İngiltere ekonomisi koronavirüsten önceki büyüme seviyesine ulaştı - Son Dakika
Dünya
BBC

İngiltere ekonomisi koronavirüsten önceki büyüme seviyesine ulaştı

İngiltere ekonomisi koronavirüsten önceki büyüme seviyesine ulaştı

İngiltere ekonomisi, beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydederek Kasım 2021'de ilk kez Covid-19 öncesi seviyenin üzerine çıktı, ancak ekonomistler Omicron varyantı nedeniyle bunun değişeceğini belirtiyor.

14.01.2022 18:10  Güncelleme: 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere ekonomisi, beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydederek Kasım 2021'de ilk kez Covid-19 öncesi seviyenin üzerine çıktı. Fakat ekonomistler Omicron varyantı nedeniyle bunun değişeceğini belirtiyor.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) Kasım'da aylık yüzde 0,9 arttığını açıkladı. Bu, ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde bir artış.

Kasım ayı verileri, ülke ekonomisinin Şubat 2020'den yüzde 0,7 daha büyük olduğu anlamına geliyor.

Ancak Covid-19'un Omicron varyantının yayılması ve B Planı önlemlerinin uygulamaya konmasından sonra büyümenin tekrar yavaşladığı konusunda endişeler var.

ONS baş ekonomisti Grant Fitzner bu konuda, "Omicron'u vurmadan önceki ayda, mimarların, perakendecilerin, kuryelerin ve muhasebecilerin iyi bir ay geçirmesiyle ekonomi güçlü bir şekilde büyüdü" diyor ve ekliyor:

"Ayrıca birçok hammaddenin elde edilmesi daha kolay hale geldiğinden, inşaat da birkaç kötü aydan sonra toparlandı".

Ekonomik Danışmanlık Şirketi Capital Economics'teki analistler, ekonominin inşaat sektöründeki yüzde 3,5 büyümeden destek aldığını ve "olağandışı kuru havanın muhtemelen yardımcı olduğunu" söylediler.

Ayrıca, Aralık ayından itibaren geliştirilen mimari ve mühendislik faaliyetleriyle imalatın arttığını da belirttiler.

'İngiltere Covid-19 döneminde borçlandı'

Bir ekonominin ne kadar iyi veya kötü durumda olduğunu göstermenin en önemli yollarından biri olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), şirketlerin, hükümetlerin ve bireylerin tüm faaliyetlerini ölçer ya da ölçmeye çalışır.

GSYİH, işletmelerin ne zaman genişleyip daha fazla insanı işe alacağına, hükümetin ne kadar vergi alacağına ya da harcama yapacağına karar vermesine olanak tanır.

Artan GSYİH, daha fazla istihdam yaratılabileceğini ve işçilerin daha iyi ücret artışı alma ihtimalinin olduğunu gösterir.

Bir ekonomide GSYİH düşüyorsa, ekonomi daralıyor demektir ki bu işletmeler ve işçiler için kötü haber.

Covid-19 pandemisi, İngiltere'de 300 yılı aşkın süredir görülen en şiddetli durgunluğa neden oldu.

İstihdama zarar verdi ve hükümeti ekonomiyi desteklemek için yüz milyarlarca sterlin borçlanmaya itti.

Ekonomistler ülkede GSYİH'nın Kasım ayında yüzde 0,4 artmasını bekliyorlardı.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, daha güçlü büyümenin "İngiliz halkının cesaretinin ve kararlılığının bir kanıtı" olduğunu söylese de Danışmanlık Şirketi Pantheon Macro Economics'in İngiltere baş ekonomisti Samuel Tombs, GSYİH'nin Aralık ayında Omicron sebebiyle neredeyse kesin bir şekilde düştüğünü belirtti.

Omicron varyantı Kasım ayının sonunda ortaya çıktı ve B Planı önlemleri 8 Aralık'ta sunuldu.

Tombs, geçen ay tüketici harcamalarında gerileme yaşandığını, restoran ve ulaşım kullanımı ile sinema gelirleri gibi verilerin düştüğünü söylüyor. Ayrıca "Omicron işgücü arzını baskıladı" diyor ve ekliyor:

"Sonuç olarak, hükümetin B Planı kurallarının 26 Ocak'ta sonlandırılmasını ve GSYİH'nın Şubat ayında kendini toparlamasını bekliyoruz."

Büyüme yavaşlayabilir

Ancak, bazı ekonomistler bu yılın ilk aylarında büyüme için engebeli bir yol öngörüyor.

KPMG İngiltere başekonomisti Yael Selfin, "Büyümenin 2022'de yavaşlamasını bekliyoruz çünkü artık Covid-19'un toparlanma etkisine güvenilemeyecek" diyor.

Selfin, "Ayrıca artan vergiler ve borçlanma maliyetleri ile yüksek enflasyon, hanehalklarının satın alma gücünü daraltacak. Tedarik zinciri dar boğazlarının kalıcı etkileri ve kalıcı istihdam sıkıntısı bu yıl üretimi kısıtlayabilir" sözlerini ekliyor.

Aralık ayında faiz oranını yükselten İngiltere Merkez Bankası'na göre, enflasyonun bahara kadar yüzde 6'ya ulaşması bekleniyor.

BBC'den Vivienne Nunis, verilerin Covid-19 rakamları düştüğünde ve uluslararası tedarik zinciri sorunları hafifletildiğinde İngiltere ekonomisinin hızla toparlanabileceğini gösterdiğini aktarıyor.

Kasım ayının başlarında insanların rahatladığını ancak Aralık başında ortaya çıkan Omicon varyantıyla bir kez daha evlere kapanma ve uzaktan çalışma başlayınca herkesin etkilendiğini belirtiyor:

"Bu yıla baktığımızda, enerji fiyatları, borçlanma maliyetleri ve yaşam maliyetinin artması bekleniyor. Dolayısıyla bugünün rakamları memnuniyetle karşılanıyor, ancak çok az ekonomist iyi haberin sürmesini bekliyor".

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İngiltere ekonomisi koronavirüsten önceki büyüme seviyesine ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Prens William ve Kate Middleton, Prenses'in İyileşme Süreci İçin Gizli Bir Eve Taşınıyor
    12:08 Prens William ve Kate Middleton, Prenses'in İyileşme Süreci İçin Gizli Bir Eve Taşınıyor

    Prens William ve Kate Middleton, Prenses'in iyileşme sürecini desteklemek amacıyla Windsor'daki Adelaide Cottage'a bitişik bir evde genişleme ve tadilat planları yapıyor. Ailenin bu evi genişletmeyi düşündüğü, ancak bu kararın zorluklar içerdiği belirtildi. İçeriden bir kaynak, evin şu an yaşanabilir durumda olmadığını ve kapsamlı tadilat çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Galler ailesi, evin yenilenmesi için masrafları kendilerinin karşılamayı düşünüyor.

  • Google, İsrail ile yapılan 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı
    11:45 Google, İsrail ile yapılan 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı

    Google, İsrail ile 1,2 milyar dolarlık anlaşmaya karşı düzenlenen oturma eylemine katıldıkları için 28 çalışanını işten çıkardı. Protestocular, Google'ın İsrail ordusu için hizmet verdiği 'Project Nimbus' adlı projeden çekilmesini talep etti.

  • Dubai'deki Aşırı Yağışlar Hava Trafiğini Etkiledi
    11:07 Dubai'deki Aşırı Yağışlar Hava Trafiğini Etkiledi

    Körfez ülkelerinde yaşanan aşırı yağışlar, Dubai Uluslararası Havaalanı'ndaki hava trafiğinde aksamalara neden oldu. Havalimanı yetkilileri, zorlu koşullar nedeniyle uçuşu olan yolculara gelmemeleri çağrısında bulundu. Ülkede yaşanan su baskınları ve sellerde bir kişi hayatını kaybetti. Ayrıca, Umman'da en şiddetli yağışın yaşandığı son 75 yılda en az 19 kişi hayatını kaybetti. Dubai Havaalanı'na iniş ve kalkış dahil 300 uçuş iptal edildi ve yüzlerce uçuş ertelendi. Dubai'de evler sular altında kaldı, alışveriş merkezleri zarar gördü. Bilim insanları, bölgedeki aşırı yağışların iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor.

  • Gaziantep'te İslahiye'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı
    10:58 Gaziantep'te İslahiye'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı, tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele kapsamında İslahiye ilçesinde gerçekleştirdiği operasyonda, izinsiz kazı yaptığı tespit edilen 3 şahsı suçüstü yakaladı. Yakalanan şahıslar hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Kuzey Kore virüsler, bakteriler ve hastalık yaymak için 'zehirli kalem' silahları üretiyor
    10:56 Kuzey Kore virüsler, bakteriler ve hastalık yaymak için 'zehirli kalem' silahları üretiyor

    ABD istihbaratı, Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong-un'un biyolojik savaş programı kapsamında ölümcül virüsler ve bakteriler ürettiğini iddia etti. ABD, Kim Jong-un'un silah cephaneliğine küçük çiçek ve şarbon gibi ölümcül hastalıklar yayabilen mikrop spreyleri ve zehir kalemler eklediğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan uzmanlar, bu biyolojik silahların nükleer silahlardan daha tehlikeli olabileceğini belirtiyor.

  • Yakılan Afgan madencinin böbreğine ne oldu? Korkunç şüphe otopside ortaya çıktı
    10:34 Yakılan Afgan madencinin böbreğine ne oldu? Korkunç şüphe otopside ortaya çıktı

    Zonguldak'ta kaçak maden ocağında çalışırken yanmış halde cesedi bulunan Afganistan uyruklu Vezir Mohammed Nourtani'nin otopsi raporunda, mide, sol böbrek, pankreas ve bağırsaklarının tespit edilemediği belirtildi. Nourtani'nin eşi, bir telefon konuşmasında eşine böbreğine karşılık 20 bin dolar teklif edildiğini söylerken ailenin avukatı ise "Bu böbrek ne oldu, nerede? Bu böbrek bulunmadan bir şekilde merdiven altında mı nakli yapıldı, kime yapıldı?" diye sordu.

  • Mersin'de 188 sikke ve 9 obje ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı
    10:14 Mersin'de 188 sikke ve 9 obje ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin'de Yenişehir ve Çamlıyayla ilçelerinde tarihi eser satmak için müşteri arayan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin üst aramasında ve ikametlerinde 188 sikke ile 9 obje ele geçirildi. Eserler, incelenmek üzere Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Myanmar Devlet İdare Konseyi, Yeni Yıl affıyla 3.000'den fazla mahkumu serbest bıraktı
    09:47 Myanmar Devlet İdare Konseyi, Yeni Yıl affıyla 3.000'den fazla mahkumu serbest bıraktı

    Myanmar Devlet İdare Konseyi, geleneksel Myanmar Yeni Yılı'nın ilk günü olan Çarşamba günü 3.000'den fazla mahkumu affetti. Affın insani kaygılara hitap ederken aynı zamanda Myanmar'ın geleneksel Yeni Yıl Günü'nü kutlamak, halka neşe getirmek ve ilgili ülkelerle olumlu ilişkiler geliştirmek amacıyla çıkarıldığı belirtildi. Konsey ayrıca bazı mahkumların cezalarını altıda bir oranında indirdi.

  • Myanmar Cuntası, Aung San Suu Kyi'yi Ev Hapsine Aldı
    09:45 Myanmar Cuntası, Aung San Suu Kyi'yi Ev Hapsine Aldı

    Myanmar'da askeri cunta, ülkenin devrik lideri Aung San Suu Kyi'nin cezaevinden çıkarılarak ev hapsine alındığını açıkladı. Cunta sözcüsü, önlemin aşırı sıcak nedeniyle alındığını belirtirken, Suu Kyi'nin nereye götürüldüğü hakkında bilgi vermedi. Suu Kyi daha önce de 15 yıl boyunca ev hapsinde tutulmuştu. Myanmar'da yapılan askeri darbenin ardından Suu Kyi ve pek çok yetkili tutuklanmıştı.

BBC

Advertisement