Yağmur ve Fırtına Meyve Sebze Fiyatlarını Artırdı - Son Dakika
Yerel

Yağmur ve Fırtına Meyve Sebze Fiyatlarını Artırdı

Antalya'da son bir haftada yaşanan yağış ve fırtına nedeniyle seralar su altında kaldı, bu da fiyatların artmasına neden oldu.

17.01.2015 11:17  Güncelleme: 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HATİCE ÖZDEMİR- SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da son bir haftada yaşanan yağış ve fırtına nedeniyle seralar su altında kaldı, bu da fiyatların artmasına neden oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze meyvelerin soğuk hava ve şiddetli yağış ile fırtınadan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Üretimin en fazla olduğu Kumluca, Finike ve Demre bölgelerinde fırtına ve şiddetli yağışlar nedeniyle meyve bahçeleri ve seraların zarar gördüğünü anlatan Demir, zarar gören ürün miktarının yüzde 20 ila 30 arasında olduğunu bildirdi.

Toptancı haline gelen ürünün azalmasıyla fiyatların yükseldiğine işaret eden Demir, 5 gün önce bir günde hale giren meyve sebze miktarının bin 776 ton 315 kilogram olduğunu, şiddetli yağış ve fırtınanın ardından gelen günlük meyve sebze miktarının bin 696 ton 623 kilograma düştüğünü dile getirdi.

En çok patlıcan, sivri biber, kabak ve salatalık fiyatı arttı

Bu nedenle fiyatların yükselttiğini ifade eden Demir, "5 gün önce 1 lira 20 kuruş olan domatesin fiyatı 1 lira 50 kuruşa, oval kokteyl domatesin kilosu 1 lira 60 kuruştan 2 lira 30 kuruşa, 1 lira 80 kuruş olan dolmalık biberin fiyatı 2 lira 30 kuruşa, 2 lira olan kapya biber 2 lira 50 kuruşa, 2 lira olan sivri biber 3 liraya, 1 lira 80 kuruş olan patlıcan 3 lira 80 kuruşa, 1 lira 60 kuruş olan kabak 3 liraya, 1 lira 60 kuruş olan salatalık ise 2 lira 60 kuruşa yükseldi" dedi.

Havaların normale dönmesiyle fiyatların da yavaş yavaş düşeceğini ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"İklimsel sorunlar fiyatlarda suni yükselişler getiriyor. Rakamlar birkaç gün içinde normal seviyeye dönecektir. Burada İstanbul ve Ankara'nın ulaşım şartları da önemli. Yollar kapanırsa ve Antalya'dan mal gidemezse oradaki tüccarlar ellerindeki malı en yüksek fiyattan satmak isteyecektir. Havalar iyi gittiği sürece fiyatların düşeceğine inanıyorum."

Demir, narenciyenin yoğunlukla yetiştiği Finike'de dondan etkilenen dilimin yüzde 20 civarında olduğunu, bunun da narenciye fiyatlarını yükseltmeyeceğini sözlerine ekledi.

Narenciyeyi don vurdu

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise don, kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle narenciye bahçeleriyle seraların büyük ölçüde zarar gördüğünü söyledi.

Sel oluşan bahçelerde suyun henüz çekilmediğini dile getiren Alp, Aksu, Güzelbağ, Kumköy, Kemerağzı, Solak, Kurşunlu, Karaçalı, Kundu bölgelerinde insanların hala bahçelerine ve seralarına giremediğini kaydetti.

Özellikle toplanma aşamasında olan narenciye bahçelerinde sorun bulunduğuna işaret eden Alp, "Hasat dönemindeki narenciyeyi önce don vurdu. Dondan zarar gören narenciye yağmur ve fırtına ile pazar şansını kaybetti" dedi.

"Rekolte geçen yılın altında kalır" tahmini

Alp, narenciye üreticisinin bahçesine ancak su çekildikten sonra girebileceğini, dalda kalan meyvelerini pazara sunacağını söyledi.

Geçen yıl Antalya'da yaklaşık 507 bin ton portakal üretiminin gerçekleştiğini bildiren Alp, "Portakalda bu yıl geçen yılki rekolteye ulaşılabileceğimizi düşünmüyorum. Çünkü portakalın üçte biri pazara sunuldu, kalanı ağaçtayken dona yakalandı, ardından yağmur ve fırtına meyve heder oldu, büyük bölümünün pazar şansı kalmadı" diye konuştu.

Seralarda da aynı sıkıntının yaşandığını dile getiren Alp, suyun uzun süre kaldığı seralarda üreticinin mahsulü kurtarma şansının olmadığını kaydetti. Ürünün azalmasının fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Alp, "Şu anda fiyatlarda büyük bir değişiklik yok ama patlıcan, biber, salatalık fiyatlarında bir artış bekleniyor" ifadesini kullandı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yağmur ve Fırtına Meyve Sebze Fiyatlarını Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement