2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Ekonomi

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Maliye Bakanı Şimşek: (2) "2003 yılından bugüne kadar 61,2 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması gerçekleştirdik" "Önümüzdeki dönemde başta enerji, ulaşım, sigortacılık, telekomünikasyon ve şans oyunları sektörleri olmak üzere kapsama alınan tüm sektörlere yönelik özelleştirme çalışmalarına kararlılıkla.

25.11.2014 12:26

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2003 yılından bugüne kadar 61,2 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması gerçekleştirdiklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde başta enerji, ulaşım, sigortacılık, telekomünikasyon ve şans oyunları sektörleri olmak üzere kapsama alınan tüm sektörlere yönelik özelleştirme çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Şimşek, Maliye Bakanlığı ile bağlı kurumların 2015 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Türkiye'nin, Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksine göre, bu yıl 34 ülke arasında en rekabetçi 9. ülke olduğunu ifade etti.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerinin altını çizen Şimşek, bu kapsamda iki eylem planı hazırladıklarını ve bu planları başarıyla yürüttüklerini söyledi. Şimşek, 2015-2017 dönemi Eylem Planının hazırlık çalışmalarını ise yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Vergi denetiminde etkinliği artırdıklarını belirten Şimşek, vergi kayıp ve kaçağı ile etkin mücadele kapsamında 54 projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükelleflerin vergi beyannamelerini internet üzerinden kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde gönderebilmelerini sağladıklarını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Sistemin devreye girdiği 2012 yılı öncesine oranla; verilen beyanname sayısı yüzde 50 artarak 1,3 milyon, beyan edilen kira geliri yüzde 69 artarak 23,2 milyar lira, beyan edilen matrah yüzde 65 artışla 14 milyar lira, hesaplanan vergi ise yüzde 67 artışla 3,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Gayrimenkul Bilgi Sistemi ile sektördeki kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir adım daha atmayı planlıyoruz. Vergisel Uyum Analiz Modeli ile 2,5 milyon mükellefi kapsayan analiz sonuçları üretiyoruz. Bu Sistem sayesinde uyumlu ve uyumsuz mükellefleri ayrıştırarak uyumsuz mükellefleri caydırmayı, uyumlu mükellefleri de iade, tecil gibi alanlarda getireceğimiz teşvikler ile pozitif ayrımcılığa tabi tutmayı amaçlıyoruz."

Elektronik uygulamalar

Elektronik uygulamalarla vergiye uyum maliyetini azalttıklarını belirten Şimşek, bu sayede kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırdıklarını bildirdi.

Mükelleflere, borçlarını nakit veya kartla ödeme imkanı getirerek ödeme noktalarını yaygınlaştırdıklarını anlatan Şimşek, böylece hem zamandan tasarruf edildiğini hem de ödeme kolaylığı sağladıklarını söyledi.

Bakan Mehmet Şimşek, 6552 sayılı Kanun ile mükelleflere borçlarını yapılandırma imkanı getirdiklerini belirterek, "Böylece yapılandırma kapsamındaki alacakları gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi oranında güncelleyerek ve vadelere yayarak ödeme kolaylığı sağlıyoruz" dedi.

Özelleştirme uygulamaları

Özelleştirme uygulamalarıyla önemli kazanımlar elde ettiklerini aktaran Şimşek, şöyle devam etti:

"Özelleştirme uygulamalarıyla ekonomide rekabetin ve verimliliğin artmasına, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azalmasına büyük katkı sağladık. Gösterilen istikrar, şeffaflık ve açık rekabet ortamı sayesinde 2003 yılından bugüne kadar 61,2 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde başta enerji, ulaşım, sigortacılık, telekomünikasyon ve şans oyunları sektörleri olmak üzere kapsama alınan tüm sektörlere yönelik özelleştirme çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğiz."

2015 yılı gelir bütçesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılı gelir bütçesi hakkında da bilgi verdi.

Önümüzdeki yıl, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 452 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini belirten Şimşek, bu dönemde vergi gelirlerinin nominal büyümeye paralel bir şekilde yüzde 10,8 oranında artarak 389,5 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise 62,5 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Vergi dışı gelirlerin detaylarını da veren Şimşek, bütçede teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin 9,5 milyar lira, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirlerin 1,9 milyar lira, faizler, paylar ve cezaların 30,4 milyar lira, sermaye gelirlerinin 10,4 milyar lira, alacaklardan tahsilatın 804 milyon lira olarak yer aldığını açıkladı.

Sayıştay'ın eleştirileri

Maliye Bakanlığı'nın, 2013 Yılı Sayıştay Denetim Raporu hakkında da bilgi veren Şimşek, eleştirilere cevap verdi.

Şimşek, taşınmaz kayıt işlemlerinin yapılmamış olması eleştirisine ilişkin, belirlenen takvim dahilinde işlemleri tamamladıklarını ve Sayıştay'ın önerisi doğrultusunda gerekli form ve cetvelleri sistem üzerinden üretilebilir hale getirdiklerini bildirdi.

Hazine taşınmazlarının muhasebe kayıtlarına ve mali tablolara doğru yansıtılmaması eleştirisine ilişkin de Şimşek, şunları söyledi:

"Haziran ayında ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle Hazine taşınmazlarının muhasebe kayıtlarına aktarılması işlemlerine başladık. Ekim ayı itibarıyla muhasebe sistemine aktarılması gereken yaklaşık 3 milyon taşınmazın, yaklaşık 2,9 milyonunun envanter işlemlerini tamamladık. Geriye kalan taşınmazların kayıtlara alınmasını bu ay sonu itibarıyla tamamlamış olacağız."

Hazine taşınmazlarına ilişkin taksitli satış, kira, irtifak hakkı ve bedelsiz devir işlemlerinin hatalı muhasebeleştirilmesi eleştirisine de cevap veren Şimşek, uygulamadan kaynaklanan hataların en aza indirilmesi amacıyla Bakanlıkça taşra teşkilatını detaylı şekilde bilgilendirdiklerini bildirdi.

Marmara çevresindeki bazı yolcu/araç taşıma iskelelerinin üçüncü kişilerce bedelsiz kullanılması eleştirisi üzerine de Şimşek, yapılan düzenlemeler sonrasında söz konusu taşınmazların tasarruf hakkının Türkiye Denizcilik İşletmelerine geçtiğini, bu taşınmazlar üzerinde Bakanlığın herhangi bir inisiyatifinin bulunmadığını söyledi.

Bakan Şimşek, Hazine taşınmazlarının Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında irtifak hakkı tesis edilmeksizin bedelsiz kullandırılması eleştirisine de "Gümrük kapılarının Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında yaptırılması ilgili mevzuatına uygun olup, yatırımcılar lehine irtifak hakkı kurulmasına yönelik işlemler usule ilişkindir. Eleştiri konusu irtifak hakkı tesisi işlemleri de tamamlanmak üzeredir" şeklinde cevap verdi.

Kamu İhale Kurumu

Kamu İhale Kurumu Başkanı Mahmut Gürses de kurumun bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, 2013'te 105,5 milyar lira kamu alımı yapıldığını, bu yılın 10 ayında ise toplam kamu alımı tutarının 96,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Yılın 10 ayında, yaklaşık 3 bin 300 şikayet incelemesi yapıldığını aktaran Gürses, yıl sonunda bu rakamın 400 bin civarında olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Gürses, 2013 yılında ilgililer ile idareler arasındaki uyuşmazlıkların yaklaşık yüzde 85'inin yargı yoluna başvurulmadan Kurumları tarafından çözümlendiği bilgisini de verdi.

Yılın 10 ayında Kurumun, sözleşme bedeli üzerinden hesaplanan 38 milyon lira, ihalelere ilişkin itirazen şikayet başvuru bedellerinden 17 milyon lira ve ihale ilanlarından 36 milyon lira olmak üzere, toplam 91 milyon lira gelir elde ettiğini açıklayan Gürses, ilgili kalemden Hazineye aynı dönemde yaklaşık 56 milyon lira aktarıldığını kaydetti.

Mahmut Gürses, Kurumun önümüzdeki yıl elde edeceği gelirin ise 130 milyon lira olarak tahmin edildiğini sözlerine ekledi.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement