Cumhurbaşkanı Gül, Plevneliev Onuruna Yemek Verdi - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül, Plevneliev Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan'ın köklü tarihi geçmişe sahip iki komşu ve müttefik ülke olduğunu söyledi.

28.11.2012 21:57  Güncelleme: 10:07

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan'ın köklü tarihi geçmişe sahip iki komşu ve müttefik ülke olduğunu belirterek, "Güç bir tarihten güçlü bir dostluk çıkartabilmemiz, belki de başarılarımızın en büyüğüdür. Aramızdaki kadim kültürel bağlarla özenle muhafaza ettiğimiz karşılıklı dostane duygularımız, günümüzde de işbirliğimizin devamı için en sağlam zemini oluşturmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül ve Plevneliev, konukları Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Yemekteki konuşmasına, Plevneliev ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu kıvancı dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Bulgaristan'a yaptığı ziyaretin güzel anılarının canlılığını koruduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Köklü tarihi geçmişe sahip iki komşu ve müttefik ülkeyiz. Güç bir tarihten güçlü bir dostluk çıkartabilmemiz, belki de başarılarımızın en büyüğüdür. Aramızdaki kadim kültürel bağlarla özenle muhafaza ettiğimiz karşılıklı dostane duygularımız, günümüzde de işbirliğimizin devamı için en sağlam zemini oluşturmaktadır" diye konuştu.

Ortak geçmişin etkisinin siyasi, sosyal ve kültürel alanın dışında iki ülkenin mutfağında ve müziğinde de hissedildiğine işaret eden Gül, yemekte de ortak mutfaktan lezzetler sunulacağını söyledi.

-"Genç nesillere bırakacağımız en güzel miras olacaktır"-

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dostluk geleneğinin daha da kuvvetli şekilde geleceğe taşınması, genç nesillerimize bırakacağımız en güzel miras olacaktır. Esasen, başta Karadeniz ve Balkanlar'da olmak üzere, dost, komşu ve müttefik ülkelerimiz arasındaki bölgesel ortaklık ve dayanışma, bu yöndeki kararlılığımızın müşahhas nişaneleridir. Bu kapsamda NATO'ya ilaveten Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde beraberiz. Stratejik hedefimiz olan Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde de yakın işbirliği sergiliyoruz.

Bu anlayışla, enerji ve ulaştırma projelerinin hayata geçirilmesi için el birliğiyle çalışıyoruz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki işbirliğimiz ve dostluğumuz siyasi, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel boyutta çok geniş bir yelpazede kararlılıkla ilerletilmektedir. Bunda, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin payı büyüktür. Değerli dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Plevneliev'in ziyaretleri, iki ülke arasında son dört yılda çeşitli vesilelerle bu düzeyde karşılıklı olarak yapılan dördüncü ziyarettir.

Yakalanan bu güçlü ivmenin faydasını iki taraf da görmektedir. Gelinen aşamada Türkiye ve Bulgaristan, birbirlerinin Balkanlardaki en önemli ticaret ortaklarındandır. Sayın Cumhurbaşkanı ile ortak hedefimiz, ticaret hacmimizi orta vadede 10 milyar dolara çıkartmaktır. Bu doğrultuda karşılıklı yatırımları da arttırmalıyız."

-"Binlercesi arasından örnek vermek gerekirse..."-

Bulgaristan ile hemen her konuda tam bir anlayış birliği içinde olunmasından duyulan memnuniyeti dile getiren Gül, "Ülkelerimizin geniş potansiyelini, halklarımızın dostluk ve refahına katkıda bulunacak şekilde kullanmaya hazır ve kararlıyız" ifadesini kullandı.

Bu potansiyelin en önemli unsurlarından birinin Bulgaristan Türkleri olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle konuştu:

"Herşeyden önce Bulgaristan vatandaşı olan bu insanların, ürettikleri değerle Bulgaristan toplumuna katkı yapan eşit, müreffeh ve faydalı bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri en samimi temennimizdir. Bulgaristan kökenli vatandaşlarımızın da Türkiye'nin siyaset, spor ve kültür hayatındaki yeri çok büyüktür.

Binlercesi arasından örnek vermek gerekirse, Ankara'nın en meşhur caddelerinden birine ismi verilen Tunalı Hilmi, Eskicuma (Tirgovişte) doğumludur. En ünlü güreşçilerimizden Koca Yusuf ve benim de taraftarı olduğum Beşiktaş futbol takımının efsanevi kaptanı Baba Hakkı, Bulgaristan asıllıdır. Bu akşam aramızda bulunan Sayın Yıldız İbrahimova, ünü her iki ülkenin de sınırlarını aşmış Bulgaristan kökenli bir sanatçımızdır."

Gündelik hayatta birçok ortak kelimenin kullanıldığına işaret eden Gül, iki dilin yüzyıllara dayanan karşılıklı etkileşiminin komşuluk hukukunun temellerinden olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını "Tüm bu hususlar bize geçmişleri ve toplumları birbirine kenetli olan bu iki ülkenin, geleceklerini de dostluk, iyi komşuluk ve işbirliği vizyonu temelinde şekillendirmek için çok güçlü bir altyapıya sahip olduğunu göstermektedir" sözleriyle noktaladı.

-Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev-

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de cumhurbaşkanı sıfatıyla Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün iki ülke ilişkilerinin gelişmesine, bölgedeki istikrara ciddi katkı sağlayan bir siyaset ve devlet adamı olduğunu dile getiren Plevneliev, saygısını ifade etti.

Dinamik bir şekilde gelişen ticari ve ekonomik ilişkilerin potansiyelinin büyüklüğüne dikkati çeken Plevneliev, Bulgaristan'ı, "Türk yatırımları için mükemmel istikamet" olarak niteledi. Plevneliev, "İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda altyapı, enerji, sınır ötesi işbirliği ve karşılıklı çıkarlarımızın mevcut olduğu başka alanlardaki ortak projelerimizin sayısı artmaya devam edecek ve siyasi diyaloğun sıklık derecesine ulaşacaktır" diye konuştu.

Enerji alanındaki işbirliğinin Bulgaristan için kilit önem taşıdığını vurgulayan Plevneliev, kültür ve eğitim alanında da halkların yakınlaşması için ön koşul sayılabilecek anlaşmalar imzalandığını anımsattı.

Plevneliev, NATO çerçevesindeki ilişkilerin yeni işbirliği mekanizmaları için imkan oluşturduğunu kaydederek, "Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz Bölgesi'ndeki benzer çıkarlarımız, işbirliğimizin bölgesel planda gelişmesi için ön koşul mahiyetindedir. Ülkelerimizin Batı Balkanlar'ın Avrupa-Atlantik üyeliğine yönelik gelecekte de ortaklaşa çalışmaya devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Bulgaristan'ın Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini ifade eden Plevneliev, Suriye'de yaşananlara da değindi. Şiddetin tırmanmasının bölgeyi etkileyen ciddi sorunlara yol açtığını dile getiren Plevneliev, NATO'daki müttefikleri Türkiye'yi desteklediklerini vurguladı.

Yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Garnizon Komutanı Orgeneral İhsan Uyar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, olimpiyat şampiyonu eski halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, sanatçı Yıldız İbrahimova, iş adamları, bürokratlar ve diğer davetliler katıldı.

Yemekte, zeytinyağlı nakışlı dolma, deniztarağı şiş, mevsim salatası, yufkada sac kebabı, tatlı olarak ise çikolatalı baklava, nevzine ve kabak tatlısı ikram edildi.

Muhabir: Yusuf Çelebi-Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül, Plevneliev Onuruna Yemek Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement