BERİN ÇETİN - NECAT HASAR - Van depremi sonrası hizmet binası yıkılan ve taşındığı yeni binada altyapı, teknik donanım ve tıbbi aletleri yenilenen Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, batı illerine hasta sevkini azaltmayı başardı.
Geçmiş yıllarda tedavi olmak için batı illerindeki hastaneleri tercih eden vatandaşlar, bölgedeki sağlık kuruluşlarında yapılan başarılı ameliyatların ardından şifayı bulundukları yerde aramaya başladı.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Van'da 4 yıl önce yaşanan depremin ardından binasının tamamen yıkılmasının ardından 2012'nin mayıs ayında yeni binasında hizmete başladı. Tıp merkezinden geçen yıl 5 bin 292 hasta farklı illerdeki hastanelere sevk edilirken bu yıl sayı, 3 bin 328'e düştü.
YYÜ Rektörü Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirdeki hastanenin depremde yıkıldığını, o günlerde kampüste yapımı devam eden hastanenin de bitmek üzere olduğunu anımsattı.
Depremden sonra hastane binasını hızlı şekilde bitirmeyi başardıklarını belirten Battal, 400 yataklı planlanan hastanenin kapasitesini 730 yatağa çıkardıklarını ifade etti.
Bölge insanının daha önce genellikle spesifik hastalıklarının tedavisi için özellikle Ankara, İstanbul ve Erzurum'a gittiğini aktaran Battal, şöyle devam etti:
"O dönemde bir iddiayla ortaya çıktık ve 'Nasıl olsa ekibimiz yeterli, teknolojik olarak da güçlü bir hale geleceğiz ve bölgemizden hiçbir hastamızı dışarıya göndermeyeceğiz' dedik. Bugün geldiğimiz durum itibariyle bunu büyük oranda başardık. Artık bölgemizdeki insanlarımızın hemen hemen birçok tedavisini hastanemizde yapıyoruz."
"Önemli tedavilere imza atılıyor"
Bölgenin birçok üniversitesinde yapılamayan tedavi yöntemlerinin, hastanelerinde uygulanmaya başlandığını dile getiren Battal, cihaz, makine ve teçhizat açısından hastaneyi çok modern şekilde donattıklarını ve artık bölgede güçlü bir hastane haline geldiklerini söyledi.
Depremden sonra Diş Hekimliği Fakültesinin konteynerde faaliyet yürüttüğünü anımsatan Battal, "Fakültemizi bugün dünyadaki fakültelerle yarışır hale getirdik. Çok önemli tedavilere imza atılıyor" dedi.
"Zor vakalar, Van'da tedavi oluyor"
YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer de deprem sonrası altyapı, teknik donanım ve tıbbi aletlerin yenilenmesiyle hastaların il dışına gitme ihtiyacının azaldığını belirtti.
Bunda fakültede hizmet veren öğretim üyelerinin yoğun çalışması, gayreti, tecrübesi ve tüm sağlık çalışanlarının emeği olduğuna işaret eden Tuncer, şöyle konuştu:
"Özellikle kardiyoloji bölümünde, doğuştan kalp deliklerinin ameliyatsız anjiyo yöntemiyle kapatılması, ritim bozuklukları tedavisi, tıkalı olan şah damarı ve ayak damarlarının anjiyo ile açılması gibi birçok tıbbi işlem, hastanemizde başarıyla uygulanmakta. Bu da hastaların batı illerine sevkini azalttı."
"Batıdaki teknolojiyi Van'a taşıdık"
Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Musa Şahin ise batıdaki hastanelerdeki teknolojiyi Van'a taşıdıklarını söyledi.
Türkiye'nin en iyi laboratuvarlarında büyük maliyetlerle yapılan işlemleri, Van'da maliyetsiz ve başarılı şekilde yaptıklarını sözlerine ekleyen Şahin, bazı problemleri artık ameliyatsız çözdüklerini ve bunun Van için büyük başarı olduğunu kaydetti.
Son Dakika › Yerel › Van'da Üniversite Hastanesi, Hasta Sevkini Düşürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?