CHP Niğde Milletvekili Gürer: Buğday taban fiyatı çiftçinin refahını sağlayacak bir rakam olmalı - Son Dakika
Ekonomi

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Buğday taban fiyatı çiftçinin refahını sağlayacak bir rakam olmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin buğdayda ileride sorun yaşamaması için verilecek taban fiyatının çiftçinin refahını sağlayacak bir taban fiyatı olması gerektiğini belirtti. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve siyasi iktidarın bu konuda bir çözüm üretemediğini söyleyen Gürer, henüz açıklanmayan hububat taban fiyatı ve fiyat beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

03.06.2023 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, " Türkiye'nin buğdayda ileride sorun yaşamaması için verilecek taban fiyatı, çiftçinin refahını sağlayacak bir taban fiyatı olmalı. Girdi maliyetleri sürekli artıyor; mazotu, tohumu, ilacı, gübresi, tarla kirası ve bunun yanı sıra biçerdöver ve traktör giderleri ve kuru tarım alanları dışında sulama suyu giderleri arttıkça taban fiyatın doğal olarak çiftçiyi mutlu edecek bir rakam olması lazım. Girdi maliyetleriyle ilgili siyasi iktidar bir çözüm üretemedi, girdi maliyetlerinin artışını seyretti" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, henüz açıklanmayan hububat taban fiyatı ve fiyat beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gürer'in açıklamaları şöyle:

"TABAN FİYATININ GERÇEKÇİ BİR FİYAT OLMASI GEREKİYOR"

"Hububatta hasat başladı ancak taban fiyat açıklanmadı. Geçtiğimiz yıl öncesinde taban fiyat Mayıs ayında açıklanıyordu. Çiftçi de doğal olarak seçimden önce taban fiyatın verilmesini bekledi ancak siyasi iktidar taban fiyatını açıklamadı. Bu da çiftçide kaygı yaratıyor çünkü geçtiğimiz yıl ton başına 6 bin 400 lira artı bin liralık bir primle 7 bin 400 liradan buğday alımını Toprak Mahsulleri Ofisi gerçekleştirmişti. Bu yıl da çiftçilerin beklentisi enflasyon ve prim desteğiyle 13 bin lira ton fiyatı olarak taban fiyatının açıklanmasını umuyorlar. Çünkü çiftçinin üretimde girdi maliyetlerindeki artışa karşı direnebilmesi için taban fiyatının gerçekçi bir fiyat olması gerekiyor. Ülkemizde 2004 yılında 9 milyon 800 bin hektar buğday ekili alan varken, 2020 yılında buğday ekili alan 6 milyon 800 bin hektara geriledi. Çünkü çiftçi buğdayda kazanamadığı için farklı ürünleri yöneldi. Türkiye'de ortalama 20 milyon ton buğday üretimi var. TÜİK bu yıl, bu üretimi Mayıs ayı istatistik tahminlerine göre bitkisel üretimde buğday için 20 milyon 500 bin olarak açıkladı. 20 milyon 500 bin ton buğday ülkemizde yetişecek ve bu Türkiye'nin son 10 yıl ortalaması civarında bir üretim. Oysa nüfusumuz sürekli artıyor. Nüfusumuzun artmasına rağmen buğday üretimimiz artmıyor. Burada verim artışıyla ekilen arazi azalmasına rağmen buğday üretimimiz ihtiyaç düzeyinde devam ediyor ama bunun yanında yurt dışında dahilinde işleme rejimi kapsamında ithal edilen ortalama 8 ila 10 milyon ton arasında bir buğday var. Bu buğdayın da bizim çiftçimizin üretmesi gerekir. Bu buğday yurt dışından ithal ediliyor, bir kısmı un, makarna, irmik olarak yurt dışına ihraç ediliyor ama bir kısmı da iç piyasada kullanılıyor.

"GİRDİ MALİYETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR"

Türkiye'nin buğdayda ileride sorun yaşamaması için verilecek taban fiyatı, çiftçinin refahını sağlayacak bir taban fiyatı olmalı. Girdi maliyetleri sürekli artıyor; mazotu, tohumu, ilacı, gübresi, tarla kirası ve bunun yanı sıra biçerdöver ve traktör giderleri ve kuru tarım alanları dışında sulama suyu giderleri arttıkça taban fiyatın doğal olarak çiftçiyi mutlu edecek bir rakam olması lazım. Girdi maliyetleriyle ilgili siyasi iktidar bir çözüm üretemedi, girdi maliyetlerinin artışını seyretti. Gübrede yüzde 342'lere varan fiyat artışı gerçekleşti. Makul olanı girdi maliyetlerini düşürmek. Büyükşehirlerde ekmeğin 10 lira olacağı tartışılıyor. Ekmeğin 10 lira olması fırıncının giderinin artmasıyla doğrudan etkili. İşçiliği, elektiriği, mazotu, ulaşımı ve maya gibi kullandığı ekmek unu dışındaki malzemelerin artışı doğal olarak fırıncının taleplerini de artırıyor.

"VATANDAŞIN EKMEĞİ DAHA UYGUN FİYATLA ALMASININ YOLU AÇILMALI"

Özellikle kiralar çok arttı ama fırıncıların ekmekle ilgili taleplerinin de değerlendirilebilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin mutlak suretle sübvanse ederek daha uygun fiyatla buğdayı fırıncıya, un üreticisine vermesi lazım. Nasıl ki dahilinde işleme rejimi kapsamında yurt dışından getirdiği buğdayı yüzde 300 daha düşük fiyatla sanayiciye veriyorsa burada da fırıncıyı korumalı ve bu sayede vatandaşın ekmeği daha uygun fiyatla almasının yolu açılmalı. Girdi maliyetleri düşmeden fiyatlar düşmez. Eğer çiftçiye çiftçi refahını sağlayacak bir fiyat verilmezse buğday üretiminden uzaklaşır, önümüzdeki yıl daha fazla buğday ithal etmek zorunda kalırız. Onun için taban fiyatta alınması gereken, çiftçi refahını sağlayacak bir fiyat olmalıdır ve bir an önce de taban fiyat açıklanmalıdır."

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Buğday taban fiyatı çiftçinin refahını sağlayacak bir rakam olmalı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi CHP Niğde Milletvekili Gürer: Buğday taban fiyatı çiftçinin refahını sağlayacak bir rakam olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement