Bakan Nebati: Ekonomimizdeki En Önemli Sorun Enflasyon - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Nebati: Ekonomimizdeki En Önemli Sorun Enflasyon

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Güzel gelişmeler kat ettiğimiz ekonomimizde halihazırda en önemli sorun, tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyondur. Döviz kurundaki artış ve atalet de enflasyon üzerinde etkili olmuştur” dedi. Nebati, bakanlık bünyesinde, reform ve değişim dinamiğini sürekli kılmak için Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı kuracaklarını söyledi.

29.09.2022 12:51  Güncelleme: 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Güzel gelişmeler kat ettiğimiz ekonomimizde halihazırda en önemli sorun, tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyondur. Döviz kurundaki artış ve atalet de enflasyon üzerinde etkili olmuştur" dedi. Nebati, bakanlık bünyesinde, reform ve değişim dinamiğini sürekli kılmak için Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı kuracaklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen 'Ekonomik Dönüşüm Zirvesi ve Yeni Paradigmalar Zirvesi' bugün İstanbul'da başladı. Nureddin Nebati'nin açış konuşmasını yaptığı zirvede, Prof. Charles Yuji Harioka, Prof. David B. Audretsch, Prof. Cheng Hsiao, Prof. Jonathan A. Batten, Prof. Douglas Cumming ve 12 ülkeden pek çok akademisyen, son dönemdeki iktisadi gelişmeler ile ilgili görüşlerini paylaşacak. Zirve kapsamında dört panel yapılacak.

Bakan Nebati, zirvenin açılışında, 'Türk Ekonomi Modeli' hakkında katılımcılara kısa bir sunum yaptı. Nebati, şunları söyledi:

"MEVCUT KRİZİN ÜLKEMİZ ÜZERİNDE ORTAYA ÇIKARDIĞI FIRSATLAR, TEHDİTLERDEN DAHA AĞIR BASMAKTADIR: Benzer ekonomi politikaları her ülkede aynı sonucu vermeyebilir. Ortodoks politikalar krizlere neden olabiliyor. Gelişmekte olan ülkeler 90'larda kriz yaşadı. Batı, tedarik anlamında tek merkeze bağlı oldu. Salgın, ekonomilerde köklü değişikliklere neden oldu. Mevcut krizin ülkemiz üzerinde ortaya çıkardığı fırsatlar, tehditlerden daha ağır basmaktadır.

MODELİMİZİN TEMEL AMAÇLARINDAN BİRİ CARİ İŞLEMLER SORUNUNU KALICI OLARAK ÇÖZMEKTİR: Arz kaynaklı enflasyonu ortodoks politika ile çözmeye çalışan birçok ülkenin resesyona girdiği veya resesyon endişesine kapıldığını görüyoruz. Türkiye, büyümesini sürdürmeye devam etmiştir. Bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7,5, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüme yakalayan Türkiye, en iyi performans gösteren ülkelerden biridir. Modelimizin temel amaçlarından biri, yapısal nitelik kazanmış cari işlemler sorununu kalıcı olarak çözmektir.

DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ VE ATALET DE ENFLASYON ÜZERİNDE ETKİLİ OLMUŞTUR: Son iki yıldan bu yana özellikle Rusya- Ukrayna savaşı, enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarında gözlenen artışlar, cari dengemizde bir miktar bozulmaya yol açmıştır. Bunun geçici olduğuna, enerji fiyatlarının düşmesi ile cari açıktaki düşüşün devam edeceğine inanıyoruz. Güzel gelişmeler kat ettiğimiz ekonomimizde halihazırda en önemli sorun, tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyondur. Döviz kurundaki artış ve atalet de enflasyon üzerinde etkili olmuştur.

ELEŞTİRİLERİ ŞAŞKINLIKLA KARŞILADIĞIMIZI BELİRTMEK İSTERİM: Türkiye, birilerinin dayattığı anlayışla hareket etmek zorunda değildir. Türkiye modeli, örnek bir model olacaktır. Tüm küresel sarsıntılara rağmen ülkemiz birçok alanda olumlu gelişmeler kaydederken çeşitli çevrelerce ekonomi modelimizin insafsızca ve adeta ideolojik bir saplantıya varırcasına eleştirilmesini şaşkınlıkla karşıladığımızı belirtmek isterim.

ORTA GELİR TUZAĞINI AŞACAĞIZ: Orta gelir tuzağını aşmayı hedefliyoruz, aşacağız. İnsanımızın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz, özellikle KOBİ'lerimizin kredi imkanlarına daha kolay ulaşmasını sağlayacak çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor. Ülkemiz için son derece stratejik birçok adımı atmaktaki kararlılığımız, tamamen ülkemizin ve insanımızın spesifik ihtiyaçları doğrultusundadır.

HAZİNE VE MALİYE AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI'NI KURUYORUZ: Sizlerle bugün güzel bir gelişmeyi de paylaşmak isterim. Bakanlığımız bünyesinde, reform ve gelişim dinamiğini sürekli kılacağına inandığımız Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nı kuruyoruz.

ULUSLARARASI DÜZEYDE BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMINA DAHA FAZLA İMKAN SAĞLAYACAĞIZ: Hazine ve Maliye Akademisi'nde gerçekleştirilecek araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla bir yandan bilgi üretimi yapılırken bir yandan da kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve STK'larla birlikte gerçekleştirilecek projelerle ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımına daha fazla imkan sağlayacağız. Akademinin, nitelikli insan kaynağı geliştirmemiz yönünde önemli bir rol üstlenmesinin yanında ekonomi, finans ve mali politikalarımızın planlanması ve uygulanması bakımından da değerli katkılar sunacağına inanıyorum. Bugünkü konferansımızın ve kuracağımız Hazine ve Maliye Akademisi'nin ülkemize ve insanımıza hayırlı olmasını diliyor, iktisat bilimine ve bu alandaki literatüre önemli katkı sağlayacaklarına inanıyorum."

Bakan Nebati: Ekonomimizdeki En Önemli Sorun Enflasyon
Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Nebati: Ekonomimizdeki En Önemli Sorun Enflasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement