"Beyaz Bastonla Bağımsız Bireyler Yetiştiriyoruz" Projesi Uygulandı - Son Dakika
Yerel

"Beyaz Bastonla Bağımsız Bireyler Yetiştiriyoruz" Projesi Uygulandı

"Beyaz Bastonla Bağımsız Bireyler Yetiştiriyoruz" Projesi Uygulandı

Dicle Görme Engelliler Derneği tarafından yürütülen "beyaz bastonla bağımsız bireyler yetiştiriyoruz" Projesi 20 Eylül ile 20 Aralık tarihleri arasında başarıyla uygulandı.

20.12.2015 23:09  Güncelleme: 16:36

Dernekler dairesi başkanlığı tarafından kabul edilen, Dicle Görme Engelliler Derneği tarafından yürütülen "beyaz bastonla bağımsız bireyler yetiştiriyoruz" Projesi kapsamında 20 Eylül ile 20 Aralık tarihleri arasında uygulamaya geçen projede, 20 gönüllüye 10 gün boyunca beyaz baston teknikleri konusunda eğitici eğitimi verildi.

Gönüllü eğitmenlerin 20 görme engelliye bağımsız hareket eğitimi vermesi sağlandı. Proje dahilinde sinema ve tiyatro gibi kültürel faaliyetlerinde yer aldığı çalışmada görme engelli bireylerin sosyal imkanlardan yararlanılması hedeflendi. 5-11 Aralık 2015 tarihleri arasında ise projenin Mersin- Antalya illerine gezi düzenlenerek 20 görme engelli 20 eğitim gönüllüsü ile Mersin ve Antalya illerinde tarihi ve kültürel mekanlar ziyaret edildi.


Dicle görme engelliler derneği başkanı Abdulmecit Yılmaz; "Görme engelliler olarak parmaklarımız uyuşana kadar kabartma yazıyı okumaktan, ekran okuyucu programlarını robotumsu seslerini dinleme yoluyla bilgisayar vb. Cihazları kullanmaktan ve işe, eve ve yürüyerek gittiğimiz her yere, beyaz baston kullanmaktan rahatsızlık duymayız. Çünkü biliyoruz ki bütün bunlar, kendi durumumuzdan kaynaklanan gerekliliklerdir. Kendiyle barışık olan bir görme engelli, bu durumların hiç birinden rahatsızlık duymaz. Fakat kendisinde olmayan bir şeylerle değerlendirilmek ise, insan onurunun kabul edemeyeceği bir şeydir. Örneğin: Kulağımıza yol tarifinin biraz da bağırarak yapılması, bacaklarımız tutmuyormuş gibi düşünülüp otobüsten bir çuval gibi indirilmemiz ve bizimle ilgili merak edilen hususların yanımızdakilere sorulması yani çayımıza kaç şeker istediğimiz vb. Sorularla biz görme engellilere tüm engeller isnat edilir. Kısacası toplum görme engelliye hep yardım edilecek muhtaç birey muamelesi yapar. Görme engellilerin bu davranışları hak etmediğini düşündüğümüz için dernek olarak bu projeyi hazırladıklarını belirten Yılmaz, görme engelli bireyler olarak eğer bir beyaz bastonumuz yoksa sokakta tek başımıza yürümemiz imkansız. Beyaz bastona sahip olmak demek sokakta rahatlıkla yürüyebileceğimiz anlamına da gelmemektedir. Beyaz bastonun kullanım tekniklerini bilmediğimiz takdirde birçok zorluklarla karşılaşabiliriz. Projemiz sayesinde, beyaz baston alma imkanına sahip olmayan görme engelli bireylere beyaz baston temin edildi ve bununla ilgili eğitimin verilmesi sağlandı. Öncelikle projeyi destekleyen dernekler dairesi başkanlığına teşekkür ediyorum" dedi.

Eğitim gönüllüsü olarak ta Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fazlı Ergül hocanın, topluma hizmet uygulamaları dersi, sosyal bilgiler öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileri ile bu projeye destek olduklarını ve destekten dolayı çok memnun kaldıklarını dile getirdiler.

Yılmaz, Yine projeden haberdar olup gönüllü olarak bu etkinliğe katılım gösteren Dicle Üniversitesi Tarım Meslek Yüksek Okulu, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Eğitim fakültesi dekan yardımcısı sayın ergül; bu tarz çalışmalar için öğrenci desteğini sağlayacaklarını dile getirerek, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında görme engelliler ve tüm engelli bireylere yönelik çalışmalar yapmak için hazır olduklarını dile getirdi. Mersin ve Antalya illerine gezi kapsamında müdahil olan ve öğrencilere eşlik eden eğitim fakültesi ilköğretim bölümü öğretim görevlisi Mahmut Altunhan ise; gerek gönüllü öğrencilerin duyarlılıklarını arttırma noktasında bu proje ve gezi programı öğrenciler ve görme engelli katılımcılar için güzel geçtiğini aynı zamanda görme engelli katılımcılarında bu projeden çok memnun olduklarını dile getirdi.


Proje Kapsamında Gönüllü olarak Katılım Sağlayan Hanife Bektaş duygularını şöyle dile getirdi; "Her insanın, her engelliye yardımcı olması güzel. Ama bunu engelliye acıdığından değil de insani bir görev olması gerektiğini, ona engelliliğinden dolayı değil de, arkadaşça, acıtmadan yardım edebileceğimizi bilmeliyiz. Bir kere yardımcı olarak, bi daha yardım istemelerine gerek duymadan yapmamız gerekeni yapmalıyız. Tüm engellilerin istediği de engelleri aşmak ve bağımsız olmaktır" dedi.


Proje kapsamında geziye katılan görme engelli Ahmet Duman ise; görme engellilerin toplum içinde kabul görmeleri, toplumun onları soyutlamamaları gerektiğini vurguladı ve bu geziden ve projeden dolayı çok memnun kaldıklarını dile getirdi. Ve tüm görme engelli katılımcılar; bu tarz projelerin desteklenmesi ve sayısının artması gerektiğini vurguladı. Görme Engelliler Derneği Başkanı Yılmaz, "Ayrıca projenin uygulanması sırasında desteklerini bizlerden esirgemeyen Kayapınar Belediyesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle üniversitesine ve Diyarbakır Valiliğine teşekkürü bir borç biliyorum" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 'Beyaz Bastonla Bağımsız Bireyler Yetiştiriyoruz' Projesi Uygulandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement