Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yozgat'ta tarih öncesi antik şehir kalıntılarının ortaya çıkartılması için yürütülen kazı çalışmaları kapsamında, Çadır Höyük'te yaklaşık 2 ay olarak planlanan çalışmaların sonuna gelindi.
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Büyük Taşlık köyünde, MÖ 15. yüzyıldan kalma bir Hitit tapınağının kalıntılarında ortaya çıkarılan ve antik dönem mozaiklerinin 'atası' olabileceği kaydedilen mozaik tabanın bulunduğu Uşaklı Höyük bölgesinde bu yıl 2 ay olarak planlanan kazıların ay sonunda tamamlanacağı bildirildi. Büyük Taşlık köyündeki Uşaklı Höyük'te 2 ay olarak planlanan kazıların önemli bölümü bitirilip kazı yapılan alanların üzerleri kapatıldı.
ORTA ANADOLU PLATOSUNUN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİ
Yozgat il merkezi yakınında bulunan Uşaklı Höyük'ün, Orta Anadolu platosunun önemli merkezlerinden birisi olduğu kaydedildi. Burada bulunan ve Akdeniz mozaiklerinin 'atası' olarak tanımlanan 3 bin 500 yıllık döşeme taşlarının keşfinin, gizemli Tunç Çağı Hititlerinin günlük yaşamlarına dair bilgiler sunduğu belirtildi. Geçen yıl yapılan kazılarda bulunan bej, kırmızı ve siyahın doğal tonlarında, üçgenler, eğriler halinde düzenlenmiş 3 binden fazla taş topluluğunun, antik Yunanistan'ın bilinen en eski mozaiklerinden 700 yıl önce, MÖ 15. yüzyıldan kalma bir Hitit tapınağının kalıntılarında bulunduğu hatırlatıldı.
3 BİN 147 ADET DÜZENSİZ ŞEKİLLİ TAŞTAN OLUŞAN MOZAİK
Uşaklı Höyük'te bulunan mozaiğin, 3 bin 147 adet düzensiz şekilli taştan oluştuğu, şimdiye kadar ortaya çıkarılan kısmın yaklaşık 3x7 metre ölçülerinde olduğu bildirildi. Tüm taşların düz bir şekilde, birbirine tam olarak dokunmadan ve koyu ve açık renklerde geometrik desenler oluşturacak şekilde döşendiği bilgisi verildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İtalya Pisa Üniversitesi ile Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen kazı çalışmalarında, antik Anadolu'nun en güçlü krallıklarından biri olan Hititlerin şehirleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için çaba sarf edildiğine dikkat çekildi.
KAYIP ZİPPALANDA ŞEHRİ OLABİLİR
Arkeologlar, yakın zaman önce ayrıca çömlek ve saray kalıntılarını da keşfederek, Uşaklı Höyük'ün gerçekten de kayıp Zippalanda şehri olabileceği teorisini destekledi. Fırtına Tanrısı'nın önemli bir ibadet yeri olan ve Hitit tabletlerinde sıkça bahsedilen Zippalanda'nın tam olarak nerede olduğu gizemini koruyor. Zippalanda, Hitit metinlerinden bilindiği kadarıyla Fırtına Tanrısı Teşup'a yönelik ibadetlerin merkezi olan ve yazılı kaynaklara göre başkent Hattuşa'ya 2-3 günlük yürüme mesafesinde bulunan bir kent. Yazıtlara göre Zippalanda, Kerkenes Dağı yakınlarında bulunuyor. Araştırmacılar, Uşaklı Höyük'ün en olası iki yerden biri olduğu konusunda hemfikir. Lüks çömlek ve cam eşyaların yanında saray kalıntılarının bulunmasıyla olasılık daha da arttı. Sadece nihai kanıta ihtiyacın olduğu, şehrin adını taşıyan bir tabletin arandığı bilgisi verildi. Tapınaklar ve saraylar inşa etmek için Lübnan'dan sedir ağaçlarının getirildiği Uşaklı Höyük'ün yapılarının, Tunç Çağı'nın sonlarına doğru Hitit dünyasının geri kalanı gibi çöktüğü, bunun nedeninin halen bilinmediğinin altı çizildi.
"ROMA DÖNEMİNE AİT MEZARLAR VAR"
Ay sonuna kadar kazı çalışmalarının tamamlanacağını bildiren kazı başkanı Anacleto D'Agostino, bu yıl yaptıkları kazılarda Roma dönemine ait mezarların bulunduğunu, mezardan çıkan iskeletlerin ise incelendiğini söyledi. D'Agostino, şöyle konuştu:
"Bu proje, Türk-İtalyan arkeoloji projesidir. Bu alanda ev ve demir çağı duvar buluntusu var. Başlangıç alanında Hitit ve Roma dönemi buluntular var. Çok önemli bir mozaik, milattan önce 1500 yıllarına ait. Belki ilk mozaik Akdeniz bölgesinde var, bu daha eski. Bu proje 2008 yılında başladı, önce yüzey araştırmaları yapıldı, 4 yıldan sonra kazılara başladık. Roma dönemine ait mezarlar var, 4 iskeletten 2'si çocuk, ikisi 40-45 yaşlarında. Çok enteresan, çünkü antropolog Profesör Hilmi Yılmaz Erdal, iskeletler üzerinde çalışıyor. Burada çok mezarlar var. Ama biz, şimdi Hitit dönemini ilk olarak araştırıyoruz. Bu bölge çok önemli tarih için. Normalde çok çanak çömlek var. Binalar, mesela tapınak, Hitit sarayı var, birçok kemik, kemikler var, hayvan kemikleri var. Çok önemli, çünkü ne yiyorlar, haber veriyor."
Son Dakika › Yerel › Yozgat yerel haberi... Yozgat'ta Toprak Altındaki Medeniyet İzlerini Ortaya Çıkarmaya Yönelik Kazılar Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?