Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektörün gıda arzı ve güveni olacağını belirterek, İzmir'i, organik gıda, tarım, tıbbi ve aromatik ürünlerde lider şehir yapmayı hedeflediklerini söyledi.

04.06.2015 19:10

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektörün gıda arzı ve güveni olacağını belirterek, İzmir'i, organik gıda, tarım, tıbbi ve aromatik ürünlerde lider şehir yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Eroğlu, seçim çalışmaları kapsamında İzmir Gıda Çarşısı'nda esnafı ziyaret etti.

Ziyaretlerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerin dünyada 107 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu, Türkiye'nin 450 milyon dolarlık payını 5 yıl içerisinde 5 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Gıda arzı ve güvenliğinin önemine işaret eden Eroğlu, Gıda Çarşısı'nı özellikle ziyaret etmek istediğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yakın gelecekte dünyadaki en önemli sektör gıda arzı ve güvenliği olacaktır. Bu çarşıya özellikle geldim. İzmir'i, bilhassa organik gıdada, tarım, tıbbi ve aromatik ürünlerde üretim ve ihracat üssü yapmaya karar verdik. İzmir'i bu konuda lider şehir yapmayı hedefliyoruz. İzmir'de bu potansiyel var. Bizler, sizlerin emrinizdeyiz. Teşviktir, kredidir, gerekirse hibe bunları sağlayacağız. İnşallah İzmirimizi geçmişte olduğu gibi Türkiye ve Ege'nin bir ihracat üssü haline getireceğiz."

"Yaşadıklarımı bilseniz şaşarsınız"

AK Parti'nin millete hizmet götürme noktasında zamanla yarıştığını dile getiren Eroğlu, CHP'den devralınan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) müdürü iken, halkın parası ve zamanının nasıl israf edildiğini anlattı.  "Yaşadıklarımı bilseniz şaşarsınız" diyen Eroğlu, "Daha önce de bir kaç vesile ile örnek verdim. İSKİ'de görev aldığım zaman, iflas etmiş bir kurumdu. Üç gün değil ama bir hafta su verdiğimiz zaman, kendimizi bahtiyar hissediyorduk. Haftada bir gün su verilen yerler vardı. 30 metre yükseklikteki bir göleti 22 yılda 45 milyona liraya mal etmişler. Şimdi aynı göleti, sulaması dahil, 18 ayda bitiriyoruz kaç liraya biliyor musunuz? 4,5 milyon TL'ye, onda birine. 45 milyon TL nerede, 4,5 milyon TL nerede? 22 yıl nerede 18 ay nerede?" dedi.

- Muharip Gaziler Derneği'ne ziyaret

Eroğlu, Muharip Gaziler Derneği Konak Şubesi'ni ziyaretinde de dedesinin Balkan Savaşları sırasında şehit olduğunu, şehit torunu olmaktan gurur duyduğunu belirterek, "Şanlı bayrağımız sizin sayenizde ilelebet dalgalanacaktır. Sizinle ne kadar gurur duysak azdır" değerlendirmesinde bulundu.

Derneğin anı defterini imzalayan Eroğlu'na şube başkanı Mehmet Gökmen plaket takdim etti.

EGEGEP ile 871 bin 870 dekar arazi suya kavuşacak

Bakan Eroğlu, Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile Denizli'de 31 baraj ve gölet ile 74 sulama tesisiyle 871 bin 870 dekar araziyi suya kavuşturacaklarını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada da İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan EGEGEP ile 4 bin 547 projenin Egelilerin hizmetine sunulacağını belirtti.

Ege illerinin, 25 milyar liralık proje ile şaha kalkacağını, Denizli'nin de projeden nasibini fazlasıyla alacağını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

"EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar Denizli'de sulamadan içme suyuna, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına, ağaçlandırmadan tabiat turizmine, meteorolojik gözlem ağına kadar birçok dev eseri, hayata geçireceğiz. Projeyle tekstilin başkentinde muhteşem bir yatırım hamlesi gerçekleştireceğiz. Tamamlanan ve tamamlayacağımız 31 baraj, gölet ve 74 sulama tesisi ile 871 bin 870 dekar araziyi suya kavuşturacağız. Bölge çiftçisinin cebine, yılda 764 milyon lira ilave para girmesini sağlayacağız."

Eroğlu, bütün şehirlerin içme suyu problemlerini çözdüklerini, 2050 yılına kadar kentin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılayacaklarını ifade etti.

Denizli'de, 2019 sonuna kadar yaklaşık 106 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını kaydeden Eroğlu, "Ayrıca, gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, 17 bin dekar arazide badem, ceviz, dut gibi türlerde ağaçlandırma yapacağız. Trüf mantarı üretim ormanı oluşturup, salep orkidelerinin yayılış alanlarını genişleteceğiz" ifadesine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement