Van Valiliği ile İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Sakarya üniversiteleriyle yapılan protokolde "risk" grubu olarak değerlendirilen orta hasarlı binalarda yapılan incelemelerde sona gelindi. Şimdiye kadar Van ve Erciş'te 5 bin binadan "karot" alınma yöntemiyle yapılan ikinci incelemenin bir hafta içinde bitirilmesi hedefleniyor.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde orta hasar gören binaların tekrar incelenmesi için valilik ile Sakarya, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversiteleriyle yapılan protokol çerçevesinde Van ve Erciş'teki binalarda, "yapının beton sınıfını hesaplamak için kullanılan yöntem olan karot alma işlemi" devam ediyor. Alınan karotlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bahçesine kurulan iki çadır laboratuvarda inceleniyor.
Yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Alp, Van ve Erciş'teki çalışmaların, 3 üniversitenin uzman öğretim üyelerinin denetiminde yapıldığını belirtti. Alp, binalardan alınan karotların, laboratuvarlarda çıkan sonuçların, öğretim üyelerinin incelenmesinin ardından bir raporla valilik ve AFAD Başkanlığına sunulacağını kaydetti.
Laboratuvardan çıkan sonuçlara göre alınacak kararlarla, risk grubuna giren orta hasarlı binaların durumunun kesinleşmiş olacağını bildiren Alp, şöyle konuştu:
"Ağır hasarlı ve az hasarlı binaların durumu belliydi. Bu çalışmayla orta hasarlı binaların da durumu netleşmiş olacak. Bütün binalarla ilgili yapılması gerekenler raporlardan sonra netlik kazanacak. Bu bağlamda Erciş'te tüm hasarlı binalardan karotlar alındı, laboratuvar sonuçları üniversitelerimize gönderilmeye başlandı. Hocalarımız kısa kararlarını bir rapor haline getirecekler. Van merkezde ise karot alma işleminin yüzde 90'ı tamamlandı. Kısa süre içerisinde geri kalanlar da bitmiş olacak."
-"5 bin binadan karot alındı"-
Laboratuvar teknisyeni Yücel Aydın ise, binalarda alınan karotları 3 üniversite adına teknik incelemelerini yaptıklarını söyledi.
Şimdiye kadar 5 bin binadan alınan karotları incelediklerin ifade eden Aydın, alınan karot numunelerini önce çaplarına göre kestiklerini, başlıklanmayla 6 saat bekletikten sonra bilgisayar ortamında numuneleri kırarak binanın yük kaldırma kapasitesini ortaya çıkardıklarını, inceleme ve test sonrası çıkan sonuçları üniversitelerin bilgi bankalarına aktardıklarını anlattı.
Yücel Aydın, "Yaptığımız teknik incelemelerde hazır beton kullanan binalardaki numuneler, el yordamıyla yapılan betonlara göre daha güzel sonuçlar veriyor. Çünkü eski binalar çakıl taşlı olduğu için, betonlar çok çabuk kırılıyor. Bir haftaya kadar karot alma işlemi tamamlanmış olacak" dedi.
- VAN
Son Dakika › Yerel › Van ve Erciş'teki Orta Hasarlı Binalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?