Deik'ten Mısır Ziyareti - Son Dakika
Ekonomi

Deik'ten Mısır Ziyareti

Deik\'ten Mısır Ziyareti

5’nci Türkiye-Mısır İş Konseyi ortak toplantısı Kahire’de gerçekleştirildi.

15.03.2017 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

5'nci Türkiye- Mısır İş Konseyi ortak toplantısı Kahire'de gerçekleştirildi.

DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak'ın başkanlığındaki Türk iş dünyası heyeti uzun bir aranın ardından, 12 Mart'ta Mısır'ın başkenti Kahire'yi ziyaret etti. İş Konseyi ziyareti kapsamında heyet, T.C. Kahire Maslahatgüzarı Ali Rıza Güney'in ev sahipliğinde düzenlenen çalışma kahvaltısında Mısır'da yatırımı olan Türk firma temsilcileriyle bir araya geldi.Güney, heyet ile Mısır'daki mevcut ilişkiler ile ilgili değerli paylaşımlarda bulundu. Sonrasında düzenlenen 15'nci Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı ise, DEİK'in karşı kanat kuruluşu Mısırlı İşadamları Derneği'nde (EBA) gerçekleştirildi. Toplantıya, Kahire Maslahatgüzarı Ali Riza Güney, Kahire Ticaret Müşaviri Bora Esen, Konsey Eş Başkanı Adel Abdou El-lamei, EBA Başkanı Ali Helmy Eissa ile Mısır Sanayi Kalkınma Otoritesi (IDA) Başkan Yardımcısı Magdy Ghazi ve derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Toprak: "Ekonomik işbirliğinin güçlenmesi, iki ülke için de kazançtır"

Buluşmada açıklamalar yapan DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, DEİK'in Afrika'da 39 İş Konseyi ile çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü Afrika Açılımı politikasında Mısır ile ticari ve ekonomik işbirliğinin önemini vurgulayan Toprak, "Bulunduğumuz ortak coğrafyada, Türkiye ve Mısır'ın işbirliği, her iki ülke açısından da stratejik önem taşıyor" dedi.

Türkiye'nin Mısır'a ihracatı 2015'te yüzde 5 gerileme ile 3,1 milyar dolar, 2016'da ise yüzde 12,7 oranında düşüş ile 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Türkiye'nin Mısır'dan ithalatı ise 2016'da, bir önceki yıla oranla yüzde 19 artış ile 1,4 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakamları hatırlatan ve Afrika Kıtası'nda Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkenin halen Mısır olduğuna değinen Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "2000'li yılların başından bu yana, Türkiye-Mısır ekonomik ilişkileri, altın dönemini yaşıyor. Türkiye, Mısır'ın 4'üncü büyük ticaret ortağı konumunda. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 5 milyar dolar seviyesinde. Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi bir miktar azalmış olsa da, bölgede Türkiye'nin hali hazırda en fazla ihracat yaptığı ülke Mısır. Ekonomi Bakanlığı da 2016-2017 döneminde Mısır'ı öncelikli yatırım ülkelerinden biri olarak belirleyerek, bu tablonun güçlenerek gelişeceğini ortaya koydu".

Türk doğrudan yatırımlarının 2 milyar dolardan fazla olduğu Mısır'da, 40'ı büyük ölçekli olmak üzere yaklaşık 200 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini de sözlerine ekleyen Toprak, Türk fabrikalarında 75 bini aşkın Mısırlı çalışanın istihdam edildiğini belirtti. Tekstilin yanı sıra otomotiv, bankacılık, cam sanayi, soda külü, inşaat, enerji, işlenmiş yiyecek ve ev aletleri gibi diğer sektörlerde de Türk yatırımların bulunduğunu söyleyen Toprak, "Türk müteahhitlik firmaları Mısır'da bugüne kadar 1 milyar dolar değerinde 26 projeye imza attı" dedi.

Mısır'da farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok sanayi kuruluşunun Türk şirketlerinin bilgi birikimine ihtiyacı bulunduğunu hatırlatan Toprak, "Bizler küresel Türk yatırımcıları olarak tecrübelerimizi bu coğrafyadaki şirketler ile paylaşmaya hazırız ve bundan mutluluk duyarız" dedi.

İki ülke arasındaki başarılı ticari ilişkilerin ivmesini artırarak özellikle sağlık, turizm, ulaştırma, enerji, tekstil, hazır giyim, tarım, hayvancılık, otomotiv ve inşaat malzemeleri gibi Mısır için öncelikli sektörlere de yansıtılabileceğinin altını çizen İş Konseyi Başkanı Toprak, Mısır'ın nüfusunun yüzde 70'inin 30 yaş altında olduğunu ve bu anlamda eğitimin önemli olduğunu vurguladı.

Aydın: "Mısır-Türk Üniversitesi kurulacak"

DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı ve DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın ise, "Mısır bulunduğumuz coğrafyada kültürel gücüyle önemli bir ortağımızdır. Bundan dolayı, Mısır ile ekonomik ve kültürel parametreleri güçlü tutarak daha sağlam bir ortaklığımız olacaktır" dedi.

DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi tarafından geliştirilen 'Eğitim Diplomasisi' kavramı çerçevesinde atılabilecek önemli adımlar bulunduğunu belirten Aydın, eğitim alanında yapılacak işbirliğinin ikili siyasi, kültürel ve ekonomik ilişiklerin önünü açacağını dile getirdi. Eğitilmiş insan gücünün önemine vurgu yapan Aydın, bugün Mısır ve Türk üniversiteleri arasında birçok anlaşma olduğunu ancak bunların yetersiz kaldığını belirtti.

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında Türk üniversitelerinin de yer aldığını vurgulayan Mustafa Aydın,Türkiye'de 300 Mısırlı öğrencinin eğitim gördüğünü ve 90 milyonluk Mısır nüfusunun 50 milyonunu genç nüfusun oluşturduğunu ifade etti. Başkan Aydın, iki ülke ilişkileri ile Mısır ekonomisine önemli katkılar sağlayacak üniversite öncesi eğitimi de kapsayan bir eğitim kurumunun açılması için Türk ve Mısırlı iş dünyasına öneride bulundu.

EBA Başkanı El-lamei: "Türkiye ile ortak projeler yapmalıyız"

Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren EBA Başkanı ve Konsey Eş Başkanı Adel Abdou El-lamei ise, Türkiye-Mısır İş Konseyi'nin uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmesinden mutluluk duyduklarını ve Konsey olarak ortak faaliyetler geliştirmek istediklerini dile getirdi. Başkan El-lamei, Mısır'ın yeni 'Kalkınma Planı' dahilinde East Port Said Limanı ve Süveyş Kanalı Lojistik Bölgesi projesi ile yeni sanayi projelerinde Türk yatırımcıların desteğini beklediklerini söyledi. El-lamei ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin pekiştirilmesi ve arzu edilen canlılığa tekrar kavuşması için ortak yatırım projelerinin önemine dikkat çekti.

Mısır Sanayi Kalkınma Otoritesi (IDA) Başkan Yardımcısı Magdy Ghazi Mısır'daki mevcut Türk yatırımlarına değinerek, güncel yatırım fırsatları ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulundu ve Türk yatırımcılarını Mısır'a yeni yatırım yapmaya davet etti.

Türkiye ile Mısır arasında ticari ilişkilerin artırılmasına yönelik fırsatlar ele alındı

15'nci Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda ayrıca, iki ülke arasında yatırımların artması ve daha çok istihdam sağlanması için elverişli yatırım ortamının oluşturulması gerektiğinin altı çizilirken, son dönemde diğer ülkelerle beraber Türkiye'nin de maruz kaldığı bazı korumacı politikaların Mısır tarafından esnetilmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda özellikle 2016 yılı Mart ayında yürürlüğe giren Üretici Kayıt Sistemi, gümrüklerde yaşanan uygulama farklılıkları, döviz limitleri, taşımacılıktaki sistemsel engeller (yenilenmeyen Ro-Ro ve kara yolları anlaşmaları), bürokratik işlemler ile vize başvuru sürelerinin uzunluğu gibi iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkileyen sıkıntılar, DEİK heyeti tarafından hatırlatıldı. Söz konusu sorunların çözülmesi için gerekli çalışmalara başlandığını belirten Mısır tarafı ise, ortak sıkıntılar olduğunu ve en kısa sürede ortadan kaldırılmasının yalnızca Türk yatırımcılar için değil Mısır'ın refahı ve ticaret hacmi için de önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, mevcut sanayi bölgelerinde Türk yatırımcı firma sayısının 120'ye ulaştığını ve çok başarılı sonuçlar aldıklarını dile getiren Mısır tarafı, bu sayının artması için gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda ilgili makamlarla görüşüleceğini belirtti.

Karşılıklı heyet ziyaretlerinin frekansı sıklaştırılacak

Türk ve Mısırlı yatırımcıların üzerine önemli görevler düştüğünün vurgulandığı toplantıda, resmi temasların tekrar başladığı bu süreçte karşılıklı ticari heyet ziyaretlerinin sıklaştırılmasının ticari ilişkilerin ivme kazanmasında büyük rol oynayacağı belirtildi. Bu çerçevede, Türkiye-Mısır İş Konseyi Eş Başkanı Lamei Türkiye'yi ziyaret etmeye davet edildi. İş Konseyi'nin bir sonraki toplantısının Haziran ayında Türkiye'de yapılması planlanıyor.

Resmi Makamlardan Türkiye Desteği

Heyet ziyareti kapsamında ayrıca, Mısır Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakan Vekili Dr. Mona Ahmed ile makamında bir görüşme gerçekleştirildi. Söz konusu görüşmede, Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı hakkında bilgiler paylaşılırken Bakanlığın ikili ticarette ve yatırım alanında yaşanan sorunlar ile iki ülke iş dünyasını bir araya getirecek Konsey faaliyetlerine destek vermesi talep edildi. Bakan Vekili, bu zorlu dönemin atlatılacağını, altyapı, sanayi ve ihracata yönelik yatırımları artıracak hamleler yapılacağını ve bu projelerde Türk girişimcilerinin yer almalarını önemsediklerini dile getirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Deik'ten Mısır Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı
    20:29 THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı

    Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl aradan sonra Libya'nın başkenti Trablus'a ilk uçuşunu gerçekleştirdi. THY'nin uçağı başkent Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra Havalimanında düzenlen törene, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Libya Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdurrahman bin Yusuf ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı. Törende konuşan Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türk hükümetine THY seferlerinin yeniden başlaması konusunda sarf ettiği çabalardan dolayı takdirlerini sunduğunu söyledi. THY'nin uçuşlara başlaması diğer uluslararası şirketleri teşvik edici bir adım olarak değerlendirildi.


Advertisement