Sunder İş Adamları Derneği Avrupa Parlamentosu'nda - Son Dakika
Yerel

Sunder İş Adamları Derneği Avrupa Parlamentosu'nda

Sunder İş Adamları Derneği Avrupa Parlamentosu\'nda

Bir dizi inceleme ve çeşitli iş görüşmeleri için Belçika'ya giden SUNDER İşadamları Derneği Üyeleri, burada Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret ederek bir çok AB Parlementeri ile Türkiye'nin AB süreci, Kürt sorunu, Türkiye'nin yeni anayasa taslağı,...

26.06.2012 17:01

Bir dizi inceleme ve çeşitli iş görüşmeleri için Belçika'ya giden SUNDER İşadamları Derneği Üyeleri, burada Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret ederek bir çok AB Parlementeri ile Türkiye'nin AB süreci, Kürt sorunu, Türkiye'nin yeni anayasa taslağı, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı atılımlar, Türkiye'nin ekonomik politikaları ve vize sorunları üzerine görüşmeler yaptı.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Partisi Türkiye Danışmanı Ali Yurttagül, Türkiye'nin ekonomide kredi notunun son 10 sene içinde yüzde 8-9oranında arttığını ifade ederek, "Önceden Avrupa'da kapılar açılınca Türkler göçmen olarak Avrupa'yı işgal edecekler korkusu vardı. Sizin gibi işadamları sayesinde bu korku ortadan kalkıyor. Türkiye'deki yüzde 8-9 oranında ekonomik kalkınmayı herkes görüyor. Bunu Avrupa'da görüyor" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu'nda Türk kökenli 4 vekilden birisi olan Metin Kazak burada yaptıkları faaliyetleri ve karşılaştıkları zorlukları anlattı. Avrupa Konseyi'nin özellikle Kıbrıs meselesi ile alakalı Türkiye'ye karşı çok önyargılı olduğunu dile getiren Kazak, bu ön yargıları yıkmak için TUSKON ve TOBB gibi Brüksel'deki STK temsilcilikleriyle yoğun çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi. AP Milletvekili, en büyük sıkıntıyı AB müzakereleri konusunda yaşadıklarını ve 'Pozitif Gündem' kavramının bu sürece olumlu bir katkıda bulunduğunu kaydetti. Görüşmenin devamında Suriye olayları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Metin Kazak, bu konunun Avrupalıları çok endişelendirdiğini ancak Rusya'nın vetosu yüzünden bir şey yapamadıklarını bildirdi.

Avrupa Parlamentosu Vekili ve Avrupa Halk Partisi (MEP) Üyesi Andreas Schwab ise, TUSKON Dünya Ticaret Köprüsü'nde Gaziantep'ten gelen birçok iş adamı ile görüştüğünü, dolayısıyla Gaziantep'i bir 'booming town' olarak bildiğini aktardı. Schwab, SUNDER heyetinden Gaziantep ekonomisi hakkında detaylı bilgi istedi. Milletvekili daha sonra Kürt açılımı ve Suriye olayları ile ilgili görüş istedi.

TUSKON Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt, "Kürt sorunu" konusunda Gaziantep'in bir model olduğunu, ekonomik gelişme olduğu sürece sosyal sorunların da olmadığını, ancak yeni anayasa olmadıkça Kürt açılımının tamamlanamayacağını belirtti. Andreas Schwab, heyetten vize sorunu hakkında da bilgi aldıktan sonra, Türkiye'nin AB üyeliği ile alakalı şahsi görüşlerini ifade etti.

Bir başka Avrupa Parlamenotsu Vekili Ivo Vajgl de, eski bir diplomat olduğunu ve Türk diplomatlarla çok iyi ilişkileri olan birisi olduğunu söyledi. Türkiye hakkındaki görüşlerini paylaşan Vajgl, ülkesi Slovenya'da yapılan bir anket sonucunda halkın yüzde 75'nin Türkiye'nin AB'ye girişini desteklediğini belirttiğini anlattı.

Vajgl, Türklerin Slovenya'da (Osmanlı geçmişine rağmen) çok iyi bir itibara sahip olduğunu, iş adamlarımızı ülkesinde yatırım yapmaya beklediğini sözlerine ekledi.

Romanyalı Avrupa Parlamentosu Vekili Cristian Busoi ise TUSKON'la Gaziantep'e gittiğini belirtti. Busoi, Gaziantep'in çok güzel ve ekonomik olarak çok gelişen bir şehir olarak gördüğünü belirtti. Romanya'nın Türkiye'nin AB'ye girişini desteklediğini ifade eden milletvekili, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu vurguladı. Busoi, konuşmasında Türkiye'nin Avrupa'dan nasıl algılandığını ve AB sürecine katkıda bulunmak için Türkiye dostu vekiller olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

AB Parlementosu Programına Sunder İş Adamları Derneği Üyeleri, MTF Dış Ticaret'ten Alperen Doktoroğlu, Üçyıldız Metal'den Bilal Yıldız, Demkar Nuts'tan Cengiz Demir, Özçelik Profil'den Fatih Döldöş, Safa Un'dan Ferhat Aydıngüler, İpek Mekik Halı'dan Halil Ceyhan, Tat Grup'tan Kutayfer Memiş, Tutak Kuruyemiş'ten Salih Tutak, Beşler Grup'tan Yusuf Çakmak, Sunder Genel Koordinatörü Ahmet Kaygusuz ve Sunder İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Abdurrahman Koçak katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sunder İş Adamları Derneği Avrupa Parlamentosu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement