Cumhuriyet'in 95. Yılı Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyet'in 95. Yılı Kutlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü Almanya'daki Türk misyonlarında verilen resepsiyonla kutlandı.

30.10.2018 03:57

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü Almanya'daki Türk misyonlarında verilen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın'ın ev sahipliğinde kançılarya binasında verilen resepsiyon saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Alman Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdiği mesajın okunduğu resepsiyona Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Walter Johannes Lindner, Sosyal Demokrat Parti Federal Milletvekili Nils Schmid, eski Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, Berlin'deki yabancı misyon temsilcileri ve Türk toplumunun önde gelen isimleri katıldı.

Büyükelçi Aydın, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye-Almanya ilişkilerinin son senelerde zor süreçlerden geçtiğini ancak arada yüzyıllara dayanan dostluğun bu güçlüklerin atlatılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerinin bozulması için gayret edenler olduğunu belirten Aydın, bunun bazen siyasi hiciv altında ırkçı ve ayrımcı ifadelerle ortaya konulduğunu ancak Türk toplumu olarak bu kışkırtmalara prim vermeyeceklerini, soğukkanlı kalmaya devam edeceklerini vurguladı.

Aydın, entegrasyon yerine eşit katılımı tartışma zamanının geldiğini ifade etti.

Bu tartışmalarda aidiyet ve sadakat yerine dışlanma ve kurumsal ırkçılıkla mücadelenin esas odak alanları olması gerektiğini anlatan Büyükelçi Aydın, "Demokratik ve hukuk devleti ilkelerinin geçerli olduğu yerlerde anayasa ve kanunlara bağlılığın ötesinde kimsenin eşit yurttaş olarak haklarının din ve kültür temelinde sorgulanmasına izin verilmemelidir." dedi.

Köln'de Cumhuriyet Bayramı kutlaması

Köln kentinde de Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yıl dönümü Türk ve Almanlar tarafından birlikte kutlandı.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğunun Maritim Hotel'de düzenlediği resepsiyonda Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes ile eşi Şeyda Erciyes konukları kapıda karşıladı.

Başkonsolos Erciyes, konuşmasında son yıllarda Avrupa'da giderek güçlenen ve ortak değerleri hedef alan ırkçı, yabancı ve İslam düşmanı akımların artık endişe verici boyutlara ulaştığını dile getirerek, "Korkulardan beslenerek huzuru bozanlara karşı en iyi cevap; toplumsal dayanışmanın, kardeşliğin, hoşgörünün, karşılık saygının güçlenmesi olacaktır. Alman toplumunun son dönemde 'Biz çoğunluktayız' diyerek ırkçı çevrelere karşı sesini yükseltmesini memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu.

Erciyes, birçok millete, farklı kültürlere, Avrupa'nın en büyük camisine ev sahipliği yapan Köln şehrinin ve çevresinin toplumsal hoşgörü, dayanışma, saygı konusunda en güzel örneklerden biri olmaya devam edeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ayrıca Münih, Nürnberg, Frankfurt, Stuttgart, Mainz, Hamburg, Essen, Münster, Karlsruhe, Hannover ve Düsseldorf başkonsoloslukları bölgelerinde resepsiyonlar verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhuriyet'in 95. Yılı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement