Manavgat Susamına Coğrafi İşaret Başvurusu - Son Dakika
Yerel

Manavgat Susamına Coğrafi İşaret Başvurusu

Manavgat Susamına Coğrafi İşaret Başvurusu

MATSO Manavgat susamına coğrafi işaret almak için Türk Patent Enstitüsüne resmi müracaatta bulundu.

18.08.2014 19:02

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat susamına coğrafi işaret almak için başvuruda bulunduklarını bildirdi.

MATSO Başkanı Boztaş, MATSO binasında Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hacer Sert, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin,  Manavgat Sanayici ve İş Adamları Derneği (MASİAD) Başkanı Turgay Akar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Demirtaş'la beraber basın toplantısı düzenledi.

Boztaş, toplantıda yaptığı konuşmada, ilçenin yöresel ürünlerini tanıtarak markalaşmasını sağlamak ve geleneksel Manavgat susamına coğrafi işaret almak amacıyla yaklaşık 3 yıldır çeşitli çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı.

Manavgat susamına coğrafi işaret almak amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını açıklayan Boztaş, şöyle konuştu:

"Osmanlı Devleti döneminde saray mutfağında kullanılan 'Manavgat Susamı'na Japonlar yoğun ilgi göstermektedir. Türkiye'nin yıllık susam tüketimi ortalama 150 bin ton civarındadır. Bunun yaklaşık 16 bin tonu iç üretimden sağlanırken diğer bölümü ise ithal ediliyor. Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinden karşılanan susamlar, ilçemizde yetişen susama göre yağ oranları düşük ve lezzet açısından çok geridedir".

Bozaş, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013 yılında Türkiye'de yaklaşık 200 bin dekarlık alanda 16 bin ton susam üretimi yapıldığını dile getirerek, Antalya'da 52 bin dekarlık alanda 3 bin 500 ton, Manavgat'ta ise 41 bin dekarlık alanda 2 bin 400 ton susam üretim gerçekleştirdiğini belirtti.

Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hacer Sert ise okul olarak Manavgat Susamı'nın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla son iki yıldır "Manavgat Susam Ürünleri" yarışması düzenlediklerini hatırlatarak,  yarışmanın ilgi gördüğünü kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manavgat Susamına Coğrafi İşaret Başvurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement