Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, kentte "usulsüz dinlemelere" ilişkin 7'si tutuklu 15 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmanın derinleştirilmesi talebiyle dosyayı savcılığa iade etti.
Alınan bilgiye göre, Başsavcı İrcal, "suç işlemek için örgüt kurma ve bu örgüte üye olma", "resmi belgenin düzenlenmesinde sahtecilik", "kişiler arasındaki konuşmaların ve iletişimin hukuka aykırı dinlenmesi ve kayda alınması" ve "kamuya ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması" iddiasıyla 7'si tutuklu 15 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili dosyayı savcılığa gönderdi.
İade gerekçesinde, "örgütün Sivas merkezli olamayacağına, yurt çapında hatta yurtdışında faaliyetleri bulunan, benzer ve aynı suçları birden fazla ilde işlediği iddiasıyla soruşturmalara konu edilen, ulusal ve hatta uluslararası alanda hareket kabiliyeti olan, dinleme faaliyetlerini devletin en tepe noktalarına varıncaya kadar ulaştırabilen, en gizli, en kritik toplantıları bile dinleme yetisine sahip örgütün, bu işi yaparken de yine devletin imkanlarını kullanan yapıda olduğunun" vurgulandığı öğrenildi.
"Yeniden yazılacak iddianamede, örgütün bu tür işlerle ne amaçladığı, nihai hedefinin ne olduğu hususuna açıkça yer verilmesi ve bu hususun etraflıca tartışılması istenerek, amacın ortaya konulmasıyla büyük fotoğrafın görülebileceği" ve dinlemelerin neden yapıldığı sorusunun cevabının mutlaka tespit edilmesi gerektiğinin vurgulandığı gerekçede, ayrıca "tespit yapılmadan açılacak her davanın örgüt tarafından yürütülen algı operasyonlarının hedefi haline getirileceği ve bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilenmesinin de kaçınılmaz olacağı" görüşüne yer verildiği bilgisine ulaşıldı.
Gerekçede "yargı, emniyet, TSK ve diğer kurumlar içinde benzer şekilde teşkilatlanan, iç organizasyonu ve hiyerarşik yapısı bulunan örgütün devlet içinde alternatif faaliyet yürüttüğü, üyesi olmayan ve kullanamayacağını düşündüğü kişileri belirli devlet makamlarına gelmemeleri için operasyonların hedefi haline getirdiği, bu amaçla da bu kişiler hakkında istihbarat ve veri topladığı, lehine kullanabileceği ne varsa bu bilgileri arşivleyerek sırası geldiğinde bazen şantaj yoluyla, bazen de yargı erkinin kullanılması suretiyle hedef kişileri saf dışı bıraktığı sonucuna varıldığı" ifadesinin yer aldığı öğrenildi.
"KPSS soruşturmasıyla birleştirilmeli"
Gerekçede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) ilişkin "soru sızdırma, şifreleme" soruşturmasında elde edilen bulguların da eklenmesiyle, "Örgütün nihai amacının, devlet yapılanması içinde bu şekilde örgütlenmesini tamamladıktan sonra yönetimi ele almak, istediği idareyi devlet yönetimine getirmek ve bu şekilde nihai amacının anayasal düzeni değiştirmek olacağı sonucuna varıldığı"nın vurgulandığı bilgisi edinildi.
Bu nedenle davanın "basit dinleme davası" şeklinde açılmaması, sağlıklı sonuç alınmak isteniyorsa şüphelilerin cezalandırılması talebinden önce diğer illerde yürütülen davalarla fiili ve hukuki bağlantıya dikkat çekilip birleştirmesinin istendiği gerekçede, dosyanın bu sebeplerle iade edildiği öğrenildi.
Soruşturma kapsamında 7 polis tutuklanmıştı
Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı, "suç işlemek için örgüt kurma ve bu örgüte üye olma", "resmi belgenin düzenlenmesinde sahtecilik", "kişiler arasındaki konuşmaların ve iletişimin hukuka aykırı dinlenmesi ve kayda alınması" ve "kamuya ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması" suçlarından bazı emniyet mensupları hakkında soruşturma başlatmıştı.
Bu kapsamda, Sivas merkezli 18 ilde 13 Mart'ta operasyon düzenlenmiş, haklarında soruşturma başlatılan polislerden 2. Sınıf Emniyet Müdürü Ömer S, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Abdullah S, eski İstihbarat Şube Müdürü Fatih A, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Şevki P, komiser Melih A, polis memurları İbrahim A. ve Hasan G. tutuklanmıştı.
Son Dakika › Yerel › Sivas Merkezli 'Paralel Yapı' Operasyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?