17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı

17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı

Atlantik Konseyi Avrasya Enerji Vadeli İşlemler İnisiyatifi Kıdemli Uzmanı Dr. Charles Ellinas, Doğu Akdeniz'den yapılacak doğalgaz ihracatında en büyük riskin fiyatlar olduğunu belirterek, "Bölgedeki gaz rekabetçi fiyatlarda geliştirilmeli, gerçekçi şekilde hesap yapılmalı." dedi.

24.02.2017 16:16

Atlantik Konseyi Avrasya Enerji Vadeli İşlemler İnisiyatifi Kıdemli Uzmanı Dr. Charles Ellinas, Doğu Akdeniz'den yapılacak doğalgaz ihracatında en büyük riskin fiyatlar olduğunu belirterek, "Bölgedeki gaz rekabetçi fiyatlarda geliştirilmeli, gerçekçi şekilde hesap yapılmalı." dedi.

Ellinas, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen, "Küresel Gelişmeler ve Yatırım Ortamı" konulu "17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz gazının uluslararası piyasalara ulaştırılması sürecinde uygun fiyatı oluşturmanın önemine dikkati çekti.

Doğu Akdeniz gazının ilk fazının İsrail iç pazarı, Ürdün ve Filistin'de, ikinci fazının ise uluslararası pazarlarda müşteri bulacağını dile getiren Ellinas, burada en büyük riskin fiyatlar olduğunu ifade etti.

Ellinas, Avrupa Birliği'nin 2030 yılına kadar yüzde 30 yenilenebilir enerji hedefi bulunduğuna ve küresel pazarda da çok fazla gaz olduğuna işaret ederek, "Güney Kıbrıs ve İsrail'in kendi doğalgazı için alıcı bulması gerekiyor. 12 milyar metreküplük kısmın yani birinci faz gazın satılması için bütün anlaşmaları yaptılar, ancak ikinci faz olan 9 milyar metreküplük kısmın ihracatı hedefinden henüz uzaklar." diye konuştu.

Mısır'da Zohr gaz sahasının yarı büyüklüğünde, belki aynı oranda yeni bir potansiyel keşif yapıldığını aktaran Ellinas, burada daha fazla gaz olabileceğini, hatta doğalgaz miktarının iki katına çıkartılabileceğini söyledi.

Zohr bölgesinde daha da derine inildiğini ve araştırma sonuçlarının yayınlanacağını dile getiren Ellinas, "2015'te zaten Zohr'un altında 10 trilyon kübik kademelik bir kaynaktan bahsediyorlardı. Mısır'ın kendi ihtiyacını karşılamasının yanı sıra 2018'den itibaren dışarıdan gaza ihtiyacı kalmayacak. 2021'den itibaren de gaz ihracatına başlayacaklar." ifadelerini kullandı.

Ellinas, Lübnan'da bazı riskler olduğunu, hükümetin istikrarlı olmadığını, Türkiye'de ise enerji çeşitlendirmesine gidildiğini belirterek, "Türk Akımı'nın hayata geçmesiyle beraber Türkiye'nin Doğu Akdeniz gazına ihtiyacı olmayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Doğu Akdeniz gazı hangi yoldan giderse gitsin fiyat sorununun ortaya çıkacağını vurgulayan Ellinas, şunları kaydetti:

"Bölgesel pazarlara daha fazla bakmak lazım. Gaz ihracatı tartışılıyor, ama fiyat faktörü görmezden geliniyor. Doğu Akdeniz'den yapılacak doğalgaz ihracatında en büyük risk fiyatlar. Avrupa için stratejik önemimiz olabilir, ama bu, gazı alacak firmalar için hiçbir şey ifade etmiyor. Onlar doğalgazı alırken fiyata ve risklere bakıyor. Doğu Akdeniz inişli çıkışlı bir bölge. Bölgedeki gaz rekabetçi fiyatlarda geliştirilmeli, gerçekçi şekilde hesap yapılmalı."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement