Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı ve müşteki avukatı Selçuk Kozağaçlı, Ankara'daki terör saldırısı üzerine meslek örgütlerinin kararı doğrultusunda bugünkü duruşmaya katılmama kararı aldıklarını, tutuklu sanık avukatlarının da bu kararı desteklemesiyle mahkemenin duruşmayı yarına ertelendiğini bildirdi.
Kozağaçlı, Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın duruşmasının, avukatların mazeret bildirerek katılmaması sonrası yarına ertelenmesinin ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi çıkışında gazetecilere açıklama yaptı.
Ankara'daki terör saldırısı sonrası 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini, meslek ve hukuk örgütlerinin pazartesi ve salı günleri için "grev" çağrısı yaptığını ifade eden Kozağaçlı, Ankara'da yaşanan saldırıda yaşamını kaybedenlerle Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenlerin kardeş olduğunu belirtti.
Bu doğrultuda dosyanın müdahil avukatları olarak hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve avukatlıklarını üstlendikleri kişilerle görüşme yaptıklarını "Ankara'da yaşamını yitirenler için yas devam ederken elimizden ne geliyorsa onlar için hep birlikte yapalım" karşılığını aldıklarını aktaran Kozağaçlı, şöyle devam etti:
"Ölülerimizi ayırmak mümkün değil. Hem 3 günlük ulusal yas programının hem de bütün hukuk örgütlerinin, emek ve meslek örgütlerinin pazartesi salı için ilan ettiği genel grev boykot kararına uygun olarak bugünkü duruşmaya katılmama kararı aldık. Tutuklu sanık avukatlığı yapan meslektaşlarımızın da bu kararı kabul edip desteklediğini gördük. Onların da talebi bizim talebimizle birleşince mahkeme duruşmayı yarın sabaha ertelemeyi uygun buldu. Bugün burada yapılan şey, bütün ülkeye verilen son derece önemli bir mesajdır. Yas tutmak çalışmaya devam ederek, tatil yaparak, izin kullanarak olmaz, birbirimizin acılarını anlayarak, işi, çalışmayı durdurarak olur."
Kozağaçlı, ölümlerin ortak nedenlere sahip olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
"Demokrasi ve özgürlük için mücadele edenlerin başına ne geliyorsa, ekmek için mücadele edenlerin de başına o geliyor. Burada tarihsel bir andayız. Türkiye'nin en büyük maden katliamı davasının tarafları, Türkiye'nin en büyük siyasi saldırısının katliamının mağdurlarıyla dayanışmak için bugün duruşma yapmıyor. Bütün ülkenin bunu değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün ölenlerimizin arkasında düşünmek, hesap sormak, onlar için adalet istemek için bir araya gelmek için fırsat olarak kullanılmalıdır."
-"Burada acılarımızı ortaklaştırmış oluyoruz"
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan da terörü lanetlediklerini ifade ederek Manisa'da bugün tüm adliyelerde saat 10.04'te duruşmalara ara verileceğini, saygı duruşunda bulunulacağını söyledi.
Soma ve Ankara'daki olayların bir cinayet olduğunu savunana Arslan, "Bugün burada acılarımızı ortaklaştırmış oluyoruz. Soma'da kaybettiklerimizin yakınlarına danışarak bu kararı aldık. Mahkeme başkanı ve sanık vekilleri de bu kararda anlayışlı davranınca acılarımızı ortaklaştırmış olduk" dedi.
Duruşma öncesinde ilçeye gelen bazı madenci aileleri ile Eğitim-Sen ve Soma Sosyal Haklar Derneği üyeleri, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer mahkeme salonuna önüne kadar sloganlar atarak yürüdü.
Yürüyüşün ardından ölen madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak ile yürüyüşe katılan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri konuşma yaptı.
Duruşmaya gelen madenciler ile yakınları emniyet ekipleri tarafından güvenlik noktasında üst araması yapılarak duruşma salonuna alındı.
Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs Salı günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, yaşanan faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 37 sanıktan 12'si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Son Dakika › Yerel › Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?