmesiyle günübirlik ziyaretçi sayısında ciddi artış yaşandığına işaret eden Çalca, Akyaka beldesinin, Muğla'nın diğer turizm merkezlerinden farklı olarak kendine özgü bir turizm anlayışı bulunduğunu kaydetti.

Gökova Havzası'ndaki beldelerinin alan yönetimine göre planlandığını anlatan Çalca, "Akyaka ve Gökova Havzası'nın biyolojik çeşitliliğinin dünya mirası kabul edilmesi yönünde başvuruda bulunduk. Bölgede yaşayan insanları bilinçlendirme çalışmalarının ardından Muğla Valiliği ve Akyaka Belediye Başkanlığı olarak Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne başvurumuzu yaptık. Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü de Akyaka Havzası'nın dünya mirası kabul edilmesini uygun görerek hazırlanan dosyayı Dışişleri Bakanlığının Su ve Çevre Bölümüne gönderdi. Dışişleri Bakanlığı, ilerleyen günlerde Avrupa Birliği UNESCO bölümüne başvurumuzu sunacak" dedi.

-Dünyanın farklı bölgelerinde 20'ye yakın dünya mirası ilan edilen alan var-

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde Akyaka'nın, Gökova Körfezi ile yer alabilmesi için gerekli tarihi ve kültürel özelliklere sahip olduklarına dikkati çeken Çalca, "Dünya mirası olarak ilan edilen denizsel yaşam alanında 4, karasal yaşam içerisinde 15 canlı türümüz var. Bu türler özel ekosistemde yaşadığı için bu coğrafyanın tamamı dünya mirası ilan edilmiş olacak. Beldenin Dünya Miras Alanları Geçici Listesi'ne alınmasıyla Türkiye'de ilk kez biyolojik çeşitliliği olan bir coğrafya dünya mirasına alınmış olacak" diye konuştu.

Çalca, dünyanın farklı bölgelerinde 20'ye yakın dünya mirası ilan edilen bölge bulunduğunu söyledi.

Bölgede yaşayan insanların geçim kaynağının turizm olduğunu vurgulayan Çalca, turizmin kite sörf, kano, yamaç paraşütü, dağ tırmanma parkuru, bitki izleme, kuş gözleme gibi alanlarla çeşitleneceğini dile getirdi.

Çalca, doğa içerisinde bireysel faaliyetlerin yapılabileceği, kültürel değerlerin ve iyi tarım uygulamalarının sunumunun yapıldığı bir coğrafya ortaya çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı.

-"Sürdürülebilir turizmin başkenti olmayı hedefliyoruz"-

Doğal kaynaklar yanında kendi kültürlerini de ziyaretçilere tanıtmak için çalışma yapacaklarını belirten Çalca, şöyle devam etti:

"Bölgede sürdürülebilir turizmin başkenti olmayı hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile bu amaca doğru hızla ilerliyoruz. Belirli bir planlama kapasitesi oluşturarak, yeni alanları imara açmıyoruz. Gökova Havzası, uluslararası alanda

"Sakin Kent" belgesiyle marka gücünü artıracak. Kaliteli hizmet sunumuyla gelir grubu yüksek insanlara hizmet eden bölge olacağız. Ula, diğer ilçelere göre biyolojik zenginliklerine değer veren, mimari kimliğini koruyan, kültürel mirasını gelen ziyaretçileri ile paylaşan bir bölge."

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Sakin Kent', Unesco'ya Bir Adım Daha Yaklaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement