11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika
Ekonomi

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kaşif: "Bazı konularda anavatan Türkiye olmazsa dünyaya açılamıyoruz. Çağdaşlaşan dünyada birbirimizle daha iyi kucaklaşmalıyız" ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Strickling: "ICANN'in Türkiye'ye gelmesi ve İstanbul'u merkez olarak seçmesi takdire şayan bir gelişme"

05.09.2013 18:42

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, "Bazı konularda anavatan Türkiye olmazsa dünyaya açılamıyoruz. Çağdaşlaşan dünyada birbirimizle daha iyi kucaklaşmalıyız" dedi.

Kaşif, Konuk ülke ulaştırma bakanlarının katılımı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Ulaşım ve iletişimin geleceği, bölgesel işbirliği imkanları" panelinin son oturumunda konuştu.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, hem coğrafi hem de çevresel açıdan daha iyi bir ada olmaları için ulaşım projelerinin önemli olduğunu vurguladı.

5 milyon kapasiteli yeni bir havalimanı yapacaklarını belirten Kaşif, "İletişim çağındayız. Bazı konularda anavatan Türkiye olmazsa dünyaya açılamıyoruz. Çağdaşlaşan dünyada birbirimizle daha iyi kucaklaşmalıyız" dedi.

Kazakistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Askar Zhumagaliev de, yeşil ekonomi unsurlarını ülkesinin ulaştırma politikalarında ön planda tuttuklarını belirterek,  "Hepimiz bu gezegenin çocuklarıyız, bu gezegene çok iyi bakmamız gerekiyor" dedi.

Yeşil ekonominin ülkeler için önemine değinen Zhumagaliev, Kazakistan'da ulaştırmada yeşil ekonomi unsurlarını desteklediklerini vurgulayarak, "Hepimiz bu gezegenin çocuklarıyız, bu gezegene çok iyi bakmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kosova Altyapı Bakanı Fehmi Mujota ise, Kosova'nın ulaşım ve taşımacılıkla ilgili altyapı yatırımlarının ekonomik gelişmeler doğrultusunda kaçınılmaz bir unsur olduğunu anlattı.

Malta Ulaştırma Bakanı Joe Mizzi de, ulaştırma projelerinin dünya çapında uygulanabilmesinin politikacılara bağlı olduğunu belirterek, projeler için çok büyük yatırımlar gerektiğini kaydetti.

Siyasi ve Kamu desteğiyle yatırımların gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Mizzi, "Karşımızdaki en önemli konu ekonomik sözleşmelerin yapılması... Politika kararları ve ekonomik değişkenler sisteme bir arada uygulanmazsa ilerleme kaydedilemez" ifadelerini kullandı.

Tüm ulusların, iş birliğinin güçlendirilmesi için birlikte çalışması gerektiğine işaret eden Mizzi, ulaştırma alanındaki mevcut krizlerin üstesinden gelebilmek için ortak çalışmalar yapılması önerisinde bulundu.

Tunus Ulaştırma Bakanı Abdulkerim Harouni, Türkiye'nin Tunus için Asya'ya açılan bir kapı olduğunu belirterek,"Türkiye için de Tunus'un Afrika'ya açılan bir kapı olarak görülmesini istiyoruz" dedi.

Harouni, Türkiye'den 7 otobüs satın aldıklarını aktararak, çok yakında Türk uçaklarıyla kargo taşımacılığına başlayacaklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin Tunus'taki ziyaretinde bu konuda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Ulaştırmayla ilgili olarak öncelikler belirlediklerini söyleyen Harouni, toplu taşımanın daha iyi düzeye getirilmesi için çalıştıklarının altını çizdi.

ICANN'in Türkiye'ye gelmesi

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Lawrence Strickling de internetin yönetim merkezi işlevi gören ve internetin Birleşmiş Milletler'i olan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun (ICANN) İstanbul'da faaliyete başlamasına değinerek, "ICANN'in Türkiye'ye gelmesi ve İstanbul'u bir merkez olarak seçmesi takdire şayan bir gelişme" dedi.

Strickling, şu anda 2 milyardan fazla kişinin internet kullanıcısı olduğunu belirterek, mevcut ihtiyaç ve zorlukları çok iyi algılamak gerektiğini söyledi.

Makedonya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mile Janakiewski de Makedonya'nın altyapı gelişimini ve yakın gelecek için planlarını anlatarak, demir yolu inşası için en büyük zorluğun kaynak bulmak olduğunu belirtti.

Diğer ülkelerin altyapı çalışmaları için milyarlarca avro harcadıklarını dile getiren Janakiewski, "Biz küçük bir ülkeyiz ve milyarlarca avroluk kaynak bulmak bir hayli zor" dedi.

Karadağ Ulaştırma ve Denizcilik İşleri Bakanı Ivan Brajovic, ülkesindeki en önemli ulaşım projeleri hakkında bilgiler verdi. Karadağ'ın yeni bir devlet olduğunu söyleyen Brajovic, ülkesindeki havayolu şirketinin sıkıntıda olduğunu, otoyol ve denizcilik alanında ilerlemeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Filistinli Bakan

İlk defa Türkiye'ye geldiğini söyleyen Filistin Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Safa Nasser Eldin ise, Şura'nın tam zamanında yapıldığını, ülke olarak neler yapabileceklerini görmelerin bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

Eldin, Filistin rüyasını gerçekleştirmeleri için çalışmalarına ivme kazandırmaları gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye bizim için ilham kaynağı. Sizlerin başarısı bizlerin başarısına örnek olacaktır" diye konuştu.

Filistin'de doğal kaynakları ve sınırların kontrolünün kendilerinde olmadığını anımsatan Eldin, tüm bu zorluklara karşın proje üretmeye, hem ekonominin hem de vatandaşlarının refahına katkıda bulunmaya çalıştıklarını kaydetti.

Letonya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Kaspars Ozolins de bölgesel işbirliği konusunda, lojistik sektörüne dikkat çekilmesi gerektiğini aktararak, ülke olarak çok fazla altyapı projesine sahip olduklarını dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement