AB Vatandaşların Çoğu, AB'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor' - Son Dakika
Dünya
BBC

AB Vatandaşların Çoğu, AB'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor'

AB Vatandaşların Çoğu, AB\'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor\'

YouGov'un Avrupa Birliği'nin (AB) 14 üye ülkesinde yaptığı araştırmaya göre, Avrupalıların yarısından fazlası Avrupa Birliği'nin 10-20 yıl içinde dağılabileceğine inanırken, Fransa ve Polonya'da 3 kişiden biri ise AB'de savaş çıkabileceğini düşünüyor.

16.05.2019 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşu adına yapılan bir kamuoyu yoklaması, Avrupalıların yarısından fazlasının Avrupa Birliği'nin (AB) 10-20 yıl içinde dağılabileceğine inandığına işaret ediyor.

Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda, Avusturya, Slovakya, Romanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da ankete katılanların büyük çoğunluğu, AB'nin dağılmasını "gerçekçi bir olasılık" olarak gördüğünü söyledi.

Ankete göre, AB'nin çöküşüne en fazla ihtimal verilen ülke, yüzde 66'yla Slovakya.

Bu ülkeyi yüzde 58'le Fransa izliyor.

AB Vatandaşların Çoğu, AB'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor'

Gelecek hafta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'Yürüyüş' Partisi, kamuoyu yoklamalarında Marine Le Pen liderliğindeki AB karşıtı aşırı sağcı Ulusal Birleşme Hareketi'nin gerisinde görünüyor.

YouGov araştırma şirketi tarafından 14 üye ülkede yapılan ankette (Bu ülkeler Avrupa Parlamentosu'ndaki sandalyelerin yüze 80'ini temsil ediyor) sadece İsveç (yüzde 44), Danimarka (yüzde 41) ve İspanya'da (yüzde 40) AB'nin parçalanacağına inananların oranı yüzde 50'nin altında çıktı.

'Fransa ve Polonya'da üç kişiden biri AB'de savaş çıkabileceğini düşünüyor'

Yaklaşık 70 yıl önce yeni bir savaşın çıkmasını önlemek amacıyla oluşturulan ve bugün AB'ye dönüşen Avrupa Çelik ve Kömür Topluluğu'nun kurucuları Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'da, ankete katılan her 10 kişiden 3'ü birlik üyeleri arasında çatışma çıkmasını "gerçekçi bir olasılık" olarak gördüğünü söyledi.

AB Vatandaşların Çoğu, AB'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor'

Anket, Fransızlar ve Polonyalıların üçte birinin bir savaşın mümkün olduğuna inandığına işaret ediyor.

Bu görüşün özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmayacağını ya da aşırı sağa oy vereceklerini söyleyenler arasında daha yaygın olduğu dikkat çekiyor. Refah seviyesinin düşmesi kaygısı

Anket, Avrupalıların refah seviyesinin düşmesinden de kaygı duyduklarını ortaya koyuyor.

Araştırmaya katılan Almanların üçte biri, İtalyan ve Fransızların da dörtte biri, ay sonunda zorunlu olmayan harcamalar için ceplerinde para kaldığını söyledi.

Anketin bulguları, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili kaygıları da yansıtıyor. Bu kaygının temelinde büyük ölçüde Avrupa Birliği liderlerinin uyarıları ve bazı üye ülkelerde popülist hükümetlerin iktidara gelmesi yatıyor.

AB Vatandaşların Çoğu, AB'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor'

Macron, kendisini İtalya'daki aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini gibi liderlerin karşısında, "anti-popülist güçlerin" lideri olarak konumlandırıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, AB vatandaşlarını Avrupa Parlamentosu seçimlerini bir tepki platformuna dönüştürmemesi uyarısında bulunmuştu.

Anket sonuçları, İngiltere'nin AB'den ayrılma süreci Brexit'in 27 üye arasında birleştirici bir etkisi olmasına karşın, birlik arasında doğu ve batı arasında bir ayrışma olduğuna da işaret ediyor.

Guardian gazetesi anket sonuçlarını değerlendirirken, göçmen karşıtı çıkışlarıyla bilinen ve Yahudi karşıtı söylemle Macar asıllı Amerikalı Yahudi iş adamı George Soros'u bir nefret figürü haline getiren milliyetçi lider Victor Orban'ın hoşgörüsüz bir demokrasi vizyonunu dayattığını öne sürdü.

Gazete, Avrupa Komisyonu'nun Romanya, Polonya ve Macaristan'da hukukun üstünlüğüne saygı konusunda endişeleri olduğunu aktardı.

Ankete göre, Avrupa genelinde seçmenlerin dörtte üçü ya ulusal düzeyde ya da AB seviyesinde veya ikisinde birden, siyasi sistemin iyi çalışmadığını düşünüyor. Fransa'da, sistemin iyi işlediğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 15.

Avrupa Birliği'nin istatistik kurumu Eurobarometer'in son anketi, Avrupalıların üçte ikisinin AB'yle ilgili olumlu görüşlere sahip olduğuna işaret etmişti. Bu, 1983'ten beri ulaşılan en yüksek seviyeyi temsil ediyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Direktörü Mark Leonard, Avrupa yanlısı partilerin "sessiz çoğunluğu" uyandırmak için çaba harcaması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya AB Vatandaşların Çoğu, AB'nin 10-20 Yıl İçinde Dağılabileceğine İnanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı
    09:59 İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı

    İran'ın İsfahan eyaletinde meydana gelen patlama sesi, hava savunma sisteminin tanımlanamayan bir cisme ateş açması sonucu gerçekleşti. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, saldırının hiçbir hasara yol açmadığını belirtti. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu ve İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

  • Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor
    09:37 Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor

    Gazze'de, Ukrayna'dakinden daha çok enkaz olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler, savaşın altıncı ayında, patlamamış mühimmatı temizlemek için daha fazla fon arıyor.

  • İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var
    09:35 İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var

    İsrail'in İran'a başlattığı saldırı sonrasında İran'ın cevabının ne olacağı merak ediliyordu. İranlı yetkili, yaptığı açıklamada İran'ın, İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planı olmadığını söyledi.

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

BBC

Advertisement