Batı Anadolu'nun Enerji Merkezi : Soma - Son Dakika
Yerel

Batı Anadolu'nun Enerji Merkezi : Soma

Batı Anadolu\'nun Enerji Merkezi : Soma

Madencilik tarihinin en büyük kazalarından birine sahne olan Soma, 600 milyon tonluk görünür rezerviyle Türkiye’nin Zonguldak’tan sonra en önemli kömür merkezi. İlçede 8 madencilik şirketinde çoğu Soma, Balıkesir ve Kütahya’dan gelen 15 bin işçi çalışıyor Ekim ayında ilçedeki başka bir madende yaşanan kaza sonrası işsiz kalan işçiler de dün elim kazanın yaşandığı madende işe başlamıştı.

14.05.2014 12:12

Türkiye'ye yasa boğan maden kazasının yaşandığı Manisa'nın Soma ilçesinin, ülkenin enerji üretimi ve gelecek planlarında önemli bir payı bulunuyor. Zonguldak'ın ardından en büyük kömür rezervlerine sahip Soma'da toplam 8 madencilik şirketinde 15 bin işçi çalışıyor.

Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada Soma'nın Zonguldak'tan sonra ülkenin en önemli kömür madenlerine sahip olduğuna dikkati çekti.

Geçmişte Türkiye Kömür İşletmeleri'nin işlettiği madenlerin zaman içinde özel sektöre geçtiğini, üretimin bu süreçte hızla arttığını kaydeden Ünal, Soma'da TKİ ile 8 firmanın kömür çıkardığını anlattı.

İlçede halen sendika üyesi 12 bin maden işçisi bulunduğunu, sendika üyesi olmayan işçilerle birlikte yaklaşık 15 bin ailenin geçimini bu işten kazandığını aktaran Ünal, ilçenin toplam rezervinin 600 milyon ton, üretimin ise 10 milyon ton civarında olduğunu kaydetti.

İşçilerin Soma'nın yanı sıra Balıkesir ve ilçeleriyle Kütahya'dan geldiğine işaret eden Ünal, yeni madenlerin açılmasıyla bölgedeki istihdam sayısının da hızla arttığını vurguladı.

Kazanın yaşandığı Eynez bölgesi ise ilçenin en önemli kömür yataklarını barındırıyor. Eynez sahasında 15 milyon tonluk rezerv bulunduğu, yıllık 2 milyon 500 bin tonluk üretim kapasitesinin bulunduğu ifade ediliyor. Kazanın yaşandığı işletmede ise yer altında 5 bin işçi çalışıyor.

İşsiz kalan madencileri işe almıştı

Kazayla ilgili diğer ilginç bir ayrıntı ise ilçedeki Darkale Madeni'nde 20 Ekim 2013'de yaşanan ve 1 işçinin ölümüne, 22 işçinin yaralanmasına neden olan kazanın ardından şirketin madeni kapatma kararı alması sonrası işsiz kalan işçilerin bir kısmı, dün elim kazanın yaşandığı madende işe başlamıştı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş yetkilileri, ekim ayındaki kaza sonrası yaptıkları açıklamada işsiz kalan 250 işçinin kendi bünyelerinde işe başladığını, diğer işsizlere de öncelik tanıyacaklarını açıklamıştı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Batı Anadolu'nun Enerji Merkezi : Soma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement