Bakan Şimşek: Gültan Kışanak'ın Yaklaşımı Son Derece Yanlış - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek: Gültan Kışanak'ın Yaklaşımı Son Derece Yanlış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerine ilişkin, "Açıklamasını ben de basından takip ettim. Son derece yanlış bir yaklaşım. Türkiye'de tüm gelirler bir havuzda toplanır ve ülkenin tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurularak her bir tarafına yatırım olarak, hizmet olarak sunulur.

15.04.2014 14:10

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerine ilişkin, "Açıklamasını ben de basından takip ettim. Son derece yanlış bir yaklaşım. Türkiye'de tüm gelirler bir havuzda toplanır ve ülkenin tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurularak her bir tarafına yatırım olarak, hizmet olarak sunulur. Biz ekmeğimizi taştan çıkartan bir ülkeyiz" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlık'ta "Makroekonomik gelişmeler ve 2014 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısı düzenledi. Bakan Şimşek düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kobilere ilişkin rahatlatıcı tedbirin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek, "Bizim ciddi Kobi esneklerimiz var. Bunlar tabi ki devam edecek. Ama biz henüz ekonominin desteğe ihtiyaç noktasına geldiğine inanıyoruz. Tedbirler için henüz erken olduğu kanısındayız. Dolayısıyla bu noktada bir adım atmayacağız. İlave destek söz konusu olursa KOSGEP üzerinden ya da Halk Bankası üzerinden biz değerlendiririz. O anlamda bir talep yok. Henüz yılın başındayız. Şuan itibarıyla üzerinde çalıştığımız bir tedbir yok. Bir talep gelirse de onu değerlendiririz" dedi.

-"SON DERECE YANLIŞ BİR YAKLAŞIM"-

Bakan Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerine ilişkin, "Açıklamasını bende basından takip ettim. Son derece yanlış bir yaklaşım. Türkiye'de tüm gelirler bir havuzda toplanır ve ülkenin tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurularak her bir tarafına yatırım olarak, hizmet olarak sunuluyor. Doğu ve güney doğuya topladığımız vergi gelirlerinin kat kat üstünde kamu hizmeti sunuyoruz. Türkiye'nin göreceli olarak az gelişmiş olan bölgelerinin hızlı bir şekilde kalkındırmak için ülke olarak devlet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Sağlık, çiftçiye eğitime verilen destek bütçeden geliyor. Bunu görmemezlikten gelmemek lazım. Doğu ve güneydoğu inanılmaz bir kalkındırma içerisindedir. En büyük teşvikte çözüm süreci içerisindedir. Bölgede bir huzur ortamı söz konusudur. Yatırımlarda çok hızlı bir artış vardır. O desteği bütçeden veriyoruz. Rakamlar yer altı zenginlikleri açından o kadar zengin değil. Biz ekmeğimizi taştan çıkartan bir ülkeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

-"İŞSİZLİK ORANLARINDA BİR AZALMA SÖZ KONUSU"-

"İşsizlik konusunda neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Bakan Şimşek, "İşsizlik oranlarında bir azalma söz konusu. Manşet işsizlik yıllık bazda 0.5 düşmüş. Yüzde 10.1 olmuş. İş gücüne katılım oranı artmıştır. Yani biz batıda olduğu gibi işgücüne katılım oranı sabit olsa aslında işsizlik oranı tek haneye de inmiş olacaktır. Türkiye'nin nüfusu genç ama ona ilaveten eğitim sayesinde işgücüne katılım oranı da artıyor. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da geçen sene ye göre 0.3 puan azalarak 9.1 olmuştur. Bence piyasaların bakması gereken rakamda bu. Önemli olan da bu. Çünkü sizde biliyorsunuz. Yaz mevsimiyle birlikte geçici istihdam artıyor. Kışla birlikte bu azalıyor. O anlamda işsizlik hanesi tek hanelidir" diye konuştu.

-"MİLLİ PİYANGO ÖZELLEŞTİRMESİNDE ŞU ANDA BİR ERTELEME DÜŞÜNÜYORUZ"-

Milli Piyango'nun özelleştirilmesiyle ilgili gelen bir soruya yanıt veren Bakan Mehmet Şimşek, "Milli Piyango özelleştirmesinde şu anda bir erteleme düşünüyoruz, yeterli düzeyde ilginin olacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar 10 firma ihale dokümanı aldı. Bunun ne kadarı talebe dönüşür bunu öngörmek zor" açıklamasında bulundu.

-"IMF VE DÜNYA BANKASI BİRAZ ACELECİ DAVRANDILAR"-

Bakan Şimşek, "IMF Dünya Bankası Türkiye'ye ilişkin büyüme hedeflerini aşağı çektiler. Bu ekonomideki yavaşlama vergi gelirleri üzerinde nasıl bir etki yaratır?" sorusu üzerine de, "IMF ve Dünya Bankası Türkiye'ye ilişkin büyüme öngörülerini evet değiştirdiler. Biraz aceleci davrandıkları kanısındayım. Tabi ki analizlerine saygımız var. am ilk çeyrekte bir miktar siyasi kargaşayı dikkate aldıysalar biraz erken davrandılar gibi geliyor. Olur da biz büyüme hedefini tutturmasak dahi biz yine de vergi gelir hedeflerini tuttururuz diye düşünüyoruz. Şuan itibarıyla ekonominin gidişatına yönelik bir kaygımız söz konusu değil. Zaten nispeten muhafazakar bir takım varsayımlarla bütçemizi yapmıştık" yanıtını verdi.

-"GÜNDEMİMİZDE ZAM YOK"-

Ekonomideki olası bir yavaşlama halinde düşecek vergi gelirleri nedeniyle zam olup olmayacağına yönelik bir soruya da yanıt veren Şimşek, bu yıl için konulan vergi geliri hedefinin tutturulacağına inandığını belirterek, "Onun için hiçbir şekilde gündemimizde zam yok" dedi.

Bakan Şimşek, vergi mükellefi sayısında bir azalışlara yönelik bir soru üzerine de "Mükellef sayısı Mart 2014 itibarıyla 5 milyon 55 bine ulaşmıştır. Bu da 4 milyon 946 bine oranla yüzde 2'lik bir artışı sunmuştur. Dolayısıyla mükellef sayısında bir düşüş söz konusu değil. Gelir vergisi mükellef sayısı 1 milyon 804 binden 1 milyon 776 bine düşmüştür. Sadece gelir vergisinde yüzde 2'lik bir azalma söz konusu. Azalmanın nedeni de gerçek usulde vergilendirme mükellefleri şartlarını kaybederek basit usule geçmelerinden kaynaklanır" şeklinde konuştu.

-"SİZİN İTİBARINIZ VARSA 100 TL'LİK BİR SERMAYE İLE BİN TL'LİK İŞ YAPARSINIZ"-

Bir soru üzerine de "özel sektörün bütün döviz varlıklarını, altın varlıklarını karşılaştırırsanız, toplamda 274 milyar dolarlık bir döviz açık pozisyon var" diye sözlerine başlayan Bakan Şimşek sözlerini şöyle tamamladı:

"En önemli husus şu, döviz borcu olan şirketlerin döviz geliri var mı? Türkiye'de döviz borcu olan şirketlerin yüzde 80'inin döviz geliri var. Bu çok önemli. KOBİ'lerin borcu varmış gibi görünüyor. Ama küçük ya da orta ölçekli bir işletmeye uluslararası ya da yerel bir firma döviz geliri olmadan döviz geliri verir mi? Muhtemelen bu şirketlerimizin de bir teminatı vardır. Detaylı analizlere baktığımızda kaygıların yersiz olduğu konusundayız. Reel sektör eğer doğru alanlarda yatırım yaptıysa mutlaka bu boyutu ödeyecek bir getiriye sahiptir. Ben özellikle uluslararası kuruluşların bu konudaki analizlerini biraz yüzeysel buluyorum. Kendilerini de her platformda bilgilendiriyoruz. Her şeyin başında itibar gelir. Sizin itibarınız varsa, 100 TL'lik bir sermaye ile bin TL'lik iş yaparsınız. Hatta daha fazlasını da yaparsınız. Ama itibarınız yoksa 100 TL'lik bir sermayeyle 90 TL'lik bir iş bile yapamazsınız. Kim ne derse desin Türkiye bütün bu son dönemdeki tartışmalara rağmen Türkiye'nin itibarı hala yüksek. Gelişmekte olan ülkeler zor bir dönemden geçiyor. Onun için büyük projeler tehlikeli değil. 3. Hava alanı bugün olsaydı bir sorun yaşamazdık. Çünkü İstanbul Atatürk Hava Limanı yapıldığında 8 milyon yolcu kapasitesi vardı. Bu sene 60 milyonun üstünde yolcu gelebilecek. Biz şimdi gerçekten 2018'e kadar ne yapabiliriz ona bakıyoruz. 3. Hava limanı bir rant alanıdır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek: Gültan Kışanak'ın Yaklaşımı Son Derece Yanlış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement