Yaz ve Kış Kapalı Çarşıya İlgi Eksilmiyor" - Son Dakika
Yerel

Yaz ve Kış Kapalı Çarşıya İlgi Eksilmiyor"

Yaz ve Kış Kapalı Çarşıya İlgi Eksilmiyor"

Bölge iklimi, Şanlıurfa'nın Anadolu'da en fazla kapalı çarşısı bulunan illerin başında yer almasında etkili oldu HRÜ Sanat Tarihi Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu: "Urfa'da kışın kardan ve yağmurdan, yazın da sıcaktan korunmak için kapalı çarşı mimarisine önem verilmiştir"

16.08.2014 11:41

EŞBER AYAYDIN - Harran Üniversitesi (HRÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, bölge ikliminin, Şanlıurfa'nın kapalı çarşı bakımından Anadolu'nun önde gelen kentleri arasında yer almasında etkili olduğu bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı çarşılar bakımından Türkiye'nin önde gelen illerinden olan Şanlıurfa'da inşa edilen bazı yapıların zamana yenik düştüğünü söyledi.

Kentte fazla kapalı çarşı bulunmasının iklimden kaynaklı olduğunu belirten Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

"Hem kış hem de yaz etkili olmuştur. Urfa'da kışın kardan ve yağmurdan, yazın da sıcaktan korunmak için kapalı çarşı mimarisine önem verilmiştir. Dolayısıyla bölge iklimi, Şanlıurfa'nı kapalı çarşılar bakımından Anadolu'nun önde gelen kentleri arasında yer almasında etkili oldu. Bu çarşılar otantik değerini günümüze kadar halen sürdürüyor. Yaz ve kış kapalı çarşılara ilgi hiç eksilmiyor."

Geleneksel kapalı çarşılarda ahilik geleneğinin sürdüğünü ifade eden Kürkçüoğlu, bu nedenle buralarda alışveriş yapan kişilerin kendilerini güvende hissettiğini dile getirdi.

Sıcak havada halk kapalı çarşıları tercih ediyor

Gümrük Hanı civarında yoğunluk gösteren Kazaz Pazarı (Bedesten), Sipahi Pazarı, Hüseyniye Çarşısı, Kınacı Pazarı, Pamukçu Pazarı, Kasap Pazarı, Eski Kuyumcu Pazarı ve Boyahane Çarşısı'nın altında bulunan yeraltı çarşısı, yaz döneminde halkın yoğun ilgisini görüyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla hareketliğin başladığı kapalı çarşılar, alışverişin yanı sıra kışın ısınmak, yazın serinlemek amacıyla ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Kentin önemli kapalı çarşılarından Gümrük Hanı'nın güneyine bitişik olarak 1562 yılında kesme taşlarla yapılan Kazaz Pazarı'nda yöresel giysi ve aksesuarlar satılıyor.

Gümrük Hanı'nın yanı başındaki Sipahi Pazarı ise uzun yıllar buraya getirilen hayvanların barınması için kullanılmış ancak 1997'de Şanlıurfa Valiliğince restore edilerek "Halıcılar Çarşısı"na dönüşmüş.

Çadırcı Pazarı ile Kazancı Pazarı arasında, birbirine paralel olarak uzanan ve her biri 15'er çapraz tonozla örtülü iki kapalı çarşının yer aldığı Hüseyniye Çarşıları'nda da çoğunlukla bakırcı ve kuyumcu esnafı yer alıyor.

Kapalı çarşılar dışındaki dükkanların bulunduğu sokaklar ise belediye tarafından, sıcakların etkisinin azaltılması amacıyla üstü kapatılarak tavanına vantilatör takıldı. Bu sayede esnaf ve vatandaşlar kapalı çarşılar kadar olmasa da serinleme imkanı buluyor. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yaz ve Kış Kapalı Çarşıya İlgi Eksilmiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement