Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı" - Son Dakika
Yerel

Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı"

Van Valiliği öncülüğünde DAKA organizasyonuyla hazırlanan eylem planı, Gevaş ilçesinde tanıtıldı.

05.03.2014 14:32

Valiliğik öncülüğünde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) organizasyonuyla "Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı" çalışmalarına, Gevaş ilçesinde devam edildi.

Gevaş Öğretmenevinde düzenlenen ve moderatörlüğünü CDC Kurumsal Gelişim Merkezi Yönetim Danışmanı Mehmet Emin Öztürk'ün yaptığı konferansının açılışında, İlçe Kaymakamı Nedim Akmeşe bir konuşma yaptı.

Van'daki sosyal sorunların temelini ekonominin teşkil ettiğini kaydeden Akmeşe, ekonomik sorunların çözülmesi halinde diğer sorunlarında çözüleceğine inandığını söyledi.

Eylem planının profesyonel bir ekip tarafından yürütüldüğünü belirten Akmeşe, bu önemli çalışmaya Gevaş olarak her türlü katkı ve desteği sağlayacaklarının sözünü verdi.

Gevaş'ın çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu anımsatan Akmeşe, şöyle konuştu:

"İlçemiz ekonomi, tarım, kültür, turizm anlamında çok ciddi potansiyellere sahip. Bu potansiyelleri harekete geçirmek ve ilçemize katma değer sağlamak için çalışmalar yapmalıyız. Bunun için hepinizin değerli katkılarına ihtiyacımız var. İlçemiz kayak merkezleri, Akdamar Kilisesi, tarihimizin şah eserlerinden 1257 yılında inşa edilmiş İzettin Şir Cami ve Halime Hatun Kümbeti gibi tarihi eserlere sahip. Van'a gelen turistlerin yüzde 90'ı Gevaş'a uğramadan gitmiyor. Bu Gevaş için çok ciddi bir avantaj. Yalnız biz bu avantajdan yeterli derecede faydalanamıyoruz. Bunları hep birlikte tartışmamız lazım."

Tüm olumsuzluklara rağmen son 3 yılda Akdamar Adası'na gelen yerli yabancı turist sayısında yüzde 100'lük artış olduğunu kaydeden Akmeşe, turist sayısının son 3 yılda 35 binden 70 bine çıktığını bildirdi.

Akmeşe, "Akdamar Kilisesi genelde yaz aylarında ziyareti tercih edilen bir yer. Bir bütün halinde eğer ziyarete açıldığı zaman istediğimiz hedefe rahatça ulaşabiliriz. Öte yandan Gevaş'ta 10 bin hektar kültür tarımına uygun alan var. Bunun 8 bin hektarı sulanabilir arazi. Bu da ciddi bir rakam. Bu potansiyeli de değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

Projenin koordinatörlüğünü yürüten Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan, Kalkınma Stratejileri Master Planı ile ilgili bir sunum yaptı.

Çalışmadaki tek hedefin ekonomi olduğunu belirten Eraslan, Van'ı, Gevaş'ı kalkındırmanın ve refah düzeyini yükseklere çıkarmanın çalışmasını yapacaklarını anlattı.

Van'ın coğrafi konumunun İstanbul gibi merkezi bir konumda olduğunu belirten Eraslan, şunları ifade etti:

"Van, gerçekten coğrafi avantaj olarak birçok ilimizden daha iyi bir bölgenin merkezinde bulunuyor. Bir yerde su toplanıyor ve su çıkışı oluyorsa, orası ister istemez merkez oluyor. Burada görüldüğü gibi Van, neredeyse Doğu Anadolu Bölgesinin merkezi gibi bir konuma sahip. Ekonomik olarak da değerlendirecek olursak hem Kafkasya hem Orta Asya'ya hem de Ortadoğu'ya yakın bir pazar. Bu merkezler uçakla 2 saatlik uçuş mesafesinde. İki saatlik bir uçuş mesafesiyle yaklaşık 200 milyonluk bir pazara ulaşmamız mümkün. Van önemli bir pazara hitap ediyor. Maalesef 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre Van soyso ekonomik gelişmişlik sıralamasında 75. sırada. TRB-2 olarak Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'yi değerlendirdiğimizde, bu sıralama daha da aşağıya düşüyor ve Türkiye gayri safi milli hasılanın yaklaşık yüzde birini üretiyoruz. Bu rakamlar diğer illere göre maalesef çok düşük."

Konuşmaların ardından katılımcıların görüş ve önerileri alındı. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement