Dha Yurt Bülteni-2

Son Güncelleme:

Sahil Güvenlik, Kardak'daki kontrol ve denetimlerin görüntülerini yayınladıSahil Güvenlik Komutanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele faaliyetleri kapsamında, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı sorumluluk sahası içindebulunan;

Sahil Güvenlik, Kardak'daki kontrol ve denetimlerin görüntülerini yayınladı


Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele faaliyetleri kapsamında, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı sorumluluk sahası içinde


bulunan; Didim, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar, Bodrum ve Kardak bölgelerindeki muhtemel göç rotaları üzerinde Sahil Güvenlik hava ve deniz unsurları


ile kontrol ve denetim faaliyetlerine 7 gün 24 saat esasına göre devam edildiği belirtildi. Denetim ve kontrol faaliyetleri kapsamında herhangi bir düzensiz


göçmen grubunun tespit edilmediğini açıklandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kardak bölgesindeki yapılan kontrol ve denetimlerin görüntülerini yayınladı.


Görüntü Dökümü


--------------------


-Sahil Güvenlik komutanlığına ait hava ve deniz araçlarının Kardak bölgesindeki görüntüleri


Haber:


==========================================


329 DEAŞ hedefi vuruldu, 51 terörist öldürüldü


SURİYE'de devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'a ait 329 hedef karadan ve havadan ateş altına alındı, 51 terörist etkisiz hale getirildi.


Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 163 günden bu yana sürdürülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda, muhalif unsurlardan oluşan Özel Kuvvet Grupları ilerleyişini sürdürdü. Terör örgütü DEAŞ'a ait 244 hedef karadan ateş destek vasıtalarıyla, 85 hedef ise, Türk savaş uçaklarıyla vurularak imha edildi. Harekat kapsamında ateş altına alınan hedeflerden 83 bina, 10 bombalı araç, 2 mühimmat deposu, 2 toplanma noktası, 1 depo ve 2 top imha edildi. 51 teröristin etkisiz hale getirildiği harekatın son durumuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede şöyle denildi: "Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 244 DEAŞ hedefine ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak bölgedeki terörist grupların faaliyetleri baskı altına alınmıştır. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından; Bab, Tadif, Kabbasin ve Bzagah bölgelerinde tespit edilen 85 DEAŞ hedefine yönelik düzenlenen hava harekatı sonucunda, barınma maksatlı kullanılan 83 bina, 10 bombalı araç, 2 mühimmat deposu, 2 toplanma noktası, 1 depo ve 2 top imha edilmiştir. İcra edilen hava harekatı ve çatışmalarda 51 DEAŞ mensubu etkisiz hale getirilmiştir. DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde muhaliflere destek sağlayan, patlayıcı madde tespit ve imha timlerimiz tarafından 41 el yapımı patlayıcı imha edilmiş, harekatın başından bugüne kadar, çoğu tuzaklanmış 3 bin 591 el yapımı patlayıcı ve 55 mayın kontrollü olarak etkisiz hale getirilmiştir."


Görüntü Dökümü


----------------------


-ARŞİV


-Hava harekatı görüntüleri


Haber: GAZİANTEP


=========================================


Mehmet Çavuş'un mezarı 102 yıl sonra gün yüzüne çıktı


ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği alanında yapılan örtü temizliği çalışmaları sırasında Safranbolulu şehit Mehmet Çavuş'un mezarı bulunup, 102 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Şehit mezarı, düzenlenerek ziyarete açıldı.


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası'nda Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü sınırları içinde yeni yapılan Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği alanında örtü temizliği çalışmaları yaparken, mezar taşında duygusal bir yazı yer alan şehit mezarı tespit etti. Toprak ve otların arasında kalıp kaybolan şehit mezarı, temizlenerek 102 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Safranbolulu Mehmet Çavuş'a ait olduğu belirlenen mezarın taşındaki yazı tercüme edildiğinde, ortaya Çanakkale ruhunu yansıtan duygusal bir ifade çıktı. Çevresi ahşap çitlerle çevrilen şehit mezarı, yanına kime ait olduğunu anlatan bir tabela konularak, ziyarete açıldı.


MEZAR TAŞINDA ANLAMLI YAZILAR


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği'nin, Çanakkale Savaşları sırasında yaralıların tedavisi ve şehitlerin defni için kurulan bir yer olduğunu söyledi. Alan Başkanlığı olarak 250 bin şehidin yattığı topraklarda araştırma ve örtü temizliği yaparken, Safranbolulu Mehmet Çavuş'un mezarını bulduklarını belirten Kaşdemir şunları anlattı:


"Burası, savaş sırasında çok ağır yaralıların getirildiği ve ilk yardımın yapıldığı bir hastane bölgesidir. Şu an burası imar ve ihya edilmektedir. Bu alan içinde örtü temizliği yaparken, şehidimiz Safranbolulu Mehmet Çavuş'un kabrini bulduk. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bakımını üstlendik. Vatandaşların ziyaret edebileceği hale getirdik. Bulunan bu mezarda, mezar taşında yazılanlar çok önemli ve anlamlıdır. O dönem vatan millet için, bu topraklar için toprağa düşmüş bu büyük asker, Çanakkale ruhuyla, vatan aşkıyla ölüme yürümüş, şahadet mertebesine ulaşmıştır. Mezar taşında; 'İhvana; bakup sanmayın ki ben öldüm/ Değil, ancak askerin son rütbesin buldum/ Din ve vatanımız yaşaması için Türk'ün/ Bilin ki kardeşler en şereflidir bu ölüm/ 42. Alay'ın 2. Tabur'undan. Zağferanbolulu (Safranbolu) Kalıpçı Ali Usta Mahdumu/ Mehmet Çavuş Ruhuna Fatiha' yazmaktadır. Biz de bu kahraman şehidimizin ruhuna Fatiha'lar gönderiyoruz. Onların bu kahramanlığı sayesinde bu topraklarda al bayrağımız dalgalanıyor. Bu topraklarda ezan sesi dinmiyor. Bu topraklarda biz özgürce, bağımsız olarak yaşıyoruz. Allah onlardan razı olsun."


'ÇANAKKALE RUHU BU TOPRAKLARIN MAYASINDA VAR'


Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda savaş alanları ve şehitliklerde çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini de belirten İsmail Kaşdemir, "Atalarımızın, ceddimizin, kahraman şehitlerimizin daha çok bilinmesi, tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çanakkale ruhu bu toprakların mayasında vardır. Çanakkale Ruhuyla beraber inşallah biz bu topraklarda daha güçlü olacağız."


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:


-Safranbolulu şehit Mehmet Çavuş'un mezarından görüntü


-Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'in mezar başında dua etmesi


-İsmail Kaşdemir'in mezar başında açıklama yapması


-Genel ve detay görüntüler


Haber: Burak GEZEN - Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,


===================================


(ÖZEL) Minik Arda'nın en büyük hayali koşmak ve adaşı Arda Turan'la top oynamak


Kayseri'de doğuştan Serebral Palsi (SP) hastası olan 11 yaşındaki Arda Ergün'ün robotik yürüme cihazıyla ilk adımlarını atmaya başladı. Küçük Arda'nın en büyük isteği ise koşmak ve adaşı Milli futbolcu Arda Turan'la top oynamak olduğunu söyledi.


Tıp dünyasında kısaca SP olarak bilinen beyin felci nedeniyle doğuştan yürüme engelli ilkokul öğrencisi Arda Ergün, iki yıl önce Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Merkezinde kullanılmaya başlayan Robotik Yürüme cihazıyla, adım atmanın mutluluğunu yaşadı. Serebral Palsi Fizyoteristleri tarafından robotik cihaza bağlanarak ilk kez adım atmanın mutluluğu yaşayan minik Arda'nın babası Orhan Ergün, " Oğlum doğuştan SP hastasıdır. Yürümekte zorluk çekiyordu. Geçen yıl tedavi için geldiğimiz hastanede Arda'nın daha iyi denge sağladığını gördüm. Bu yılda kalça kontrolünü sağlayarak dengede durabiliyor ve adımlar atıyor. Çocuğum yürümeyi başardı, oğlumun koşması en büyük hayalim " dedi. Anne Sevda ise " Çocuklarda dengeli adım atmak çok önemlidir. Oğlumda bunu robotik cihaz sayesinde dengeyi sağlamış durumdadır. Artık adım atma aşama geldi. Bundan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.


Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz ise 2015 yılında aktif olarak başlayan robotik cihaz ünitesi ve SP hastası olan Arda Ergün hakkında bilgi verdi. Yürüme bandı üzerinden robot kollarının yardımı ile yürüyüş çalışıyor. Bunu sanal gerçeklik görüyor. Bu cihaz inme, nörolojik rahatsızlık yaşanan kişilerde bu robotik sistem kullanılıyor. Hastamız olan Arda'da robotik cihaz sayesinde dengesini sağlamaya başladı. Geçen yıl 175 hasta, bin 500 seans gerçekleştirildi. SP hastalığının tedavisi uzun bir süreçtir. Öncelikle sağlıklı yürümesini sağlamak temel amaçtır. Arda bağımsız yürümeyi sağladı. Önümüzdeki seanslarda bu yürüme şekli hızlandırılacak " ifadelerini kullandı.


Robotik cihaz sayesinde adım atmayı başaran SP hastası Arda ise en büyük hayalinin yürümek, koşmak ve Arda Turan'la top oynamak olduğunu söyledi.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


Serebral Palsi hastası Arda'nın robotik yürüme cihazı ile tedavisi


Babası Orhan ve annesi Sevda Ergün ile röportaj


Fizik Tedavi Klinik sorumlusu Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz ile röportaj


Serebral Palsi Hastası Arda ile röportaj


-Detay


Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, DHA)


======================================================


(ÖZEL) TÜROFED Başkanı Ayık: 2.5 milyon Rus misafir bekliyoruz


TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Minimum 2.5 milyon civarında Rus misafirin 2017 yılında Türkiye'yi ziyaret etmesini bekliyoruz ama bir takım şeyler belli şekilde düzeltildiği takdirde. Arada hala bir takım sorunlar var, bunlar aşıldığı takdirde bu sayının 3-3.5 milyonu görmesi hatta üstüne bile çıkması mümkün olabilir" dedi.


TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 2017 yılı turizm sezonunda Rus pazarına ilişkin beklentileri değerlendirdi. Geçen yıl Rus pazarında Türkiye genelinde yüzde 80'lere varan kayıp yaşandığını, yılın son birkaç ayı charter uçuşların yeniden başlamasıyla hızlı bir geriş dönüş süreci başladığını aktaran Osman Ayık, "İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün biraz daha gelişmeye biraz daha yakınlaşmaya ve hatta kucaklaşmaya, sıcak bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Bunların hepsinin çok olumlu etkilerinin olacağına biliyoruz. Bunun sonucunda da 2017 yılında bizim çok ciddi anlamda artış sağlayacağımız bir pazar gibi önümüzde durmakta" dedi.


'HALA BİR TAKIM SORUNLAR VAR'


2014 yılında 4.5 milyon Rus turistin Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Osman Ayık, "Bunda yüzde 80'ler civarında çok ciddi bir kayıpla karşı karşıyayız. Şimdi bunun çok büyük bir bölümünü geri kazanırız diye düşünüyoruz. Şu anda Rusya Federasyonu'nun ekonomik anlamda da bir takım sıkıntılarını aşmaya başladığını düşünüyoruz. Ruble de dolar karşısında çok ciddi değer kaybı yaşamıyor artık hatta değer kazanıyor. Bütün bunların olumlu neticesi olarak minimum 2.5 milyon civarında Rus misafirin 2017 yılında Türkiye'yi ziyaret etmesini bekliyoruz ama bir takım şeyler belli şekilde düzeltildiği takdirde. Arada hala bir takım sorunlar var, bunlar aşıldığı takdirde bu sayının 3-3.5 milyonu görmesi hatta üstüne bile çıkması mümkün olabilir" diye konuştu.


RUBLE KONUSU


Döviz kurlarındaki artışla Rusların Türkiye'deki ödemelerini rubleyle yapabilmelerine ilişkin çalışmaları da değerlendiren Osman Ayık, şöyle dedi: "Biz istikrar peşindeyiz. Döviz kurlarının artışı bizim arzu etmediğimiz bir şey. Çünkü istikrar olsun ki ürünümüzü çok sağlıklı şekilde oluşturalım ve bunu sağlıklı şekilde tüketicimize de pazarlayalım. Hiçbir zaman burada düzensizlik istemiyoruz. Bunlar gerçekleştiği takdirde, Rusya Federasyonu para birimi olan ruble de önümüzdeki dönemlerde istikrarlı seyretmeye devam ederse sektörel anlamda ruble bazında ticaret de yapabiliriz. Bir takım kontratlar, bir takım anlaşmalar da yapabiliriz."


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


--------------


Osman Ayık'ın açıklamaları


HABER- KAMERA: Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya),


=========================================================


Burdur'da yangın


BURDUR'da üniversite öğrencilerinin kaldığı apartta çıkan yangında mahsur kalan kişi itfaiye tarafından kurtarıldı.


Burç Mahallesi Paşa Caddesi'ndeki üniversite öğrencilerinin kaldığı apartta dün saat 18.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine Burdur Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri geldi. Apartta kalan bir kişi itfaiye ekipleri tarafından merdiven yardımıyla kurtarıldı. Dumandan etkilendiği belirlenen kişi, kontrol amaçlı ambulansla Burdur Devlet Hastanesi'ne götürüldü.


Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de olay yerine gelerek itfaiye ekiplerinden bilgi aldı. Elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığı iddia edilen yangınla ilgili soruşturma sürüyor.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


--------------


İtfaiye ekiplerinin gelişi


İtfaiye merdiveniyle vatandaşın kurtarılması


Yangın mahallinden detay


Başkan Ali Orkun Ercengiz'in bilgi alması


Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,


========================================================


Kocaeli'de hipodroma uyuşturucu operasyonu


KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'nde yaklaşık 250 polisin katılımıyla hipodromda uyuşturucu operasyonu yapıldı. Atların kaldığı yerlerde ve seyislerin bulunduğu odalarda arama yapıldı.


Kartepe'de bulunan hipodroma uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Sabaha karşı düzenlenen operasyona Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucuyla Mücadele Şubesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Terörle Mücadele Şubesi, Asayiş, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekipleri katıldı. Yaklaşık 250 polisin katıldığı operasyonda atların kaldığı yerlerde dedektör köpeklerle ve seyislerin kaldığı odalarda arama yapıldı. Operasyonla ilgili açıklama yapılmadı.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


Hipodrumdan görüntü


Seyislerin ve atların kaldığı yerlerden görüntü


Haber-Kamera: İZMİT(Kocaeli), -


==================================================


Hırsızlık yapan 6 Gürcü yakalandı


İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde, sinyal kesici (jammer) kullanıp araçların kumandalarını etkisiz hale getirerek 16 otomobilden hırsızlık yapan Gürcistan uyruklu 6 kişi polis tarafından yakalandı.


Karşıyaka'nın Cemal Gürsel Caddesi'nde oturan G.Y. (38), geçen 27 Ocak'ta, evinin önünde park halindeki otomobilinin kapısı açmaya çalışan kişiler olduğunu fark edince durumu polise bildirdi. İhbar üzerine gelen polisi fark eden şüpheliler, plakası belirlenemeyen bir otomobille kaçtı. G.Y.'nin otomobilinde parmak izi çalışması yapan ve çevredeki güvenlik kameralarının görüntülerini incelemeye alan polis, aynı bölgede 16 otomobilden hırsızlık yapıldığını belirledi. Yapılan çalışmayla hırsızlıklara karıştığı belirlenen Gürcistan uyruklu T.K. (41) yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekipleri tarafından sorgulanan T.K.'nın ifadesi doğrultusunda derinleştirilen soruşturma kapsamında, Gürcistan uyruklu O.N. (26), O.K. (57) ve K.K. (31) bindikleri otobüs ile ülkelerine kaçarken Uşak'ta, yine Gürcü olan N.R. (36) ve K.A. (27) isimli iki kadın da İzmir'in Foça ilçesinde saklandıkları evde yakalanıp, İzmir'e getirildi. Zanlıların üzerlerinde ve evde yapılan aramada, otomobillerden çalındıkları belirlenen gözlük, çanta, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, çanta gibi eşyalar ele geçirildi. Emniyette işlemleri tamamlanan 6 zanlı, sevk edildikleri adliyede tutuklandı.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:


Zanlıların emniyete getirilmesinden görüntü


Operasyondan görüntü


Ele geçirilen malzemelerden görüntü


Genel ve detay görüntü


Haber-Kamera: Mehmet CANDAN/ İZMİR,


===========================================


Marmaris'ten minik yüzleri güldüren oyuncak kampanyası


MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ndeki bir oyuncak mağazasının yetkilileri, sivil toplum örgütü ve belediye desteğiyle kırsal mahallelerde yer alan ilkokul öğrencileri için 'oyuncağımla oynar mısın' adlı projeyi hayata geçirdi. Toplanan 3 koli oyuncak, Bitlis'in Hizan İlçesi'ndeki Akçevre İlköğretim Okulu'na gönderildi.


Marmaris kent merkezinde bir oyuncak mağazasının işletmecisi Gözde Sözbaş Eral, Türkiye'nin kırsal mahallelerindeki ilköğretim okullarında okuyan çocuklar için 'Oyuncağımla oynar mısın' isimli bir proje hazırladı. Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizler Yardım Vakfı Marmaris Şubesi ve İlçe Belediyesi desteğiyle proje için harekete geçildi. Mağazanın önüne üzerine proje hakkında bilgilendirmelerin bulunduğu şeffaf bir kutu yerleştirdi. Mağazanın daimi müşterileri ve yoldan geçen vatandaşlar, kampanyayı gördü. Evlerinde, çocuklarının oynamadığı bir köşede duran oyuncakları getirerek mağaza önünde bulunan kutuya attı. Oyuncak getiren her müşteriye ise mağazalarında yaptıkları alışveriş kapsamında 5 lira indirim yapıldı. Dört gün içinde toplanan 6 koli oyuncak, mağaza yetkilileriyle çocuk gelişimi uzmanı tarafından yaş ortalamasına uygun ve kullanılabilirlik durumuna göre seçildi. Seçilen anasınıfı ve ilköğretim okulu 5'inci sınıfı öğrencilerine uygun üç koli oyuncak paketlenerek, Bitlis'in Hizan İlçesi'nin Akçevre Köyü'nde bulunan Akçevre İlköğretim Okulu'na gönderildi. Okula ulaşan oyuncaklar, miniklere dağıtıldı. Okul öğretmenleri, çocukların oyuncakları ile fotoğraflarını çekerek sosyal medyada paylaştı. Fotoğrafları paylaşan öğretmenler, "Çocuklarımızın mutlu olmasını sağlayan Marmaris'in yürekli insanlarına teşekkür" yorumu yaptı.


Mağaza İşletmecisi Gözde Sözbaş Eral, "Oyuncaklarını alan çocuklar çok mutlu olmuşlar. Okul yönetimi çocuklara verilen oyuncakların fotoğraflarını bizlerle paylaştılar. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yüzlerinde o tebessümü gördükçe inanın tarif edilemez mutluluk yaşadım. Türkiye'nin her yerinde ki okullardan bizlere talep gelmeye başladı. Çocuklarımızın yüzlerinde bir tebessüm için herkesin kampanyaya destek vermesini rica ediyorum" dedi.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:


-Oyuncak mağazasından görüntü


-Oyuncak konulmak üzere mağaza önünde bulunan şeffaf kutu görüntü


-Projeyi hayata geçiren Toys Toys oyuncak mağazası işletmecisi Gözde Sözbaş Eral röp.


-Bitlis'te oyuncakları ellerine ulaşan çocukların fotoğrafları


Haber- Kamera: Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS (Muğla),


=======================================


Mübaşirlerin yeni kıyafetlerini tanıttılar


ADALET Bakanlığı, adliyede görevli erkek ve kadın mübaşirlerin kıyafetleri değiştirmeye karar verdi. Bakanlık Bursa E Tipi Cezaevi'nin iş yurdunda daha önce tasarımı yapılan mübaşirlerin yeni kıyafetleri için Bursa'yı pilot bölge seçti. Bursa adliyesinde erkek ve kadın mübaşirler, kıyafetlerin Bursa ve Sinop'ta, ayakkabıların ise, Ankara Ayaş'taki cezaevlerinde bulunan iş yurlarında yapılan yeni kıyafetlerin tanıtımını yaptı. Bakanlığın onay vermesi halinde bu kıyafetler önce Bursa ve ilçelerindeki adliyelerde ardından Türkiye genelinde görev yapan 6 bin mübaşire dağıtılacak.


Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'nin iş yurdu atölyelerinde 2 yıl önce mübaşirler için tasarımı yapılan yeni giysilerinin tanıtımı Bursa adliyesinde görev yapan erkek ve kadın mübaşirlerce yapıldı. Bursa Adliyesi'nde çalışan mübaşirler, Adalet Bakanlığı'nın amblemi bulunan lacivert renkli ceket ve pantolon, beyaz gömlekler, siyah ayakkabı ile erkeklerin kullanacakları kırmızı renkli kravatları takarak yeni kıyafetleri yöneticilere gösterdi. Bu giysilerin fotoğraf ve kamera görüntülerinin Adalet Bakanlığı'na gönderileceğini belirten yetkililer, "Bakanlık onay verirse bu giysileri önce pilot bölge seçilen Bursa ve ilçelerinde görev yapan 150 mübaşir giyecek. Ardandan ise diğer illerde çalışan 6 bin mübaşire dağıtılacak" dedi.


Adalet Bakanlığı'nın 'Olur' vermesi halinde mübaşirlerin giysileri Bursa ve Sinop'ta, ayakkabıları ise, Ankara Ayaş'ta bulunan cezaevlerindeki iş yurtlarında üretilecek.


Görüntü dökümü


Kıyafetleri sergileyen mübaşirler


Detaylar


Haber-Kamera: Halil ÖZÇOBAN/BURSA, -


=======================================


Dağ keçilerinin ölümleri araştırılıyor


ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde doğada çok sayıda dağ keçisi ölü bulundu. Vücutlarında ateşli silah izine rastlanmayan hayvanlardan ikisine Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Hayvan Hastanesi'nde nekropsi yapıldı. İlk incelemede hayvanlarda akciğer enfeksiyonu tespit edildi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri koruma faaliyeti yürüttükleri Akseki'deki dağlık arazide ölü dağ keçilerine rastladı. Ekiplerin ilk incelemesi sonucu hayvanların ateşli silahla vurulmadığı tespit edildi. Ölen hayvanların genç bireyler olduğu belirlenirken, hayvanlardan 2'si kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için Burdur'daki MAKÜ Hayvan Hastanesi'ne gönderildi. MAKÜ Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Özmen ve ekibi tarafından dağ keçilerine nekropsi (ölüm nedenini bulmak amacıyla, kadavranın iç organ ve boşluklarının dikkatle kesilmesi, açılması ve incelenmesi) yapılarak numune alındı. Numuneler laboratuvarlarda incelenerek hayvanların kesin ölüm nedenleri tespit edilecek.


'AKCİĞERLERİNDE ENFEKSİYON TESPİT ETTİK'


Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Özmen, şöyle dedi: "Nekropsi yapılan hayvanların 1 hafta sonra sonuçları çıkacak. Ancak biz ön incelemeye göre hayvanların akciğerlerinde enfeksiyon olduğunu tespit ettik. İlgililere bu konuda bilgi verilerek hayvanların yaban hayat içerisinde değerlendirilmesi ve teşhislerinin yapılması sağlanmaya çalışılacak. Sonuçlar çıktıktan sonra tekrar ilgililerle temasa geçilerek hayvanlara yapılması gereken işlemlerle ilgili bilgiler verilecek. Buna göre de hayvanların tedavileri yapılmaya çalışılacak. Teşhis amacıyla bize 2 hayvan getirildi ancak ölümlerin daha fazla olduğu bildirildi. Fakat hayvanları canlı olarak yakalamak mümkün olmadığı için ancak ölülerden teşhise gidilecek, bunun sonucuna göre de canlı hayvanlara ne yapmamız gerektiğine karar verilecek."


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


--------------


Dağ keçilerinin getirilmesi


Otopsiden detay


Özlem Özmen'in açıklamaları


HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR,


====================================================


Noel Baba Kuş Cenneti 149 tür kuşu barındırıyor


ANTALYA'nın Demre İlçesi'ndeki Noel Baba Kuş Cenneti, 149 kuş türünü barındırmasıyla önemli sulak alanların başında yer alıyor. Karabatak, meke ve yaban ördeği gibi kuşların barındığı cennet, ilçe için önemli bir alternatif turizm destinasyonu olarak görülüyor.


Demre'nin Çayağzı Limanı yoluyla Andriake Antik Kenti arasında kalan Noel Baba Kuş Cenneti, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olarak görülüyor. 1989 yılında Demre Belediyesi tarafından kuş cenneti olarak ilan edilen toplam 1000 hektarlık alan, sulak ve sazlıklardan oluşuyor. Alanın bir bölümünden Çayağzı Limanı'na akan ve şifalı olduğu söylenen sular bulunuyor. Kükürtlü ve ortalama 13-14 derece sıcaklığında suya sahip alan kuşların beslenmesi açısından zengin bir yapıya sahip. Alanda 149 kuş türü tespit edildi. Bunlardan 61'inin burada ürediği biliniyor. Alandaki kuş sayısı ve türü her geçen gün artıyor. Bu yıl alanın konukları arasına 3 de flamingo eklendi. Özellikle meke ve karabataklar alanda sürüler halinde geziyor ve besleniyor.


GÖNÜLLÜ OLARAK KORUNUYOR


Alandaki başlıca kuş türleri arasında karabataklar, balıkçıllar, mekeler, yaban ördekleri ilk sırada yer alıyor. Noel Baba Kuş Cenneti Demre'deki tarih ve deniz turizminin yanında yeni bir turizm destinasyonu olarak öne çıkıyor. Zaman zaman kuş meraklıları bu alana geziler düzenliyor. Alan Demreliler ve Çayağzı Limanı'nda yatçılar tarafından gönüllü olarak korunuyor.


149 TÜRDE KUŞ BARINIYOR


Demre Kaymakamı Murat Uz, "Tabi ki Demre'nin barındırdığı birçok zenginlik var. Özellikle tarihi ve turistik alanlarla birlikte burası da son dönemde alternatif önem kazanan, alternatif turizm arayışı yapan bütün kuş severlere önemli bir imkan sağlamaktadır. Özellikle kuş gözlemi açısından burada her türlü ekipman, kuş gözlemevleri yapılmış durumda. Burada 149 değişik türde, nesli tükenmeye varmış olan kuşlarımız bu sulak alanda barınmakta. Alternatif turizm destinasyonları yaratmak adına ilçemize bütün turistlerimizi davet ediyorum. Burası vatandaşımızın doğal koruması altında. Burada kaçak avlanan bazı insanlarımız oluyor. Burada şu mesajı vermek istiyorum; buralar önemli mekanlar. Buralar önemli doğa harikası olan yerler. Bu canlılarımız zarar vermeyelim. Kaçak avlanma yapmayalım. Buraya bizim her zaman polis, jandarma dikmemiz mümkün olmayabiliyor. Lütfen 100 gram, 150 gram et için bu canlılara zarar vermeyelim. İstiyorsanız bize başvurun. Biz size kat kat fazlasını verelim. Bütün kuş gözlemcilerini bu doğa harikası yere davet ediyorum" diye konuştu.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


--------------


Kuş cennetinden genel ve detay görüntüler


Çeşitli kuş türlerinden genel ve detay görüntüler


RÖP: Murat Uz (Demre Kaymakamı)


HABER- KAMERA: Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya),


===================================================


Gaziantep'in tek kadın taksi şoförü


GAZİANTEP'in tek kadın taksi şoförü olan 53 yaşındaki Gülay Gönülalan, 1 aydır direksiyon çevirerek evinin geçimini sağlıyor.


Gaziantep'te 4 çocuğuyla yaşayan Gülay Gönülalan, evinin geçimini sağlamak için 1 ay önce taksi şoförü olmaya karar verdi. 27 T 0179 plakalı taksinin direksiyonuna geçen Gülay Gönülalan, yolcuları istediği yere ulaştırıyor. Taksiye binenlerin ilk etapta şaşırdığı Gönülalan, meslektaşları arasında da 'Şoför Nebahat' olarak anılıyor.


Gaziantep Adliye Sarayı önündeki durakta bekleyen ve müşterilerin de son zamanlarda tercih ettiği isim olmayı başaran Gönülalan, işini çok sevdiğini ve taksi şoförlüğüne başladığı için mutlu olduğunu kaydetti.


Erkek mesleği olarak bilinen taksi şoförlüğüne kendisinin de el attığını belirten Gönülalan, şunları dedi:


"İyi ki başlamışım bu işe. Geç kaldığımı düşünüyorum bu işe başlamak için. Keşke bu işe daha önce başlasaydım. Taksi şoförlüğü erkeklerin elindeydi, bir de ben el atayım dedim. İşe başlayalı da bir ay oldu ve gayet memnunum. Şimdiye kadar herhangi bir zorlukla karşılaşmadım."


'AĞABEY' DİYEN MÜŞTERİLERİM OLDU


Taksiye binen bazı müşterilerinin kendisine 'ağabey' dediklerini söyleyen Gönülalan, "Taksiye binen bazı müşteriler karşılarında beni görünce şaşırıyor. 'Ağabey' diyen müşterilerim bile oldu. Durakta arkadaşlarım bana çok büyük destek verdi ve onların yardımıyla ilerledim. Tabi çocuklarım da beni bu konuda destekliyor. İşimi çok seviyorum" diye konuştu.


Kadınların her meslekte bulunması gerektiğini kaydeden Gönülalan, şunları söyledi: "Erkeklere ait olduğu düşüncesiyle hiçbir mesleğe girmekten geri durmamalı. Evde oturup, dantel öreceklerine dışarıda işine gücüne bakıp, ailelerine katkıda bulunsunlar. Bu meslekte kadın çalışanlar olsun istiyorum. Çünkü, kadınların yapamayacağı iş yok."


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


----------------------------


Gaziantep'in ilk kadın taksicisi


Gülay Gönülalan ile taksi içinde röp.


Taksicinin durak arkadaşı Mehmet Solmaz ile röp.


Gönülalan'ın taksisini temizlemesi


Gönülalan'ın taksi kullanması


Durak içerisinde sohbet eden taksiciler


Genel ve detay görnütüler


Haber: Ahmet ÖZER-Kamera: Metin Faruk TAMER -GAZİANTEP-DHA)


========================================================


Başkan Şahin, kadınlarla buluştu


GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) yararlanan kadınlarla bir araya geldi.


Şahin, bir otelde gerçekleştirilen buluşmada, halka hizmet etmenin hakka hizmet etme anlayışıyla yola çıktıklarını belirtti. Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:


"Erken teşhis ve tedavinin gerekli çalışmalarını yaptınız ve bugün aşama aşama gidiyor. En önemli şey umut. İnsan umudunu kaybederse hayatını kaybeder. Umudumuzu kaybetmeden birbirimize verilen imkanları ve fırsatları iyi değerlendirerek hepinizin sağlıklı ve toplumun sağlıklı olması konusunda çalışıyoruz."


Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde halkın sağlam durarak oyunları bozduğunu kaydeden Şahin, "Bunun karşısında biz size ne yaparsak yapalım siz her şeyin en iyisini hak ediyorsunuz" diye konuştu.


Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Abdullah Aksoy ise KETEM'de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


----------------------------


Başkan Şahin'in gelişi


Şahin'in kadınlarla sohbet etmesi


Fatma Şahin'in konuşması


Genel ve detay görüntüler


Haber-Kamera: GAZİANTEP-DHA)


=========================================


30 yıl önceki Fatma Şahin


GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, 1987 yılında üniversite öğrencisiyken TRT'ye röportaj verdiği ortaya çıktı. Şahin, 21 yaşındayken verdiği röportajda politikacıların Türkiye'nin gelişmesi için bir şey yapabileceklerine inanıp inanmadığını sorduğu belirlendi.


Milletvekili ve bakanlık görevinin ardından belediye başkanlığı yapan evli ve 2 çocuk annesi olan Fatma Şahin, 30 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi kimya mühendisliği son bölüm öğrencisiyken TRT'nin hazırladığı gençlerin politika ve politikacılardan beklentilerine ilişkin programda görüşlerini aktardığı ortaya çıktı. 1987'de çekilen görüntülerinde geniş çerçeveli gözlükleri bulunan Şahin, röportaj sırasında politika ve politikacılara yönelik olarak, "Acaba gerçekten Türkiye'nin gelişmesi için bir şey yapabileceklerine inanıyorlar mı hepsi?" diye soruyor.


KİMDİR?


Gaziantep'te 1966 yılında dünyaya gelen Fatma Şahin, 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ni kazanırken 4 yıl sonra kimya mühendisi olarak mezun oldu. Gaziantep'te yerleşik bir holdingde işletme mühendisliği ve müdürlüğü yapan Fatma Şahin, 2001 yılında AK Parti'nin kentteki kuruluşunda görev aldı. 2002 seçimlerinde Gaziantep'ten milletvekili seçilerek parlamentoya giden Fatma Şahin, 2007 yılında AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı oldu, çeşitli komisyonlarda görev aldı. 3 dönem meclise milletvekili olarak giren Fatma Şahin, 2011 yılında kurulan 61'inci hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanlığı yaparken, Aralık 2013'te bu görevinden ayrıldı ve 30 Mart 2014'te Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


----------------------------


Fatma Şahin'in TRT'ye verdiği ropörtaj


Genel ve detay görüntüler


Haber-Kamera: GAZİANTEP-DHA)


===============================================


Cinsel istismar sanığına 'Saygın tutum' indirimi


DİYARBAKIR'da, 14 yaşındaki kıza cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 9 yıl hapis cezasına çarptırılan 18 yaşındaki D.Ö.'nün cezası, 'Saygın tutum' gerekçesiyle 7.5 yıla indirildi.


Cinsel istismar olayı 14 Nisan 2016 günü Bağlar İlçesi'nde meydana geldi. 14 yaşındaki lise öğrencisi N.S., arkadaşı tarafından başka okulda öğrenci 18 yaşındaki D.Ö. ile tanıştırıldı. İki öğrenci bir süre görüşüp, arkadaşlık yaptı. Olay günü okul çıkışında N.S. ile buluşan D.Ö., iddiaya göre onu ilaç verme bahanesiyle arkadaşının evine götürdü. D.Ö. burada mağdur N.S.'yi zorla eve soktu ve kapıyı içeriden kilitleyerek cinsel istismarda bulundu. Mağdurun olayı ailesine anlatması üzerine soruşturma başlatıldı ve şüpheli D.Ö. 21 Nisan tarihinde tutuklandı. Şüpheli D.Ö. iddianameye yansıyan ifadesinde, mağdurun kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girmek istediğini ve kendisini tahrik etmesi nedeniyle olayın gerçekleştiğini söyledi. D.Ö.'nün 15 yaşından küçük bir çocuğa karşı 'Cinsel istismar' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarını işlediğini belirten savcı, 23 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.


İLK DURUŞMADA SERBEST BIRAKILDI


İddianamenin kabul edilmesinin ardından tutuklu sanık D.Ö.'nün yargılanmasına 8 Kasım günü Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmada ifadesi alınan tutuklu sanık D.Ö., suçlamaları kabul etmediğini belirterek, mağdura fiziki bir müdahalesi olmadığını söyledi. Daha sonra söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı, sanığın tutuklu yargılanmasını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme ise uzun tutukluluk sürelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi uygulamaları ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlali olarak kabul edilmesini dikkate alarak, 6.5 ay tutuklu kalan sanığın tahliyesine karar verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Remzi Atalay, sanığın serbest bırakılmasının haksız ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, karara itiraz etti.


9 YIL HAPİS 7.5 YILA İNDİRİLDİ


19 Ocak günü görülen 2'nci duruşmanda esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, mağdurun suç tarihinde 15 yaşından küçük olduğunu belirterek, sanığın cezalandırılmasını istedi. 27 Ocak günü yapılan 3'üncü duruşmada kararını açıklayan mahkeme, sanık D.Ö.'yü 'Çocuğun cinsel istismarı' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.


Mahkeme kararında, 'cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri' ve 'sanığın duruşmadaki saygın tutumunu' lehine indirim sebebi sayan mahkeme, D.Ö.'nün 7.5 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Kararda sanığa 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan verilen cezada 2 kez de artırım yapıldığı ifade edildi.


Haber: Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, -


========================================

Kaynak: DHA