245 Adet Kıyı Tesisinde Gemilerden Atık Alım Hizmeti Veriliyor - Son Dakika
Güncel

245 Adet Kıyı Tesisinde Gemilerden Atık Alım Hizmeti Veriliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denizlerin temizliği noktasında deniz çöpleri ve gemilerden kaynaklı atıklarla mücadelesini sürdürüyor.

02.09.2014 14:39  Güncelleme: 14:49

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denizlerin temizliği noktasında deniz çöpleri ve gemilerden kaynaklı atıklarla mücadelesini sürdürüyor. Bu kapsamda, 245 adet kıyı tesisinde gemilerden atık alım hizmeti veriliyor.

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, yeni kurulan ve atık yönetim planlarında revizyon gereken kıyı tesislerinin Yönetmelik hükümlerine uyması amacıyla çalışmalar Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı aracılığı ile sürdürülüyor. 2011 yılında ülke genelindeki tüm tesislerde uygulanmaya başlanılan Gemi Atık Takip Sistemi (GATS), gemilerin atıklarını çevrimiçi (online) olarak bildirmesini ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takibi sağlanıyor. Bu sistem ile gemi atıkları pratik bir biçimde tamamen elektronik ortamda takip ediliyor ve daha etkin yönetim sağlanıyor.

-"MAVİ KART OTOMASYON SİSTEMİ UYGULANMAYA BAŞLANDI"-

Bakanlık, diğer taraftan koy ve körfezlerde dolaşan küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi amacıyla Mavi Kart otomasyon sistemi uygulamasını başlattı. Uygulama kapsamında Antalya ilinde 11 adet, Muğla ilinde 35 adet, İzmir İlinde ise 2 adet olmak üzere toplam 48 noktada Mavi Kart sistemine bilgilerin otomatik olarak aktırılabileceği bilişim alt yapısına sahip atık alım noktaları tesis edildi. 2014 yılı sonu itibari ile tüm kıyı illerimizdeki marinalarda sistemin devreye girmesi hedefleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önemli bir husus olan Gemi Kaynaklı İllegal Deşarjların Kontrolü'nün deniz kirliliğinin önlenmesinde de denetimlerine devam ediyor. Bakanlık gemi kaynaklı illegal deşarjların kontrol edilmesi maksadıyla; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına yetki devri yapmış olup konuya ilişkin gelişmeleri de yakından takip ediyor.

-"BAKANLIK DENİZ ÇÖPLERİ STRATEJİK EYLEM PLANLARI HAZIRLIYOR"-

Bakanlık, kıyıya veya denize atılmış, bırakılmış ya da çeşitli yollarla ulaşmış katı maddelerle mücadele noktasında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında, kara kökenli ve denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan katı atıkların denizlerimize girişinin önlenmesine yönelik esasları belirledi. Kalkınma Bakanlığı 2013 yılı Yatırım Programı'nda yer alan "Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması" projesini 19 Ağustos 2013 tarihinde başlattı ve projeyi 2013 yılı sonunda tamamladı.

-"TEDBİRLERE İLİŞKİN TASLAK MEVZUATI OLUŞTURULDU"-

Bakanlık bu proje ile deniz katı atıklarının çevresel etkileri ve alınabilecek tedbirlere ilişkin taslak mevzuatı oluşturuldu, Uluslararası düzenlemeler, Türkiye'nin taraf olduğu bölgesel sözleşmeler ve AB müktesebatı kapsamında Türkiye yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ile ilgili yol haritası belirlendi, Türkiye deniz ve kıyı alanlarında deniz katı atıklarından kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi için öneriler getirilerek Stratejik Eylem Planı (SEP) esasları oluşturuldu. Deniz katı atıklarının kontrolüne ilişkin Stratejik Eylem Planı (SEP) esaslarının belirlenerek İstanbul ili için SEP hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Stratejik Planı uyarınca; 2017 yılında bütün kıyı illerimiz için Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planlarını hazırlamayı planlıyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 245 Adet Kıyı Tesisinde Gemilerden Atık Alım Hizmeti Veriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement