(ÖZEL HABER) - Karakolda Toplu İşkence! - Son Dakika
Yerel

(ÖZEL HABER) - Karakolda Toplu İşkence!

(ÖZEL HABER) - Karakolda Toplu İşkence!

Suriye'deki savaşın ardından artan kaçakçılığa yeterli önlem almayı beceremeyen asker, hıncını yakaladığı insanlardan almak isterken türlü türlü hak ihlallerine sebep oluyor.

13.04.2014 13:32

Akçakale'de, sınırın her iki yakasındaki insanlar tarafından yasadışı olduğu bir türlü kabullenilmeyen sınır ticareti, özellikle Suriye'deki savaşın ardından daha da arttı. Buna çözüm bulamayan sınırdaki askeri birlikler de, yakaladığı insanlara türlü türlü kötü muameleyi reva görüyor. Sınırda askerler tarafından yaralandığını, işkence gördüğünü, kendisine kötü muamelede bulunulduğunu hatta yakınlarının öldürüldüğünü iddia edenlerin sayısı her geçen gün kabarıyor. Onbaşı Gök Hudut Karakolu'nda meydana geldiği iddia edilen toplu işkence olayı, sınırda yaşanan hak ihlalleri boyutunun ne kadar korkunç seviyelere ulaştığını gözler önüne serecek cinsten. Karakolda, aralarında Suriyelilerin de bulunduğu yaklaşık 20 kişiye sabaha kadar öldüresiye işkence yapıldığı iddiası Yeşiltepe köyü sakinlerinden Abit Kartal ile yeğenleri Abdulkadir ve Hüseyin Akkuş'tan geldi.

AKÇAKALE'DE ASKERLERDEN ŞİKAYETÇİ OLAMADILAR
Köydeki evlerinde otururken jandarmanın baskınıyla gözaltına alındıklarını kaydeden köylüler, Perşembe günü sabaha karşı 01.30 sıralarında evlerine sığınan kaçakçılarla birlikte Onbaşı Gök Hudut Karakolu'na götürüldüklerini, herkesin üzerindeki giysilerin çıkarılmasının ardından bir üsteğmenin emriyle toplu olarak işkenceye maruz kaldıklarını belirtti. Kötü muameleye maruz kalan ve aralarında gözünden yaralananın ve el ile ayakları kırılanların olduğunu öne süren köylüler, Akçakale'de askerlerden şikayetçi olmak amacıyla gittikleri adliyeye alınmadıklarını ve devlet hastanesinde kendilerinin muayene edilmediğini iddia etti. Bunun üzerine Şanlıurfa'ya gelerek Mehmet İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde muayene olan Kartal ve Akkuş kardeşler, vücutlarının çeşitli yerlerinde darp izlerinin bulunduğuna dair Genel Adli Muayene Raporu aldı.

KARTAL: DOKTOR 'SU İÇİN GEÇER' DEDİ
Türkiye'de artık demokrasi ve hukukun olmadığına inandıklarını belirten Yeşiltepe köylülerinden Abit Kartal, "Köyümüz sınırda. Benim sınırdaki tarlada sulama işi yapıyoruz. Geçtiğimiz gün sınırdan sigara getiren 20 kişiyi askerler fark edince, evimize sığındılar. Jandarma evi sarınca dışarı çıktık. Bizi de 20 kişiyle birlikte darp ederek gözaltına aldılar. Götürüldüğümüz Onbaşı Gök Karakolunda 16 saat boyunca işkence gördük. Suçsuz olduğumuz anlaşıldıktan sonra serbest kalır kalmaz kendimizi Akçakale Devlet Hastanesi'ne attık. Gittiğimiz ilçe adliyesinde ise askerlerden şikayetçi olacağız diye binaya dahi alınmadık. Biz de Urfa'ya gelerek Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi'nden darp raporu aldık. Çünkü sırtımızda, ayağımızda her tarafımızda morluk ve şişlikler var. Burada da nasıl rapor verdiler anlamadık. Canımızdaki ağrıdan yaradan bahsediyoruz, doktor, 'Bir şeyiniz yok, su için geçer' diyerek alay edercesine rapor tuttu. Sonra geldiğimiz Urfa Adliyesi'nde dilekçe yazdırmak istediğimiz arzuhalci 'Burada size bakmazlar, gidin ilçenizde müracaat edin' dedi."

AKKUŞ: İŞKENCEYİ ANLATMAYA DAHİ UTANIYORUM
Durumunun ortada olduğunu ve bu sebeple pek fazla konuşmayacağını ifade eden 32 yaşındaki Abdulkadir Akkuş ise, "Ben dayım Abit Kartal'ın tarlasında sulama işi yapıyorum. Yürüyecek durumda değilim. Anlatmaya dahi utanıyorum. 16 saat çıplak işkence yaptılar. Askeri darbe döneminde dahi böyle işkence görülmedi. Şimdide kime gitsek bizi kabul etmiyor. Uzman çavuş Akçakale doktoru ile konuşunca temiz raporu verdi. Bir ağrı kesici dahi yazmadı. Savcılık ise bize içeri bile almadı. Başbakan duysun sesimizi, hani demokrasi, hani insan hakları?" dedi.

Gözaltına alınan diğer 20 kişiden Suriyeli olan birisinin işkencede elinin kırıldığını ve şu anda Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edildiğini kaydeden 33 yaşındaki Hüseyin Akkuş da, "Yakalanan sigaraları bize mal etmeye çalıştılar. Biz kabul etmeyince de bir üsteğmen emir verdi, askerler de gece boyunca işkence yaptılar. Diğer 20 kişi de aynı işkencelerden geçirildi. Asker olduğu için şikayete gittiğimiz tüm kapılar yüzümüze kapandı" diyerek yetkililerden yardım istedi.
Her üç köylünün de aldığı darp raporlarında sırt, omuz, bacak, ayak bölgelerinde ekimozların (aldıkları darbe sebebiyle morluklar) oluştuğu belirtildi. Kartal ve Akkuş kardeşler, şikayetçi olmak amacıyla ellerinde aldıkları darp raporlarıyla tekrar Akçakale Adliyesi'ne geri döndü.

Öte yandan sınırda meydana gelen kaçakçılık olaylarında sık sık Onbaşı Gök Hudut Karakolu'nun adı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) resmi internet sayfasında da geçiyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel (ÖZEL HABER) - Karakolda Toplu İşkence! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement