Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Başbakan Ahmet Davutoğlu ABD'de - Davutoğlu, BM Kalkınma Zirvesi kapsamında düzenlenen "2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı"na Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yaptı.

27.09.2015 16:03

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu ABD'de

- Davutoğlu, BM Kalkınma Zirvesi kapsamında düzenlenen "2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı"na Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yaptı.

Toplantının kapanışında konuşan Davutoğlu:  "Kalkınmada işbirliği bir hayır işi değildir. Bütün ülke gruplarının, dünya ekonomisine iyi entegre edilmesi, kalkınma ve refahın gelişmekte olan ülkelere getirilmesi için hayati önem taşıyor. Bu, nihai olarak küresel büyümenin motoru olacaktır."

Başbakan Davutoğlu, New York'taki temasları kapsamında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Davutoğlu görüşmede Mescid-i Aksa'da meydana gelen ihlaller başta olmak üzere, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinli sivillere yönelik hukuk dışı uygulamalarını kınadı.

(00.57/04.35) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Sinirlioğlu New York'ta bazı ülkelerin dışişleri bakanları ile görüştü

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu BM Genel Kurulu toplantıları dolayısıyla bulunduğu New York'ta bazı ülkelerin dışişleri bakanları ile bir araya geldi.

(05.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Macaristan'ı Suriyeli sığınmacılar, Suudi Arabistan'ı ise Yemen'deki çatışmalar dolayısıyla uyardı.

(05.06)

4- G4 ülkelerinden ortak açıklama

New York'ta toplanan Japonya, Hindistan, Almanya ve Brezilya'dan oluşan G4 ülkelerinin liderleri, BM Güvenlik Konseyi reformu konusunda ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, son yıllarda hızla artan küresel sorunlara ve krizlere karşı daha temsili, meşru ve etkili bir BMGK'ya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu ifade edildi.

(07.46)

5- Milletvekili genel seçimine doğru

- Yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 seçmen 1 Kasım'da sandık başına gidecek.

Doğu'daki illerde oy verme saatleri 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

Seçime 16 siyasi parti katılacak, 21 bağımsız milletvekili yarışacak.

Siyasi partilerin milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız aday listeleri 28 Eylül'de ilan edilecek.

Yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemine 8 Ekim'de başlanacak.

(09.54)

6- Irak'ın kuzeyine hava harekatı

Genelkurmay Başkanlığı Irak'ın kuzeyindeki Metina bölgesinde 11 ayrı noktadaki bölücü terör örgütü mensubu teröristlere ait sığınak, barınak ve malzeme depolarının hava harekatı sonucunda imha edildiğini bildirdi.

7- Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Metina bölgesine düzenlenen hava harekatında 11 ayrı noktadaki bölücü terör örgütü mensubu teröristlere ait sığınak, barınak ve malzeme depolarının imha edildiğini bildirdi.

(11.55/12.36)

8- Şırnak'ta terör örgütü operasyonu

Beytüşşebap ilçe kırsalında operasyon yapan güvenlik güçlerine teröristlerce uzun namlulu silahla açılan ateşte 2 asker hafif yaralandı.

(13.02)

9- Tunceli'deki terör operasyonu

Tunceli'nin kırsal kesiminde terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonda çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Binbaşı Yavuz Sonat Güzel için Elazığ'da tören düzenlendi.

Ankara'ya gönderilen şehit Binbaşı Güzel'in cenazesi Kocatepe Camii'ndeki törenin ardından Cebeci Askeri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

(10.46/14.56)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Bodrum'da sığınmacıları taşıyan bot battı

- Muğla'nın Bodrum ilçesinde yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışan sığınmacıları taşıyan teknenin batması sonucu 17 kişinin hayatını kaybetti.

- Muğla Valisi Amir Çiçek:  "8 metrelik tekneye 37 kişi binmiş. Arkadaşlarımız 20 kişiyi kurtardı, 17 kişinin de cesedine ulaştı."

(10.07/10.42/11.02) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan yeni eğitim ve öğretim yılı mesajı:

"Yeni eğitim-öğretim yılında, dünyanın en büyük eğitim portalı haline getirdiğimiz, zamandan, mekandan ve araçlardan bağımsız çalışan bulut sistemine sahip EBA, çok daha gelişmiş yeni tasarım ve mimarisiyle öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve velilerimizin hizmetinde olacak."

"(Bilişim teknolojileri) Aşırı ve yanlış kullanım söz konusu olduğunda, bu teknolojiler gençlerimizi yakın çevrelerinden koparıyor, bedeni olarak hareketsizleştiriyor ve onları çoğu gereksiz bir enformasyon yığınına maruz bırakıyor."

"Bu yüzden, öğrencilerimizin bu cezbedici teknolojik dünyaya kendilerini kaptırıp gitmemeleri, bu teknolojik dünyayı bilinçli ve en faydalı şekilde kullanmaları büyük bir önem taşımaktadır. Bu çerçevede, onları doğru yönlendirmek konusunda özellikle velilere ve öğretmenlere çok büyük görevler düşüyor."

(13.55)

12- Mina'daki izdiham

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan yönetiminin Mina'daki izdihamın sorumluluğunu kabul ederek, Müslümanlardan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

- Hamaney:  "Bu büyük facianın sorumluluğu Suudi liderlerin omuzlarındadır."

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), aralarında Mekke'de hac ibadetlerini yerine getirdikleri sırada hastalanan Türk hacılarının da bulunduğu toplam 25 yaralı ve hastanın Genelkurmay Başkanlığına ait bir nakliye uçağıyla bu gece Ankara'ya ulaşmasının beklendiğini bildirildi.

Sağlık Bakanlığı:  "Bakanlığımızca oluşturulan 12 kişilik UMKE timinin bugün Ankara'dan saat 17.00'de havalanarak 5 saatlik uçuş sonrasında Cidde Havaalanına iniş yapması ve yaralı Türk hacılarımızı alarak Ankara'ya gelmesi planlanmaktadır."

(11.27/13.16/13.36)

13- Fransa ilk kez Suriye'deki DAEŞ hedeflerini vurdu

Fransa, Suriye'de daha önceden belirlediği DAEŞ hedeflerini ilk kez hava operasyonuyla vurduğunu açıkladı.

(11.11)

14- Katalanlar sandık başında

Bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündeme gelen İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 5,5 milyon seçmen, parlamento seçimi için sandık başına gitti.

- 7,5 milyon kişinin yaşadığı Katalonya'da 5,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Katalan seçmenlerden 164 bini ilk kez oy kullanacak.

Bağımsızlık yanlısı girişimlerin ön plana çıktığı Katalonya'da son 5 yılda 3. kez sandık başına giden Katalanlar, 135 koltuklu özerk yönetimi parlamentosunun milletvekillerini seçecek.

(10.35)

15- Tatilciler dönüş yolunda

Ege ve Akdeniz bölgelerinden dönüşe geçen ve deniz ulaşımını tercih eden tatilciler, Yalova'daki Topçular Feribot İskelesi'nde uzun araç kuyruklarına neden oldu.

Tatil dolayısıyla şehir dışına çıkan vatandaşların dönüşleri nedeniyle Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'nda yaşanan yoğunluk sürüyor.

- TEM Otoyolu ile D-100 Karayolu'nun Kocaeli geçişi ve Sakarya kesiminde trafik yoğunluğu sürüyor sürüyor.

- Deniz yolunu tercih eden tatilciler Bandırma Feribot İskelesi'nde uzun araç kuyruklarına neden oldu.

- Çanakkale ve Lapseki iskelelerinde zaman zaman yoğunluk yaşanıyor.

(12.25/13.51/14.40/14.58/15.39/15.59) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement