Aydın haber... Türkmenistan pamuğuna Nazilli desteği - Son Dakika
Ekonomi

Aydın haber... Türkmenistan pamuğuna Nazilli desteği

Aydın haber... Türkmenistan pamuğuna Nazilli desteği

Aydın ekonomi haberi: Aydın'ın Nazilli ilçesinde 1934 yılında Atatürk tarafından kurulan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, bu güne kadar laboratuvarlarında geliştirerek tescillediği 49 çeşit pamuk türü ile dünya pamukçuluğuna da destek oluyor.

08.10.2022 00:58  Güncelleme: 01:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 1934 yılında Atatürk tarafından kurulan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, bu güne kadar laboratuvarlarında geliştirerek tescillediği 49 çeşit pamuk türü ile dünya pamukçuluğuna da destek oluyor.

Kurulduğu günden bu yana pamuk üzerinde yaptığı çalışmalarla Türkiye'de tek ve dünyada da ilkler arasında yer alan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, sadece Türkiye'de değil tüm dünyadaki pamuk sektörüne yaptığı katkılara bir yenisini daha ekledi. Pamuk üretiminde söz sahibi olmaya çalışan Türkmenistan pamukçuluğuna destek olmak amacıyla kasım ayından bu yana yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Türkmenistan Tarım Bakanlığı ile ortak yürütülen 'Pamukta Makineleşme Projesi' için Nazilli'de bir hafta geçiren heyet, çalışmaların değerlendirildiği toplantının ardından ülkesine döndü.

Enstitü Müdürü Mustafa Koray Şimşek'in ev sahipliğinde yapılan çalıştaya Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilciliği Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, enstitüde görev yapan teknik ekip, Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı Baş Mühendisi Hoshgeldi Rejepov ve tarım bakanlığı ile özel sektörün temsilcileri katıldı. Bir hafta süren çalışmanın ardından konuk heyet Türkiye'deki ilk tek pamuk araştırma enstitüsü olan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nün çalışmalarını yerine inceledi.

Çalıştayda konuşan Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, pamuğun Nazilli ve ülkemiz için çok önemli bir değere sahip olduğunu ifade ederek her iki ülke için bu çalışmaların hem çok önemli olduğunu hem de bu çalışmaların farklı sektörlerde de devam etmesi gerektiğini ifade etti.

"Türkmenistan ile karşılıklı işbirliği yapılacak"

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Koray Şimşek, "2021 yılında kurguladığımız bu projeyle FAO'yla ortak bir proje taslağı üzerinde çalıştık. ve Türkmenistan'da konu uzmanları ile bir araya gelip projemizi olgunlaştırdık. Projemiz şu anlama geliyor, Türkmenistan'la Türkiye arasında tarımsal mekanizasyon ağırlıklı olaraktan pamuk hasadıyla ilgili işbirliği temeline kurulu Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü olarak bir köprü mahiyetinde çalışıyoruz bu projede. Türkmenistan'la da Türkiye arasında karşılıklı ikili işbirliği ile beraber önümüzdeki dönemde yapılacak olan çalışmalarında temelini atmış olacağız. Türkiye ile Türkmenistan arasında pamuk özelinde özellikle hasat mekanizasyonu açısından yapılması gereken ve ön plana çıkartılması gereken konuları belirledik biz. Bizim eksiklerimiz ya da Türkmenistan'ın eksiklerini bir araya derledik ve bunların üzerine giderek sorunlara çözüm odaklı yaklaşıp bunların da cevabını en kısa zamanda birbirimizle paylaşmayı hedeflemekteyiz. Bilindiği gibi Türkiye pamuk konusunda global bir marka birim alandan alınan verim de ilk 3 ülke arasında yer almaktayız ve şuandaki 1934'ten beri biriktirdiğimiz özellikle köklü AR-GE kültürümüzü Türkmenistanlı mevkidaşlarımızla paylaşıp Türkmenistan pamuğunun da bir çıta daha yukarıya çıkarmayı hedeflemekteyiz."

"Ülkeler arasındaki işbirliğini ve bilgi tecrübe değişimini sağlıyoruz"

FAO Ankara Ofisi Tarım Uzmanı Çalışanı Fazıl Düşünceli, "Türkiye ve Türkmenistan'da pamuk üretimiyle ilgili olarak çalışan önemli kuruluşları işbirliği yapma imkanlarını ortaya koymak üzere bir araya getirmeye çalıştık. Bu anlamda yaklaşık bir ay kadar önce Türkiye'den bir heyet bu enstitüden de birkaç kişi olmak üzere Türkmenistan'a gitti. Oradaki pamuk üretimini ve pamuk hasat mekanizasyonuyla ilgili kurumları yerinde gördüler, değerlendirdiler. Onun karşılığı olarak da bu hafta içerisinde Türkmenistan'dan bir heyet Nazilli'ye geldi ve benzer şekilde Türkmen heyeti de Türkiye'deki tarım pamuk üretimini veya mekanizasyon durumunu gözlemlemek istiyor. Bu şekilde biz her iki ülke arasında bilgi ve tecrübe değişimini sağlamış oluyoruz. FAO olarak bizim gurur duyduğumuz diyebilirim. ve FAO'nun önemli fonksiyonlarından bir tanesi olan ülkeler arasındaki işbirliğini ve bilgi tecrübe değişimini FAO olarak da bunu da sağlamış oluyoruz. Bu da FAO'nun önemli görevlerinden bir tanesi. Bundan da biz gerçekten mutluluk duyuyoruz. Şimdi bu bir işbirliğinin önemli unsurlarından bir tanesi, Türkmenistan için bir stratejik program hazırlanması, Türkmenistan da pamuk verimliliği, üretimi ve hasat mekanizasyonu daha nasıl iyileştirilebilir. O anlamda Türkmenistan için bir stratejik program hazırlanmasını hedefliyor bu işbirliği. Bu bugünkü Çalıştay da da bu konular üzerinde durularak, bu Türkmenistan için stratejik raporun temel unsurlarını biz hem Türkmen heyetiyle hem de Türk heyetiyle birlikte ortaya koymuş olacağız ve sonuç olarak da bu işbirliği çerçevesinde Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı'na güzel bir rehber ortaya konmuş olunacak" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Aydın haber... Türkmenistan pamuğuna Nazilli desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement