YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç Açıklaması - Son Dakika
Yerel

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç Açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Üniversitelerimizin hepsinin aynı ve birbirinin kopyası olmasını tasvip etmiyoruz.

01.10.2015 17:41

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Üniversitelerimizin hepsinin aynı ve birbirinin kopyası olmasını tasvip etmiyoruz. Bütün üniversitelerimiz 'uluslararası üniversite' olmak istiyor. Halbuki üniversitelerimizin hepsi uluslararası nitelikleri gözetmeli fakat farklı değerler üretmeli" dedi.

Saraç, Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, üniversitelere başarı dileklerini iletti.

Üniversitelerin katılımıyla önemli gelişmelere imza attıklarını belirten Saraç, "Yeni YÖK olarak stratejik bir bakış açısıyla ve 193 üniversitenin katılımıyla yükseköğretimde gerçekleştirdiğimiz önemli çalışmalar ve gelişmeler konusunda bilgilendirmek ve bu önemli gelişmeleri sizlerle paylaşmak isterim. Bunlardan ilki, bu seneki yerleştirmelerdeki boş kontenjan sayılarındaki çok ciddi azalmadır.  2015 yılı yerleştirme sonuçlarına göre 832.739 kontenjanımızdan sadece 38.789 kontenjana yerleşme olmayarak boş kalan kontenjan oranı yüzde 4.7'ye inmiştir. Bu seneki doluluk ve boş kontenjanlara bakıldığında boş kontenjanlarda son yedi yılın en düşük boş kontenjanı olduğu görülecektir ki bu yeni YÖK yönetiminin ilk yılında kaydettiği büyük bir başarıdır. Bunun sebebi kalite odaklı bir yaklaşımla sistematik bir şekilde kontenjan politikasını değiştirmemiz ve rasyonel bir zemine oturtmamızdır" şeklinde konuştu.

"Üniversitelerimizin hepsinin aynı ve birbirinin kopyası olmasını tasvip etmiyoruz" diyen Saraç, şunları kaydetti:

"Bütün üniversitelerimiz 'uluslararası üniversite' olmak istiyor. Halbuki üniversitelerimizin hepsi uluslararası nitelikleri gözetmeli fakat farklı değerler üretmeli. Yeni kurulan üniversitelerimizin Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul gibi üniversitelerimizle yarışmaları, onlarla aynı misyona sahip olmaları doğru değil. Halbuki yeni kurulan üniversitelerimiz kendi bölgelerinde bu isimleri geçen, gelişmiş, kurumsallaşmasını tamamlamış üniversitelerimizin o bölge için üretemeyecekleri, başaramayacakları işleri başarabilirler, diğer üniversitelerimizin kazandıramayacakları değerleri o bölgeye kazandırabilirler. Bunun için üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlamakta farklılaşmasını istiyoruz. Bu süreci üniversitelerimiz ile birlikte yürütmek istiyoruz."

Prof. Dr. Saraç, son yıllarda biyoloji, fizik ve kimya alanlarına bakıldığında, alt yapı, öğretim üyesi gibi aranan nitelikler mevcut olmasına rağmen öğrenci tercihlerinin 2010 yılından itibaren giderek düştüğünü kaydetti.

-"Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulacak"

Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulacağını açıklayan Saraç, şu bilgileri verdi:

"Yükseköğretim kurumlarımızda eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin iç ve dış kalite güvencesi, akreditasyon süreçleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi süreçlerini ve bu kapsamda tanımlanan görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin esasların düzenlendiği Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliğimiz 23 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik Kalite Kurulunun kurulmasını öngörmektedir. Bu yönetmelik kapsamında çıktı süreçlerinin kontrolü ve bu süreçlerin yönetimi esas alınmıştır. Bunun için YÖK'ün bir birimi, dairesi olarak değil YÖK ile ilişkili ama ona bağımlı olmayan; alakadarların yani ilgili paydaşların üye olarak yer alacağı Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulacaktır" ifadesini kullandı.

-"Değiştirici, belirleyici faktörlerin başında üniversiteler gelmektedir"

Prof. Dr. Yekta Saraç, ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejilerinde bölgesel gelişmenin en önemli gündem başlığı haline geldiğini dile getirerek, bu süreçte değiştirici, belirleyici faktörlerin başında üniversitelerin geldiğini vurguladı.

Türkiye'de 2004 yılından itibaren üniversite sayısının ve yükseköğretime olan erişimin arttığını ifade eden Saraç, üniversitelerin büyümeleri ve gelişmelerine önem verdiklerini bildirdi.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesinin ancak yüksek teknolojili ürünlere ve bununla ilgili süreçlere yönelmesi ile mümkün olabileceğine dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti:

"YÖK bugüne kadar genel olarak eğitim süreçlerini gündeminde tutan bir kurum olmuştur. Ülkemizin öncelikli gündemi kapsamında biraz önce belirtmiş olduğum hedeflerine ulaşmasında yükseköğretim kurumlarının nitelikli insan kaynağının yanında, iş birliği odaklı bilgi üretmesi de beklenmektedir. Türkiye yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısı Avrupa yükseköğretim alanı ülkeleri arasında Rusya'dan sonra en yüksek ikinci ülkedir. Yıllar içindeki artışta ise en yüksek ülkedir. Bugün öğrenci sayımız 6 milyon 63 bine ulaşmıştır. Bu zengin beşeri sermayeyi ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına başarı ile sunmak istiyoruz. Mütevazi bir üslupla önümüze birtakım hedefler koyacağımızı ve bu hedeflere ulaştıkça hissedilebilir bir iyileşme gerçekleşeceğini söylemiştik. Hamdolsun bu yolda kısa zamanda mesafe katettik. Bu başarıda sizlerin büyük payı vardır. Bilinmesi isteriz ki bu yolda adım atmaya devam edeceğiz. Zira biliyoruz ki 2023 hedefleri ancak kalkınma ile kalkınma da ancak bilim hayatının yüksek bir seviyeye çıkması ile gerçekleşebilir."

Törende Kırklareli Valisi Esengül Civelek ile Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Saraç, fakültelerine birincilikle yerleşen 7 öğrenciye kutlama mektubu verdi.

Prof. Dr. Saraç ayrıca, Kırklareli Valisi Civelek ile Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykaç'ı makamlarında ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement