Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Nisan'da istihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık. Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Bu rakamlar gerçekten önemli rakamlar, bu bize şunu gösteriyor; Türkiye, birlik ve beraberliğini koruduğu sürece, istikrarını koruduğu sürece, güvenliğini koruduğu sürece, biz bunun daha üzerinde başarıları yakalayabiliriz." dedi.
Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) üyeler, meslek komiteleri ve iş adamlarıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Tüfenkci, Kocaeli'nin Türkiye ekonomisindeki yerinden bahsetti.
15 Temmuz'da esnafın, sanayicinin ve vatandaşların hainlere karşı durduğunu ifade eden Tüfenkci, 15 Temmuz'dan sonra iş adamlarının ticarete devam ederek, hem demokrasiye hem de ekonomiye sahip çıktığını kaydetti.
Tüfenkci, 15 Temmuz'un etkilerini aldıkları tedbirlerle kısa zamanda atlattıklarını dile getirerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi '2017 yılı sıçrama yılı olacak' diye ifade ettik ve 2017 yılına güçlü bir büyümeyle girdik. Herkesi de bu kredi derecelendirme kuruluşları var ya IMF de dahil Dünya Bankası da dahil, biz onları onları da şaşırtacak bir derecede büyüme rakamlarını yüzde 5 gibi bu şartlarda altında mucizevi bir büyümeyi yakaladık. Bunda sizlerin katkısı ve emeği çok büyük." ifadesini kullandı.
"Nisan'da istihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık"
2002'den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisinin reel olarak yüzde 115 büyüme kaydettiğini anlatan Tüfenkci, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatmış olduğumuz istihdam seferberliği kapsamında yine TOBB'da oda başkanlarımız, sanayicilerimiz, iş adamlarımızın taahhütlerinin gerçekleşme oranına baktığımızda bugüne kadar 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağlandı. Nisan'da istihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık.
Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Bu rakamlar gerçekten önemli rakamlar, bu bize şunu gösteriyor; Türkiye, birlik ve beraberliğini koruduğu sürece, istikrarını koruduğu sürece, güvenliğini koruduğu sürece, biz bunun daha üzerinde başarıları yakalayabiliriz. Aynı dönemde küresel krizden sonra AB'de bizim kadar istihdamını arttıran başka bir ülke yok. Hatta bırakın arttırmayı İspanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya, İrlanda gibi ülkelerde o zamandan bu zamana istihdam kayıpları yaşandı."
Tüfenkci, hükümetin reel sektöre yönelik yaptığı desteklerin, bankacılık sektörüne hareket getirdiğini aktararak, 2015 Eylül-2016 Haziran dönemini ele alınırsa 9 aylık süreçte 88 milyar liralık kredi verildiğini söyledi.
2016 Eylül-2017 Mart döneminde 220 milyar liralık kredi verildiğini belirten Tüfenkci, "Bunun 124 milyar lirası 2016 Eylül- Aralık dönemine aittir. Burada şunu ifade edeyim, sadece işin kredi boyutuna bakıp, kredi genişlemesi dersek meseleye tek yönden yaklaşmış oluruz.
Kredilerin en önemli kaynağı durumunda olan mevduatlarda da bu dönem içerisinde artış yaşanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
"2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde 46 bin 751 firma ihracat yaptı"
Tüfenkci, 2016 yılının Temmuz ayında ihracat yüzde 11,5 azalırken, dış ticaret hacminde ise yüzde 16,4 daralma görüldüğünü aktararak, "Bu daralmanın sebebi, tamamen o hain darbe girişimi. Allah'a hamdolsun aldığımız tedbir ve teşviklerle ihracatımızı da toparladık. Son 6 ayda ihracatımız, yüzde 8,2 oranında güçlü bir artış yakaladı. Bunun büyümeye etkileri, yüzde 2,2'leri geçti." diye konuştu.
Tüfenkci, 2002 yılında 31 bin 731 firmanın ihracat yaptığı ülkede, 2016 yılı itibariyle 66 bin 951 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 46 bin 751 firmanın ihracat yaptığını vurguladı.
İSO 500 kuruluşlarının ekonomiye katkısının artarak sürdüğünü dile getiren Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı:
"İSO 500'e bu yıl 48 yeni sanayi kuruluşu girmiştir. İSO 500 sanayi kuruluşunun 2016 yılındaki üretimden satışları bir önceki yıla göre yüzde 8,8, toplam faaliyet karı ise yüzde 18,6 artmıştır. Sanayi kuruluşları faaliyet karlılık oranını yüzde 8,7'den yüzde 9,4'e çıkmıştır. 2016 yılında orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı yüzde 19,5'e yükselmiş, yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı da ilk 500 içerisinde yüzde 3,2'yken yüzde 3,7'ye yükselmiştir. Düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı ise ilk 500'de yüzde 1,5 puan azalarak yüzde 37,4'e gerilemiştir. Baktığımız zaman ilk 500 şirket 2016 istihdamlarını da yüzde 2,2 ile yaklaşık 15 civarında da arttırmıştır."
Toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 2017'de gerçekleştirilen reformlara ilişkin sunum yaptı.
Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Son Dakika › Ekonomi › Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?