Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Adana, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa baro başkanlarıyla Suriye sorunu, yaşanan çatışmalar ve göç hareketlerini yerinde görmek, yetkililerden bilgi almak için Şanlıurfa'da sınır bölgesinde inceleme yapacaklarını bildirdi.
Dönmez, bölge baro başkanları adına yaptığı yazılı açıklamada, Avukatlık Yasası'nın 76 ve 95. maddelerinin, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmayı, korumayı ve bu kavramlara işlevsellik kazandırmanın baroların en önemli görevleri arasında bulunduğunu içerdiğini belirtti.
Suriye'de 2011'de, kısa sürede tüm ülkeye yayılan gösteri ve arkasından silahlı hareketlerin yaşandığını vurgulayan Dönmez, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Esad rejimini devirmeye yönelik gelişen olaylar sonrasında ülke, tam bir kan gölüne dönüşmüştür. Suriye'de devam eden çatışma ve iç savaş ortamı sonucunda yüz binlerce insanın ölümü, yaralanması ve savaştan kaçan yaklaşık beş milyon insanın Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a sığınmalarıyla savaş, kan ve gözyaşına, bu insanların barınması, insan onuruna yaraşır yaşam sürmeleri için asgari koşulların sağlanması sorunu da eklenmiştir. Suriye, kendi içerisinde dinsel, mezhepsel, etnik farklılıkları barındıran heterojen bir ülkedir. Özellikle 1. Dünya Savaşı sonrasında ülkeyi işgal eden Fransa, mezhepsel ve dinsel ayrımları gözeterek, bu yönleri öne çıkartan altı ayrı yönetim oluşturmuştu. Suriye'nin etnik, dinsel, mezhepsel iç savaşın içerisinde, dış müdahalelere açık hale gelmesi, istikrarını, birliğini ve toprak bütünlüğünü yitirmesi sonrasında dış müdahalelere açık bir ülke konumuna dönüşmesinin en önemli yansımaları ve sonuçlarından doğrudan etkilenen ülke, maalesef Türkiye olmuştur."
Dönmez, bölge baro başkanlarıyla birlikte yarın sabah Şanlıurfa'da bazı yetkililerle yapacakları görüşmelerden sonra sınır bölgesine giderek incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.
Son Dakika › Yerel › Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?