Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Musaköy'de, Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği bünyesinde tıbbi atık tesisi açıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Müdürü Namık Güver, "2005 yılında bakanlık tarafından yayımlanan tıbbi atıkların kontrolü noktasında bu atıkların bertarafı için sterilizasyon tesisini açmış bulunuyoruz. Tıbbi atıkların taşınması, toplanması ve planlamasıyla ilgili çalışmalar sonuç verdi" dedi.
Bakanlığın 2010 yılında aldığı karara dikkat çeken Güver, alınan karar neticesinde atıkların sterilize edildikten sonra gömülmesinin şart olduğunu ve açılışı yapılan tesisin gerekli olduğunu vurguladı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Yeni bir çevre yatırımının açılışında bir aradayız. Dün çevre günüydü ve bugün onun devamı niteliğinde bir açılışı gerçekleştiriyoruz. Artık Türkiye'de ve dünyada vahşi çevre atıklarının önüne geçilmesine çalışıyor. Bunun için yerel yönetimlere büyük kaynaklar aktarılıyor. Bundan önce Çanakkale'nin ilk atık alanında her sene yangın çıkar ve etrafa kötü saçılırdı. Bu Çanakkale için ve biz yöneticiler için yüz karasıydı. AB destek fonlarıyla kapsamlı bir çalışma içerisine girdik. 16 milyon euroluk yatırım için yüzde 75 hibe kaynağı elde ettik. Biz Çanakkale için müracaat ettik, ama artık çevre kavramı çok geniş bir kavram olduğu için birçok ilçeyi içine aldık. Özellikle Lapseki'den gelen çocuklar var. Ben çok memnun oldum. Özellikle çocuklarımıza gelecekleri için katı atık ayrıştırma alışkanlıklarını kazandırmamız lazım. Birçok eğitim ve seminer veriyoruz. Piller, yanık yağlar ve elektronik gibi maddelerin hepsinin ayrı ayrı toplanması gerekiyor. Bugün burada en önemli konu olan tıbbi atık konusudur. Bu atıkların çok iyi sterilize edilmesi gerekir. Çok tehlikeli hastalıklar bulaşabilir. Hastane, sağlık ocağı ve eczanelerdeki tıbbi atıkların toplanması gerekir. Yeni mevzuatla sterilize edilmeden gömülmesi yasaklandı. Tesislerin açılması gündeme geldi. Biz de kendi alanımızda bu tesisleri açıyoruz. Yap işlet modeliyle anlaşmalarımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. ÇAKAB bu yönde bir adım daha atmış oldu. Atlaş firmasına biz güveniyoruz. Tanıdığımız bir firma ve bu tıbbi atıkların sterilize edilmesinde kendilerine inancımız tamdır. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 78 bin 670 kilo katı atık sterilize edildi. Kapasitemiz yükselecektir" dedi.
Gökhan tesisin açılışının çocukların yapmasını teklif etti. Lapseki Plevne İlköğretim Okulu öğrencileri resmi açılışı gerçekleştirdikten sonra tesis gezildi. Bu esnada, örnek sterilize işlemi de uygulandı. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Yerel › Tıbbi Atık Tesisinin Kurdelesini Çocuklar Kesti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?